שעות ספורות לאחר שישראל הודיעה כי היא משעה באופן מיידי את המשא ומתן עם הפלסטינים בעקבות הסכם הפיוס שנחתם בין הרשות לחמאס, מנסה ארה"ב לצנן את האווירה המתוחה בין הצדדים, על מנת להציל את התהליך המדיני מקריסה מוחלטת. "תמיד יש דרך להתקדם, אבל המנהיגים הם שצריכים לעשות את הפשרות הנחצות לעשות זאת", הדגיש מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו אולי רואים דרך להתקדם, אבל אם הם לא מוכנים לעשות את הפשרות הדרושות התהליך הופך לחמקמק", אמר קרי והוסיף: "אנחנו לא נוותר לעולם על התקווה והמחויבות לשלום, אנחנו מאמינים שזו הדרך היחידה, אבל כרגע אנחנו נמצאים בנקודה קשה מאוד, והמנהיגים עצמם צריכים לקבל החלטות, זה תלוי בהם".
עוד קודם לכן סיפרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי כי קרי שוחח עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן והביע בפניו את אכזבתו מהפיוס הפלסטיני שהתרחש במועד כה רגיש במשא ומתן. לדבריה קרי הדגיש בפני אבו-מאזן כי "נחוץ ששני הצדדים ישמרו על איפוק וימנעו מהסלמה".
"מזכיר המדינה שב על עמדת ארה"ב לפיה הוא מאוכזב מהודעת הפיוס בין הפתח לחמאס", הדגישה סאקי, שחזרה על המרכיבים שהאמריקנים דורשים מהפלסטינים: "מחויבות להנהגה שאינה תומכת באלימות, הכרה במדינת ישראל ונכונות למה שסוכם עד כה במסגרת המשא ומתן בין הצדדים". לדבריה, מדובר במרכיבים שבהם יו"ר הרשות הפלסטינית תמך בהם בעבר, והחמאס אינו שותף להם.
עוד נמסר כי השליח המיוחד למשא ומתן מרטין אינדיק יישאר באזור. "הוא שומר על קשר עם שני הצדדים", הבהירה דוברת מחלקת המדינה. היא הוסיפה מזכיר המדינה קרי טרם שוחח עם ראש הממשלה נתניהו על הנושא, אך הוא צפוי לעשות כן בהמשך היום.
במקביל, מותחים גורמים בישראל ביקורת על התגובה האמריקנית למהלך הפלסטיני ומכנים אותה "נרפית מדי". לדבריהם, פעם אחר פעם זרק אבו-מאזן את ההצעות האמריקניות לפח וכעת, רגע לפני חידוש המו"מ, הכריז על המגעים עם חמאס. הגורמים הישראלים טוענים כי אם ארה"ב הייתה תקיפה ונחרצת יותר מול הרשות, יו"ר הרשות הפלסטינית לא היה כורת את הברית עם החמאס.
ישראל החליטה: המו"מ מושעה, סנקציות על הרשות
עוד קודם לכן, בתום דיון שנמשך שעות בקבינט, החליטו השרים כי המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים - יושעה באופן מיידי, כל עוד נמשך תהליך הפיוס בין פת"ח לחמאס. בנוסף, יוטלו סנקציות כלכליות שונות על הרשות על ידי קיזוז חובות פלסטיניים בגביית כספי המסים.
בעקבות ההחלטה, יצא ראש הממשלה נתניהו לבליץ תקשורתי בכלי תקשורת מובילים בעולם, שבמסגרתו הבהיר כי ניתן עוד לשוב למסלול המו"מ, אם אבו-מאזן יחזור בו מההסכם עם חמאס. "לא ניתן להמשיך בתהליך המדיני עם ממשלה פלסטינית המגובה על ידי ארגון טרור שהציב לו למטרה להשמיד את מדינת ישראל", הבהיר נתניהו.
"ההסכם עם חמאס הורג את השלום, אם הברית הזו תתקדם, התהליך המדיני ילך אחורה. אבו-מאזן לא יכול להשיג הכל, הוא צריך לבחור: שלום עם ישראל או ברית עם חמאס", הדגיש ראש הממשלה. "עדיין יש לו (לאבו-מאזן) הזדמנות לשנות את המסלול ולנטוש את הברית הזאת, אני מקווה שהוא יעשה זאת".
בתגובה למהלך הישראלי אמר הממונה על המשא ומתן מטעם הרשות הפלסטינית סעיב עריקאת, כי הם "שוקלים את כל האופציות" להמשך הדרך. "ההנהגה הפלסטינית תבחן את כל אפשרויות התגובה להחלטת ממשלת ישראל נגד הרשות הפלסטינית", אמר לסוכנות הידיעות AFP. "הפיוס נמצא כעת בעדיפות עליונה עבור העם הפלסטיני".
לבני מבהירה שאין בכוונתה להתפטר: "השעיית השיחות נכונה"
במקביל, התייצבה הממונה על המו"מ מטעם ישראל, שרת המשפטים ציפי לבני, באולפן המהדורה המרכזית והבהירה כי אין בכוונתה להתפטר מהממשלה. "אני נלחמת כדי לקיים את מה שאני ומפלגתי מאמינים בו", אמרה השרה. "ההחלטה להשעות את השיחות היא החלטה נכונה, השילוב של הרשות עם החמאס הוא רע".
השרה לבני נשאלה האם לאור פעולותיו האחרונות ניתן להתייחס עוד ליו"ר הרשות הפלסטינית כפרטנר לשלום. על כך אמרה כי "אבו-מאזן קיבל החלטות לא טובות לתהליך השלום, הוא קיבל אותן בנקודות זמן רגישות, אם הוא פרטנר נצטרך לראות עוד". עוד הוסיפה: "אני לא אוהבת להשתמש בביטוי פרטנר, הוא הנציג של הצד השני".
על כניסת מפלגתה לממשלה, למרות האופי הימני של חבריה, אמרה השרה כי "קרה בממשלה בדיוק מה שרציתי. המהלך הותנה בפתיחה במו"מ אחרי חמש שנות הקפאה, נושאי התוכן נדונו באופן שנכון שיכול להוביל להסכם, זה שאבו-מאזן בחר בדרך אחרת מחייב אותי לחשוב על ההסכם".
קריסת המשא ומתן המדיני - הסיקור המלא:
רג'וב: "ממשלת האחדות תכיר בישראל"
בעקבות הפיוס הפלסטיני: נתניהו יכנס את הקבינט