"מדינה פלסטינית, מתי?" האירופאים מבטיחים לפלסטינים תשובה כבר כמעט 20 שנה. חוזרים ומבטיחים, מאז שהשיקו את "תהליך השלום" בוועידה במדריד. סגן שר החוץ הישראלי דאז בנימין נתניהו, ישב מול משתתפים פלסטינים שיוצגו על ידי המשלחת הירדנית. נתניהו ודאי לא דמיין שהוא, כראש ממשלה, יהיה זה שיכיר בזכותם למדינה.
כשראש ממשלת ימין בישראל מצהיר שמדינה פלסטינית היא חלק מהתוכנית המדינית שלו, הוא לא משאיר ספק למנהיגים אירופאים, כמו מיגל מורטינוס וברנאר קושנר, שהגיע הזמן לעסוק בשאלה - "מדינה פלסטינית, מתי?" לפני חצי שנה כתבו שרי החוץ של צרפת וספרד מסמך שזו כותרתו, ובו הם מפרטים מדוע הגיעה העת למצוא לכך תשובה.
לשני הדיפלומטים ניסיון מר באזור הזה. קושנר התנדב בלבנון כרופא צעיר וסוציאליסט, בזמן מלחמת האזרחים. מורטינוס היה שגריר ספרד בישראל. דווקא בשל ההיכרות העמוקה עם המורכבות המזרח תיכונית, הם שואבים אופטימיות מפועלו של ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד. במסמך שכתבו הם מפרטים את ההישגים שלו בבניית מוסדות המדינה הפלסטינית העתידית ואת הצמיחה הכלכלית המרשימה שהצליח לייצר בגדה המערבית.
מבחינתם זוהי פריצת הדרך שתביא את ההסדר. ואם לא נגיע להסדר מוסכם? הם לא חוששים להציע גם הסדר כפוי. פיאד מכין את האוטונומיה הפלסטינית למצב שבו כל שיידרש כדי להפוך אותה למדינה, הוא לקרוא לילד בשמו. האירופאים מבינים שהפלסטינים בהריון מתקדם, לכן היה אפשר לשמוע את קושנר אומר לאחרונה שאם לא ימצא הסדר עד נובמבר 2011 ישראל תאלץ לוותר על הכיבוש. כלומר, אם הפלסטינים יכריזו על הקמת מדינה, לא בטוח שאירופה תסתייג.
כשירד נתניהו מהפודיום באוניברסיטת בר-אילן, השאלה "אם" התחלפה סופית בשאלה - "מתי". אך כשממשלת ישראל עסוקה בתרגילי התחמקות מהתשובה, הקהילה הבינלאומית מתחילה לחשוב גם על "איך": עם הישראלים או בלעדיהם?
ככל שסלאם פיאד מתקרב להשלמת בניית מוסדותיה של "פלסטין", כך מתקרבים האירופים לרגע שבו יהיו מוכנים להכיר במדינה כזו - גם ללא הסכמה ישראלית. וכשארה"ב נכשלת בניסיונותיה להניע מחדש תהליך של משא ומתן, אז יכול להיות שכדאי להקדיש תשומת לב, אולי אפילו לחשוב על תשובה הולמת לשאלה שמציגים שרי החוץ האירופים: "מדינה פלסטינית, מתי?"
ראיון מיוחד עם קושנר ומורטינוס - "פגוש את העיתונות", שבת ב- 17:00
הצטרפו ל"פגוש את העיתונות" בפייסבוק