65 שנים בדיוק אחרי החלטת תוכנית החלוקה, שהביאה להקמתה של מדינת ישראל בחודש נובמבר 1947, החלו ברחבי הגדה המערבית ההכנות לקראת החגיגות שייערכו הערב לאחר ההצבעה על שדרוג מעמד הפלסטינים באו"ם למדינה משקיפה שאינה חברה בארגון - שצפויה לעבור ברוב מוחץ. מוקדם יותר התקשר ראש ממשלת איטליה, מריו מונטי, לנתניהו, וציין באוזני כי בכוונת ארצו להצביע בעד ההצעה הפלסטינית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יושב-ראש הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין, תקף בחריפות את מהלכו המדיני של יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ואמר כי "צעדיו של אבו מאזן וההיענות הבינלאומית לדרישותיו יובילו בהכרח להידרדרות מדינית קשה. מנופי הלחץ הללו לא יועילו דבר משום שאינם יכולים להחליף את ההכרח לדבר איתנו ולהכיר בנו כבני שיח בזכותנו על הארץ. הצהרת העצרת הכללית היא חסרת תוצאות משפטיות. היא נועדה ליצור פרובוקציות ואיננה מקדמת את היחסים בין הצדדים".
"הפלסטינים מחפשים קיצורי דרך", הוסיף ריבלין. "מדינת ישראל לא קמה באמצעות קיצורי דרך. קברניטי היישוב היהודי ב-47' לא דחו את הצעת החלוקה ולא התעלמו מקיומה של אוכלוסייה ערבית בין הים לירדן. מי שהתעלם מקיומנו אז וקיבל החלטה חד-צדדית - חוזר היום על אותה טעות בהחלטה דומה בכ"ט בנובמבר 2012. תהיה זו טעות על טעות שלא תביא לחיזוק היחסים בינינו".
גם המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, התייחס היום לכוונה לשדרג מעמד הרשות, וציין: "מדובר בהפרה בוטה ומהותית של ההסכמים עם ישראל. זהו צעד חד צדדי אשר מרחיק מאוד את הסיכוי להסדר. הדרך היחידה להסדר היא באמצעות משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים". שר הפנים אלי ישי ציין הצטרף לדברים ואמר כי "ישראל לעולם לא תכיר במדינה פלסטינית".
קלינטון: "מתנגדים לניסיון הפלסטיני לשדרג מעמדם"
למרות התמיכה הגורפת מצד מדינות אירופה, הדגישה היום מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון כי מהלכו המדיני של יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, צפוי לנחול כישלון, ואמרה כי "הדרך לפתרון שתי מדינות שיגשים את שאיפותיו של העם הפלסטיני עוברת בירושלים וברמאללה - ולא בניו-יורק. אנחנו מתנגדים לניסיון הפלסטיני לשדרג את מעמדם באו"ם שלא במסגרת משא ומתן לשם הגעה לפתרון שתי המדינות".
נתניהו: "ההחלטה תרחיק את הקמתה של המדינה הפלסטינית"
גם ראש הממשלה נתניהו התייחס למפלה הדיפלומטית הצפויה לישראל הערב באו"ם, ואמר בכנס לציון 35 שנים לביקור נשיא מצרים סאדאת בישראל כי "ההחלטה היום לא תשנה דבר בשטח. היא לא תקדם את קיומה של מדינה פלסטינית - אלא תרחיק אותה. ידה של ישראל תמיד מושטת לשלום, אבל לא תקום מדינה פלסטינית בלי הכרה במדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי וללא הכרזה על סיום הסכסוך".
"אנחנו רוצים שלום", הדגיש ראש הממשלה."אבל את השלום אפשר להשיג רק בדרך אחת, בדרך של משא ומתן ישיר בין הצדדים ללא תנאים מוקדמים ולא בהחלטות חד צדדיות באו"ם שאינן מתחשבות כלל בצרכי הקיום והביטחון של ישראל", קבע נתניהו.