אחרי ששר החוץ של טורקיה גיבה הערב (שבת) את ראש המודיעין הטורקי ,שנטען כי חשף את שמותיהם של עשרה מרגלים עבור ישראל בשטח אירן ואף האשים את ישראל בפרסום הדברים, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אביגדור ליברמן מגיב. "אינני מופתע שהטורקים מאשימים את ישראל. אינני יודע בכלל אם קיימת רשת ריגול כזאת", כתב בדף הפייסבוק שלו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בריאיון לתקשורת הטורקית, טען שר החוץ דאובוטולו כי "גם בתקשורת הישראלית וגם בכלי תקשורת אחרים בעולם אנחנו רואים איומים ישירים על ראש המודיעין הטורקי חקאן פידאן". דאובוטולו הוסיף: "אלה איומים גלויים על ראש ארגון הביון הלאומי שלנו. הם מאשימים את קראש המודיעין שהוא הקים מנגנון ביון עצמאי בטורקיה ושהוא לא נותן לארגוני מודיעין זרים לפעול על אדמת טורקיה".
בעמוד הפייסבוק שלו, תקף ליברמן את טענותיה של טורקיה ואמר כי מעולם לא האמין שהתנצלות תשפר את יחסי ישראל-טורקיה. "התנגדותי להתנצלות בפני טורקיה איננה חדשה והבעתי אותה בצורה ברורה לפני ואחרי המעשה", כתב, "סברתי והסברתי שהיא לא תביא לשיפור היחסים בין המדינות אלא רק תפגע במעמדה של ישראל באזור ותשחק לידי הגורמים הקיצוניים במזרחת התיכון, וביניהם גם טורקיה של ארדואן האיסלאמיסט הקיצוני. לכן אינני מופתע מהאשמותיה של טורקיה שישראל היא זו שעומדת מאחורי הפרסום ב"וושינגטון פוסט" בענין 'הסגרת מרגלים לידי איראן'".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון טוען כי האשמה זו מצטרפת לשורה של האשמות חסרות שחר. "גם ההאשמה הטורקית הזו, שישראל עומדת מאחורי הפירסום בכדי להימנע מתשלום פיצויים למשתתפי משט המרמרה, כמו ההאשמות הקודמות כאילו ישראל עמדה מאחורי המהומות של מפגינים טורקים בכיכר טקסים ודבריו של ארדואן על-כך שיש לו "מסמכים והוכחות" שישראל עמדה גם מאחורי ההפיכה במצרים שהביאה להדחתו של מורסי מהשלטון, היא חסרת כל בסיס ומוכיחה שוב כי טורקיה בראשותו של ארדואן איננה מעוניינת בשיפור היחסים עם ישראל".
מוקדם יותר הבוקר הכחישו גורמים באנקרה את הדיווחים אודות חשיפת המרגלים והאשימו כי "ישראל עומדת מאחורי הפרסום". על פי דיווח בעיתון הטורקי הורייט, גורמי ממשל באנקרה טוענים כי ירושלים עומדת מאחורי קמפיין מתוזמר נגד טורקיה. לטענתם, מלבד ניסיון להכפיש את טורקיה בפני ארצות הברית, לישראל מניע נוסף: ניסיון להימנע מתשלום פיצויים לבני משפחות ההרוגים על ספינת המאווי מרמרה במאי 2010. "אנו מתייחסים לקמפיין התקשורתי נגד טורקיה כמתקפה של ממש", צוטט גורם מודיעין שביקש להישאר בעילום שם, "וייתכן מאוד שישראל עומדת מאחורי המעשה".
על פי אותם גורמים, מאז ההתנצלות הישראלית בפני טורקיה, היחסים בין שתי המדינות נותרו מתוחים. לדבריהם, גם יחסו הקרוב של ראש ממשלת טורקיה ארדואן לממשל חמאס בעזה עשוי להיות מניע להדלפה הישראלית לכאורה. אותם גורמים ציינו כי ביום הפרסום ביקר בלשכת ארדואן באנקרה ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל.
אנקרה: קמפיין מתוזמר נגד ראש המודיעין
בכירים באנקרה אומרים כי הקמפיין נגד טורקיה החל בכתבה שפורסמה בשבוע שעבר בוול סטריט ג'ורנל, ובה נטען כי ראש המודיעין הטורקי חקן פידאן "פועל בצורה עצמאית" בסוריה ומסכן בכך אינטרסים מערביים שם. בכתבה אף נכתב כי חוסר הנוחות של ממשל אובמה מפועלו של פידאן התחזק במאי האחרון, לאחר פגישה בין בכירים בארצות הברית ובטורקיה - פגישה שכללה בין היתר את הנשיא אובמה, מזכיר המדינה קרי, ראש ממשלת טורקיה ארדואן ושר החוץ הטורקי אחמט דאבוטאולו.
מאוחר יותר הכחיש דאבוטאולו את הטענות שעלו נגד פידאן. "הדברים המיוחסים לפידאן אינם נכונים והם דוגמה לתעמולה רעה ושחורה מאוד. פידאן עושה את עבודתו", אמר. עם זאת, בטורקיה אומרים כי תחושות הממשל בנוגע לאותה תעמולה עזים יותר מאלו שהפגין דאבוטאולו בהכחשתו. גורם מודיעין בטורקיה טען כי תזמון ההתקפה קשור לשינוי העמדה האמריקני כלפי אירן ולשיחות הצפויות בנושא סוריה בז'נבה.
"ניסיון לנטרל את טורקיה"
ביום חמישי האחרון הכחישו גורמים בטורקיה את הדיווח על הדלפת שמות סוכנים לאירן וכינו אותו ניסיון הכפשה. "טורקיה היא מעצמה אזורית וישנם מוקדי כוח באזור שאינם חשים בנוח עם זה", ציטטה סוכנות הידיעות רויטרס בכיר במפלגת השלטון, שביקש להישאר בעילום שם.
"ברור כי המטרה של אנשים מסוימים היא לפגום באווירה הפוליטית המתונה שנוצרה עקב בחירתו של רוחאני לנשיאות אירן", אמר הבכיר הטורקי, "ולנטרל את טורקיה, שממשיכה לתרום לפתרון בעיות במזרח התיכון".
באותו היום פורסם בוושינגטון פוסט טור דעה של העיתונאי האמריקני דיוויד איגנשיוס, שחשף כי טורקיה הייתה מקום המפגש לכאורה של עשרת המרגלים האירנים עם מפעיל המוסד שלהם. "המהלך מהווה אובדן מידע משמעותי שנועד לפגוע בישראל", אמרו מקורות בממשל האמריקני לעיתון.
על פי הדיווח, מפעיל המוסד נפגש עם מרגליו בשטח טורקיה מפני שהמעבר מהגבול האירני למדינה קל יחסית, ולא מעורר סימני שאלה. עוד נטען כי מזה זמן רב מנהלים שירותי המודיעין הטורקי מעקב אגרסיבי ומקיף בגבולות המדינה, כדי לפקח על הפגישות החשאיות בין הישראלים לאירנים.