נשיא המדינה שמעון פרס, העומד בראש המשלחת הישראלית לוועידת האקלים, נשא היום בקופנהגן נאום מיוחד בפני מליאת המנהיגים - נאום שהועבר בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט. פרס יקיים בהמשך היום סבב פגישות מדיניות עם המנהיגים אורחי הועידה, ובערב ישתתף יחד עם ראשי ממשלה ונשיאים מ-40 מדינות בארוחת ערב ממלכתית שעורכת מלכת דנמרק.
"קופנהגן היא תקווה שחייבת להתממש", אמר פרס בתחילת דבריו. "אנחנו כאן כדי להתנתק מאופן החשיבה הישן שלנו, של תעשייה מזהמת והאינטרס הלאומי. אנחנו כאן כדי להוכיח מחויבות להצלת הסביבה. כנשיא מדינה אשר פועלת לשלום והרצון שלה לכוכב נקי, אני מעוניין להצטרף אליכם בתכנון עתיד טוב יותר".
פרס מדגיש כי יש להפריד בין הסביבה לפוליטיקה. "על מדענים ומומחים לבנות שיתוף פעולה סביבתי", אומר נשיא המדינה. "אני קורא לשכנינו, גם אלה שעמם אנחנו עדיין לא ביחסים דיפלומטיים, לשלב ידיים במאמץ להציל את האזור שלנו. המחלוקות הפוליטיות לא צריכות להפריע לשיתוף פעולה סביבתי. מולקולות פחמן לא נושאות דרכון, נהרות לא דורשים ויזה, הזיהום נוסע איתם.
"על כולנו - יהודים, מוסלמים ונוצרים להתפלל שנהר הירדן יזרום רענן וקדוש, קריאתי, היא כפי שנכתב בתנ"ך, כדי 'לטפח ולשמור על גן עדן'".
באזור הים התיכון, האוכלוסייה גדלה והמשאבים בירידה. במשך 60 שנות עצמאות ישראל היתה צריכה לעמוד באתר שהטבע הציב בפניה. אנחנו לא מאפשרים מחסור במים, קרקע או אנרגיה כדי לקבוע את עתידנו, במקום זה, ביססנו את המחר שלנו על מדע וטכנולוגיה.
"רק לאחרונה הציגה ישראל את טכנולוגיית המכונית החשמלית כדי לחסוך עד 50% מצריכת הנפט.
אני מעודד כי דנמרק, אוסטרליה והוואי אימצו את הטכנולוגיה ונעות בכיוון דומה. טכנולוגיות חדשות מאפשרות לנו לעשות שימוש חוזר של 75% מהמים שלנו.
מערכות ההשקיה הישראליות משתרעות על מיליוני דונמים ברחבי העולם, ובכך חוסכים למעלה מ-30% בשימוש במים. דגנים חדשים צורכים פחות מים, חלקם אפילו יכולים לצמוח במים מלוחים. יחסית, החקלאות שלנו מבוססת על היי טק".
"שיתוף פעולה סביבתי לא צריך להפסיק את המחויבות לשלום. להיפך, הוא עלול לעודד אותו. ישראל מושיטה את ידה לשכניה, לאומות במזרח התיכון ומחוצה לו. הקריאה של הטבע, לא פחות קדושה בעני מאשר התנ"ך", אמר פרס.
נשיא המדינה סיכם בנימה אישית: "עכשיו אני נהנה משני נינים, והם המדריכים שלי לעתיד. כסבם, אני משרתם ואת כל הילדים. אני מחויב כמו מנהיגים אחרים לעשות את העולם נקי, בריא, מלא תקווה ומשמעותי".
מחלוקת על גורל הסביבה
במקביל, נרגעו העימותים הסוערים בקופנהגן בין פעילי איכות סביבה לשוטרים מקומיים. הפעילים מתוסכלים מהדיווחים המתרבים על כך שהוועידה עומדת להסתיים בהצהרה כללית שתקרא להפחתת זיהום האוויר, אך לא תנקוב בסכומים, תאריכים וכמויות.
הסיבה לכך היא מחלוקת בין מדינות העולם השלישי לבין המדינות העשירות שמסרבות ליטול אחריות על הנזקים שגרמו לסביבה.
זמן קצר לפני נעילת ועידת האקלים הולכים ופוחתים סיכויים הצלחתה. למרות הגעתו של ראש ממשלת סין, וון ג'יבאו לכינוס אתמול, הודיעה סין כי היא לא רואה אפשרות להשגת הסכם ומציעה להסתפק ב"הצהרה פוליטית קצרה".
ימיה האחרונים של הוועידה הצביעו שוב על הפערים הגדולים בעמדות המעצמות מול דרישתן של המדינות המתפתחות לחלוקה צודקת יותר של האחריות לתיקון נזקי העבר.