יאיר לפיד נזכר בימים האחרונים בעיקר יחד עם המילים גזירות וקיצוצים, וכחלק מתפקידו הטרי כשר האוצר. עם זאת, ראיון שמתפרסם עמו היום בניו יורק טיימס חושף היום את דעותיו דווקא על נושא שדיבר בו פחות - המשא ומתן עם הפלסטינים. לפיד התייחס גם להמשך דרכו הפוליטית וסימן את המטרה הבאה: "אני מקווה עדיין לרשת את נתניהו, אבל אני לא ממהר".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כמה מדעותיו של לפיד, שידוע כאיש מרכז, עשויות גם להפתיע - מצד אחד הוא מתנגד לשינוי מדיניותה של ישראל בשטחים כדי לחזור למשא ומתן ומצהיר שירושלים לא צריכה להיות בירתה של מדינה פלסטינית עתידית, ומצד שני מבהיר שהתהליך המדיני ופתרון שתי המדינות חיוני לישראל.
לפיד מוסיף ומודה בראיון שעשרות אלפי יהודים יאלצו יום אחד להתפנות מבתיהם ב"התנחלויות המרוחקות", בגדה המערבית, כהגדרתו, וכינה זאת עובדה "שוברת לב". ומתי זה יום אחד? שר האוצר הטרי טוען שיש להניח לבעיה הזו לעת עתה, ולפעול כעת ליצירת מדינה פלסטינית בחלקים שאינם מיושבים ביהודים, ולשרטט גבולות סופיים בתוך כשלוש, ארבע או חמש שנים. מרבית המנהיגים הפלסטינים, אגב, דוחים את אפשרות שרטוט הגבולות הזמניים.
"אבו מאזן - אחד האבות המייסדים של רעיון הקורבנות הפלסטינית"
יו"ר יש עתיד תיאר בפני הניו יורק טיימס את פתרון שתי המדינות כ"חיוני" לשימור ישראל והעם היהודי, אך לא הציג או הציע פתרונות ישראלים לשבירת הקיפאון במשא ומתן. מנגד, הוא שב והביע תקווה כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שצפוי להגיע לאזור השבוע לביקור רביעי בחודשיים, "יחל להניע זאת", כלשונו.
שר האוצר הטרי אמנם מכיר בחשיבות התהליך המדיני, אך גם לא מביע אופטימיות גדולה באשר לו. לפיד טען כי הסבירות להגיע להסכם עם יו"ר הרשות הפלסטינית הנוכחי אבו מאבן לא גבוהה, וכינה אותו "אחד מהאבות המייסדים של רעיון הקורבנות של הפלסטינים".
בכתבה שפורסמה בניו יורק טיימס ציינו גם כי לפיד לא בטוח שהפלסטינים אכן רוצים במדינה. "ישראלים רוצים שלום וביטחון והפלסטינים רוצים שלום וצדק - אלה שני דברים שונים, וזהו פער שנצטרך לגשר עליו".
"נתניהו מוכן לעשות יותר ממה שחושבים למען השלום"
לפיד הוסיף ושטח את משנתו - "יותר ויותר אנשים אומרים לעצמם ולאחרים שזה לא הולך לקרות, וכל מה שצריך לעשות זה להתעסק בתחזוקה ואז נראה", אך טען שזו אינה גישה נכונה. "יש אנשים שחושבים ש'נראה', זה 'אלוהים יעזור לנו', וזה לא רעיון ממשי עבורי", אמר לפיד, "אחרים אומרים שיש בעיות שלא נועדו לפתרון, וזה רעיון עצוב מאוד. אני אומר שמה שאנחנו צריכים לעשות זה משהו".
לפיד הדגיש כי "יעשה כל שביכולתו לתרום לדיאלוג", אך הודה כי לא שוחח עם המזכיר קרי מאז ביקורו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה בירושלים לפני כחודשיים. הוא גם לא נפגש עם אף נציג פלסטיני מאז נכנס לתפקידו. יו"ר יש עתיד התייחס גם לעמדתו של ראש הממשלה נתניהו למשא ומתן וטען כי הוא "נכון ומוכן יותר ממה שאנשים נוטים לחשוב לכינון שלום עם הפלסטינים".
ועוד במסגרת דעותיו התקיפות של לפיד, הוא ציין כי לא יעצור את "הגידול הטבעי" של ההתנחלויות בגדה המערבית ולא יפסיק את התמריצים הכלכליים המוצעים לתושבים ישראלים באזור. הוא הוסיף כי מזרח ירושלים וחלקים גדולים מהשטחים צריכים להישאר ישראלים כי לדבריו "לא באנו לכאן לחינם". "ירושלים היא לא מקום, היא רעיון", סיכם לפיד, "ירושלים היא בירתה של מדינת ישראל".