רגע לפני שנשיא המדינה שמעון פרס סיים היום את ביקורו באזרבייג'ן, ציפתה לו הפתעה מאוד לא שגרתית. הנשיא נאם בוועידה כלכלית בפני מאות סטודנטים מוסלמים מאוניברסיטת באקו. כשהגיע זמן הסטודנטים, תלמידי ביה"ס לשפות ומזרח תיכון, להפנות שאלות לפרס הם פנו אליו - בעברית.
פרס שאהב את המחווה, השיב בחיוך שהוא אמנם מבין עברית, אבל יש לתרגם את השאלות, שנשאלו אגב בעברית תקינה, עבור הנוכחים במקום. הסטודנטים העלו שאלות בנושא המצב במזרח התיכון, אירן ותהליך השלום בין ישראל לפלסטינים.
פרס סיכם היום את ביקורו באזרבייג'ן. לפני יציאתו לקזחסטן אמר "אזרבייג'ן הוכיחה כי היא ידידת אמת של ישראל ואני שמח כי חרף האיומים הכבדים שהגיעו אליה מאירן לבטל ולפגוע בביקורי היא נכנעה והחליטה להעמיק את קשריה האסטרטגים עם ישראל".
"קזחסטן תחזק את יחסיה עם ישראל"
במקביל, אירן החזירה את שגרירה באזרבייג'ן להתייעצויות בעקבות ביקורו של פרס במדינה. היום סיים פרס את ביקורו במדינה המוסלמית, ביקור שבאירן ניסו למנוע עד הרגע האחרון. מכבש הלחצים שהפעילו האירנים על אזרבייג'ן כלל גם ביקור של הרמטכ"ל האירני במדינה, ימים ספורים לפני ביקור פרס.
יצויין כי את יומו האחרון במדינה ניצל הנשיא פרס להנחת זרים על קברו של מייסד אזרבייג'ן היידר אליאב ולפתיחת פורום עסקים ישראל- אזרבייג'ן בהשתתפות אנשי עסקים ישראלים, ושרי התשתיות, המדע והתמ"ת הישראלים ועמיתיהם מקזחסטן.
במעמד זה קרא הנשיא האזרי לאנשי עסקים מישראל, לבוא ולהשקיע בכלכלת קזחסטן. "אנחנו זקוקים לידע ולטכנולוגיות הישראליות המתקדמות", אמר הנשיא והוסיף "קזחסטן החליטה על חיזוק יחסיה האסטרטגיים עם ישראל במגוון רחב של נושאים כלכליים, מדיניים וביטחוניים".
פרס: ישראל רוצה שלום; אירן מלחמה
נשיא המדינה שב והבהיר כי פני ישראל לשלום "נתניהו אמר כי הוא מוכן לפתוח מייד במו"מ מדיני מואץ עם הפלסטינים ותומך בעקרון שתי מדינות לשני עמים, כולל קידום שלום אזורי בין ישראל למדינות ערב במזה"ת".
"ישראל מחפשת שלום ואירן מחפשת מלחמה", הוסיף פרס. "מה שקורה באירן חושף את פרצופה האמיתי. ישראל אינה מעריצה של אחמדיניג'אד, גם לא של חומייני, העם האירני אינו אויב שלנו. העם באירן מוחה נגד ההנהגה שלו אשר מונעת ממנו את הזכות לחופש ולשלום".
שגריר ישראל באזרבייג'ן, ארתור לנק, סיכם את ביקרו של הנשיא ואמר "ביקורו של נשיא מדינת ישראל באזרבייג'ן מהווה סימן דרך היסטורי ביחסים בין שתי המדינות. בחירתה של מדינה מוסלמית הגובלת באירן להתקרב לישראל ולחזק את יחסיה עמנו, חשובה ביותר לאינטרסים האסטרטגיים של ישראל וחובה עלינו לתפוס הזדמנות זו בשתי ידיים".