נשיא המדינה שמעון פרס הגיע יחד עם בכירים רוסים, ביניהם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, לחנוך את מוזיאון "היהדות והסובלנות" במוסקווה. לאחר מכן הוא יוועד עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לפגישה מדינית בקרמלין. את האירוע העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנשיא פרס הדגיש בנאומו את הסכנה האירנית: "החרבות הישנות העלו חלודה - אך מנפנפי החרבות המיושנים נותרו. הם מצטיידים עתה בנשק מודרני, רב הרס. הם מאיימים מחדש על כל אדם. על כל רעיון שאינו לרוחם. זה גורם להשקעה רבתית בחימוש, למרות שהנשק כשלעצמו לא יביא גאולה".
הוא גם הבהיר שישראל לא תישאר אדישה לאיומים מטהרן: "כיהודים לא נעצום עין לאיומי השמדה שהופיעו מחדש. לא רק אנחנו, איש אינו רשאי לעצום עינו משליטי אירן המכחישי שואה ומבשרי שואה". עם זאת הוא ציין כי "העם האירני אינו אויב שלנו. האיבה באה מהנהגה המעדיפה שליטה ומזניחה קידמה. היא טוענת שהדת אוסרת יצור נשק גרעיני, והיא מפתחת נשק גרעיני".
"היא טוענת לחירות ומפלה נשים. היא טוענת לצדק ויורה במפגינים. אומרת שלום ויוצרת טרור. אזרחי אירן, שוחרי חופש. ומשועבדים לשיגעון גדלות, המטיל אות קין על תרבותם העתיקה. העוני והדיכוי שהוטל עליהם אינם צו אלוהי, הם סטייה של מנהיגים", הדגיש הנשיא בדבריו. "בעמדה זו איננו לבד. אני מודע שזו עמדתה של רוסיה. אנו מתפללים שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ונשיא ארצות הברית שנבחר מחדש זה עתה, ברק אובמה, ישלבו ידיים כדי לשים קץ לטרור ולאיומים האפלים".
פרס ינסה להדגיש את הסכנה של אירן והגרעין שלה לעולם כולו וכן יעלה בשיחה עם פוטין גם את שפיכות הדמים הנמשכת בסוריה. גם בנושא המדיני עתיד פרס לגעת, והוא ישוחח עם המנהיג הרוסי על המשא ומתן הישראלי פלסטיני. מבית הנשיא נמסר כי מטרת הפגישה היא חיזוק והרחבת הקשרים האסטרטגיים - המדיניים, הביטחוניים והכלכליים ביו ישראל לרוסיה.
פרס הקריא שיר אהבה שזכר מילדותו
בפתח נאומו הוא סיפר לקהל כי הוריו נולדו ברוסיה ואף הקריא שיר אהבה שאמו הייתה נוהגת להקריא לו כשהיה ילד. "זהו אירוע מרגש. לעמי. לארצי. ולי באופן אישי, הורי נולדו ברוסיה. בביתנו דיברו יידיש, עברית ורוסית. אמי שרה לי ברוסית", סיפר.
עוד הוסיף: "בכניסה לכאן, זיכרונות ילדותי הציפו אותי וקולה של אמי התנגן בלבי. באתי כדי לומר באזנכם, ובאוזני העם הרוסי - תודה. תודה על אלף שנות הכנסת אורחים, אלף שנות קיום שרוסיה הגדולה העניקה לעמי הקטן".