"כולם אותו דבר. שרון ביצע טבח בלבנון, ברק תמך במעשי התוקפנות בעזה, ונתניהו לא שונה מהם. אין שום הבדל בין הימין לשמאל" - כך אומר היום נשיא סוריה בשאר אסד בהתייחסות ראשונה לכינונה של ממשלת ישראל החדשה, בראיון נרחב המתפרסם הבוקר בעיתון "א-שרק" היוצא לאור בקטאר.
"יש לנו עקרונות, ומי שייענה להם לא ייתקל מצידנו בשום בעיה", אמר אסד בהתייחסו לתהליך השלום. עם זאת, שב והשמיע פסימיות באשר לכינון שלום בתקופה הקרובה: "נראה שלא יקום דור בישראל שיסכים לקבל את הדיבור על השלום".
אסד, כמו יתר מנהיגי ערב, מנסה כלפי חוץ לא לסגור עדיין את הדלת בפני הממשלה החדשה וחידוש השיחות, אך הוא מתקשה שלא להסתיר את חששותיו מממשלת נתניהו. "ישראל הולכת בכיוון שלא ישרת את האינטרסים שלה בעתיד", אמר בראיון.
בהמשך לנאומו השבוע בפסגה הערבית בקטאר, התייחס אסד ליוזמה הערבית. "ישראל חיסלה את היוזמה, שרון חיסל אותה", הוא אומר. "ישראל היא שצריכה להפיח בה רוח חיים פעם נוספת - לא אנחנו". הוא הוסיף כי "כשישראל תכיר בתהליך השלום, תהפוך היוזמה לרלוונטית, במלוא הפשטות".
"הגולן ישוחרר - בין אם בשלום, ובין אם במלחמה"
אסד ממשיך גם לנסות ולהתחמק מתשובה מפורשת בעניין הקשר עם חיזבאללה. אחד מתנאיה של ישראל בבסיס השיחות הוא פירוק "ציר הרשע" בין סוריה, אירן וחיזבאללה, ואסד מנסה בתקופה האחרונה שלא לענות במפורש, ואף להתנער מתשובה מפורשת בנושא. "לנו יש את העניינים שלנו עם ישראל, ולחיזבאללה ולישראל יש עניין משלהן", הוא מדגיש. "צריך לזכור", הוא מוסיף, "כי מדובר במפלגה לכל דבר בחייה הפוליטיים של לבנון - ומטבע הדברים שיהיו לנו יחסים טובים עימה".
אסד מנסה גם להעניק פרשנות מחודשת למונח התנגדות. בעיניו, מדובר בדבר אלמנטרי, ועל בסיס העיקרון הזה הוא אינו חושש לומר כי יש לו תמיכה מלאה בפעולות חיזבאללה. בישראל מודעים היטב לעובדה, שאסד מעדיף לממן ולפנק את חיזבאללה כ"קלף צבאי" אותו הוא יכול להפעיל מול ישראל במישור הצבאי, מבלי שחייל סורי אחד ירה לעבר ישראל. מבחינתו, ארגון כמו חיזבאללה עושה לו את העבודה על הצד הטוב ביותר. במיוחד אם הוא נאבק במה שהוא מכנה "כיבוש".
על כן, מובנת גם התחמקותו משאלה נוספת שהעלה בפניו כתב העיתון - מדוע באמת לא מתבצעות פעולות צבאיות נגד ישראל בשטחי הגולן, כפי שהבטיח אסד לא אחת בנאומיו. "יש לנו את הסיבות שלנו", אומר הנשיא הסורי.
עם זאת, רמז אסד פעם נוספת למהלך צבאי מול ישראל. "אין ספק שיבוא יום ונשחרר (את הגולן) בשלום - או במלחמה", אמר. "כאשר האזרח מאבד את התקווה, פניו פונות להתנגדות בצורה כזו או אחרת".