המתיחות סביב אישור הבנייה במזרח ירושלים קיבלה אמש מימדים של משבר מהותי ביחסים בין ישראל לארה"ב: ראש הממשלה החליט לכנס דיון דחוף של פורום "השביעיה", זאת בעקבות שיחת הנזיפה החמורה שערכה לו שלשום מזכירת המדינה הילרי קלינטון.
בתום הדיון הודיע ראש מערך ההסברה הלאומי, ניר חפץ כי "נתניהו החליט להקים צוות מנכ"לים לבדיקת השתלשלות האירועים בעת ביקורו של סגן הנשיא ביידן בישראל, ולגבש נהלים שימנו הישנות מקרים דומים בעתיד". בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, ויטלו בו גם חלק מנכ"ל משרד הפנים גבריאל מימון, מנכ"ל משרד השיכון מרדכי מרדכי ומנכ"ל עיריית ירושלים יאיר מעיין.
ראש הממשלה הופתע מעוצמת התגובה האמריקנית, וגם מהדרך החריגה והבוטה מאד בה בחרו האמריקנים להביע את מחאתם. נתניהו שוחח בנושא עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש הממשלה האיטלקי ברלוסקוני, וכבר היה משוכנע שהפרשה המביכה של אישור הבנייה במזרח ירושלים במהלך ביקור ביידן בישראל - כבר סגורה, אולם כעת נראה שראש הממשלה טעה טעות מרה.
סגן הנשיא ביידן, כך מתברר, היה הגורם המתון יחסית בקרב בכירי הממשל האמריקני, אבל הנשיא אובמה עצמו "השתולל" בעקבות הפרשה, והנחה את מזכירת המדינה קלינטון לנזוף באופן בוטה בראש הממשלה.
בליל שבת שוחחה ארוכות קלינטון עם נתניהו ונזפה בו קשות על הכרזת הבנייה בשכונת רמת שלמה במזרח ירושלים, דווקא במהלך ביקורו בישראל של סגן נשיא ארה"ב. קלינטון הגדירה את מהלך הכרזת הבנייה "איתות שלילי עמוק" בהתייחסות הישראלית לתהליך השלום במזרח התיכון וביחסים שבין ארצות הברית לבין ישראל.
"ראש הממשלה הוא האחראי"
"אין לי סיבה להניח שנתניהו ידע על כך מראש", אמרה קלינטון לאחר שיחת הטלפון, "אבל הוא ראש הממשלה. הוא האחראי". לפי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", תיאמה קלינטון מראש עם אובמה את שיחת הנזיפה עם נתניהו, והנשיא האמריקני אף עודכן מראש בפרטיה. קלינטון דרשה מנתניהו פרטים נוספים באשר לתיקון שנעשה בהכרזת הבנייה.
לאחר השיחה התקשר אל נתניהו גם סגן הנשיא האמריקני ג'ו ביידן כדי לחזק את המסר של קלינטון, ואם לא די בכך - נקרא לבירורים עם תת שרת החוץ גם השגריר הישראלי בארה"ב מייקל אורן.
"רעיון שתי המדינות דורש מחויבות משני הצדדים"
דובר מחלקת המדינה של ארצות הברית, פיליפ קראולי, מסר כי השיחה בין קלינטון לנתניהו ארכה כ-43 דקות, ובה הביעה קלינטון מורת רוח קשה על ההתנהלות ישראלית בזמן ביקורו של סגן נשיא ארה"ב ביידן, ביקור אשר היה אמור להניע את שיחות השלום העקיפות בין ישראל לבין הפלסטינים.
בשיחה הבהירה קלינטון את מחויבותה של ארה"ב לקיום המשא ומתן. דובר מחלקת המדינה מסר גם כי קלינטון אינה מבינה את גישתה של ישראל במיוחד לאור מחויבותה של ארצות הברית לשמירה על ביטחון ישראל. מזכירת המדינה אמרה כי ישראל צריכה להביע את מחויבותה לתהליך השלום לא רק במילים אלא גם במעשים ספציפיים.
"חובה עלינו להבהיר לידידנו הישראלים שרעיון שתי המדיניות, בו אנו תומכים, ושאף נתניהו עצמו התבטא בעבר כי הוא תומך בו, הוא פתרון שמחייב צעדים בוני אמון משני הצדדים", אמרה קלינטון. "ההודעה על אישור הבנייה ביום שבו סגן הנשיא היה שם, הייתה מאוד מעליבה", הוסיפה שרת החוץ. עם זאת, ציינה קלינטון כי היחסים בין ארה"ב לבין ישראל לא צפויים להיפגע בעקבות המקרה.
השגריר בארה"ב: "תקלה - אבל לא משבר"
"ההודעה הישראלית על הכוונה לבנות במזרח ירושלים במהלך ביקורו של סגן הנשיא ביידן בישראל הייתה תקלה, אך לא מדובר במשבר" - כך אומר שגריר ישראל בארצות הברית, ד"ר מייקל אורן, בראיון מיוחד לרינה מצליח בתכניתנו "פגוש את העיתונות", ומוסיף" "דברים כאלה קורים גם בין הידידים הטובים ביותר".
"ראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח שדברים כאלה לא יישנו בעתיד, ואמר כי יוקם מנגנון מיוחד שימנע הישנות של המקרים", אמר השגריר בוושינגטון. "טיפלנו באותה תקלה במשך 24 שעות, ולאחריה העלה ביידן את ישראל על נס, וכך גם את פועלו של ראש הממשלה - בנאומו באוניברסיטת תל אביב". אורן כינה את ביידן "אדם כן, שאומר את דבריו תמיד".
"בין ישראל לארצות הברית קיימת ידידות אמת", אמר אורן. "התקלה שאירעה אינה מצביעה על שינוי מדיניות, וגם בוושינגטון קיבלו את המסר של ראש הממשלה". לדברי השגריר, "המחלוקת על הבנייה בירושלים קיימת כבר שנים רבות בין ארצות הברית לישראל, אך הממשל האמריקני הנוכחי החליט פשוט לשים יותר דגש על הנושא הזה".