שעות לאחר החלטת ישראל להשעות באופן מיידי את המשא ומתן עם הפלסטינים, בעקבות הברית בין הרשות לחמאס, התייצבה הממונה על המו"מ מטעם ישראל, שרת המשפטים ציפי לבני, באולפן המהדורה המרכזית והבהירה כי אין בכוונתה להתפטר מהממשלה. "אני נלחמת כדי לקיים את מה שאני ומפלגתי מאמינים בו", אמרה השרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ההחלטה להשעות את השיחות היא החלטה נכונה, השילוב של הרשות עם החמאס הוא רע", הבהירה לבני. "יכול להיות שמדובר במהלך פוליטי של אבו-מאזן, אבל החמאס הוא ארגון טרור שלא מכיר בקיומנו. אבו-מאזן עשה את השיקולים שלו, אנחנו פועלים על פי האינטרסים שלנו".
השרה לבני נשאלה האם לאור פעולותיו האחרונות ניתן להתייחס עוד ליו"ר הרשות הפלסטינית כפרטנר לשלום. על כך אמרה כי "אבו-מאזן קיבל החלטות לא טובות לתהליך השלום, הוא קיבל אותן בנקודות זמן רגישות, אם הוא פרטנר נצטרך לראות עוד". עוד הוסיפה: "אני לא אוהבת להשתמש בביטוי פרטנר, הוא הנציג של הצד השני".
על כניסת מפלגתה לממשלה, למרות האופי הימני של חבריה, אמרה השרה כי "קרה בממשלה בדיוק מה שרציתי. המהלך הותנה בפתיחה במו"מ אחרי חמש שנות הקפאה, נושאי התוכן נדונו באופן שנכון שיכול להוביל להסכם, זה שאבו-מאזן בחר בדרך אחרת מחייב אותי לחשוב על ההסכם".
בחודש האחרון דרשו מספר מחבריה לסיעת "התנועה" לפרוש מהממשלה, אם התהליך המדיני יופסק, השרה לבני הבהירה כי למרות ההחלטה להשעות את המו"מ אין כוונה כזו נכון לרגע זה. "הם מסונכרנים, אף אחד מהם לא חושב שצריך לצאת מהממשלה", הדגישה השרה לבני, "הם רואים איך אני מייצגת את העמדות שלנו וגם ההחלטה היום בקבינט היא מדודה ולא סגרנו את הדלת".
בדומה לביקורת שהשמיעה השרה על פעולותיו של יו"ר הרשות, מתלוננים בכירים בישראל על התגובה האמריקנית למהלך ומכנים אותה "נרפית מדי". לדבריהם, פעם אחר פעם זרק אבו-מאזן את ההצעות האמריקניות לפח וכעת, רגע לפני חידוש המו"מ, הכריז על המגעים עם חמאס. הגורמים הישראלים טוענים כי אם ארה"ב הייתה תקיפה ונחרצת יותר מול הרשות, יו"ר הרשות הפלסטינית לא היה כורת את הברית עם החמאס.
ישראל החליטה: המו"מ מושעה, סנקציות על הרשות
עוד קודם לכן, בתום דיון שנמשך שעות בקבינט, החליטו השרים כי המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים - יושעה באופן מיידי, כל עוד נמשך תהליך הפיוס בין פת"ח לחמאס. בנוסף, יוטלו סנקציות כלכליות שונות על הרשות על ידי קיזוז חובות פלסטיניים בגביית כספי המסים.
בעקבות ההחלטה, יצא ראש הממשלה נתניהו לבליץ תקשורתי בכלי תקשורת מובילים בעולם, שבמסגרתו הבהיר כי ניתן עוד לשוב למסלול המו"מ, אם אבו-מאזן יחזור בו מההסכם עם חמאס. "לא ניתן להמשיך בתהליך המדיני עם ממשלה פלסטינית המגובה על ידי ארגון טרור שהציב לו למטרה להשמיד את מדינת ישראל", הבהיר נתניהו.
"ההסכם עם חמאס הורג את השלום, אם הברית הזו תתקדם, התהליך המדיני ילך אחורה. אבו-מאזן לא יכול להשיג הכל, הוא צריך לבחור: שלום עם ישראל או ברית עם חמאס", הדגיש ראש הממשלה. "עדיין יש לו (לאבו-מאזן) הזדמנות לשנות את המסלול ולנטוש את הברית הזאת, אני מקווה שהוא יעשה זאת".
בתגובה למהלך הישראלי אמר הממונה על המשא ומתן מטעם הרשות הפלסטינית סעיב עריקאת, כי הם "שוקלים את כל האופציות" להמשך הדרך. "ההנהגה הפלסטינית תבחן את כל אפשרויות התגובה להחלטת ממשלת ישראל נגד הרשות הפלסטינית", אמר לסוכנות הידיעות AFP. "הפיוס נמצא כעת בעדיפות עליונה עבור העם הפלסטיני".
קריסת המשא ומתן המדיני - הסיקור המלא:
רג'וב: "ממשלת האחדות תכיר בישראל"
בעקבות הפיוס הפלסטיני: נתניהו יכנס את הקבינט