העיתון "ניו יורק טיימס" פרסם מאמר נוקב על ראש הממשלה בנימין נתניהו, בו מופיעים גם דברים שלו בריאיון לעיתון ביום חמישי האחרון. "לנתניהו נשקפת סכנה שהוא ייראה בעיני הציבור כמי שקפוא בעבר בנוף גיאו-פוליטי שהולך ומשתנה", נכתב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, בנו של ההיסטוריון בן ציון נתניהו ז"ל, לעתים קרובות מתלונן למקורביו כי לאנשים יכולת זיכרון היסטורי קצר - הם זוכרים רק עד ארוחת הבוקר", צוין בפתח הדברים, שלאחריהם נכתב כי נתניהו "נשמע טרחני", כשהוא ניסה לאחרונה להסב את תשומת הלב של העולם לאיום האירני.
על פי העיתון, בעוד שבשבוע הבא שש מעצמות עולמיות יתכנסו על מנת לשאת ולתת עם אירן בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, נתניהו מסתכן בהיקשרות לעבר ואנכרוניזם, בו בזמן שכל העולם מוכן לשינוי. "נתניהו הופך מבודד יותר ויותר גם מבית וגם בזירה הבין לאומית, אך הוא ממשיך לטעון בעקשנות שאם אנשים יעברו על העובדות הם ודאי יסכימו עמו", צוין.
בתגובה מצביע נתניהו על תצלומים של שני אישים, על קיר בלשכתו, שהוא מעריץ אותם מפני שהצליחו "לחזות סכנה בעוד מועד": צ'רצ'יל והרצל. "שניהם היו מבודדים הרבה יותר ממני", הוא אומר.
"משתמשים בהיסטוריה כדי להבין את ההווה ולהתוות את העתיד - ההיסטוריה היא מפה", הסביר נתניהו בריאיון שהעניק לעיתון ביום חמישי. "אתה יודע מה זה מפה? מפה היא תמונה חדה המציגה את הדברים העיקריים שיש לבצע כדי להגיע מנקודה אחת לנקודה שנייה".
"אנו נמצאים פה לשם מטרה; אני נמצא פה לשם מטרה, והמטרה היא להגן על עתיד העם היהודי, כלומר להגן על המדינה היהודית. להגן עליה מפני איראן גרעינית", אמר נתניהו בראיון. "אני לא אתן שזה יקרה. זה לא יקרה".
בסדרה של נאומים גדולים - ששלושה מתוכם מתוכננים לשבוע הבא - והתקפה תקשורתית תזזיתית, נתניהו בן ה-63 יצא לקמפיין הדיפלומטי הגדול בקריירה שלו, בניסיון למנוע אתה מה שהוא מכנה "עסקה גרועה" עם אירן.
"נתניהו איבד את המומנטום"
ראש הממשלה מתעקש על עצירה מוחלטת של העשרת האורניום לצד המשך מלא של הסנקציות אשר עזר לגבש. אבל נתניהו מצטייר כסטייה מהקונצנזוס המערבי המתגבש לקראת פתרון דיפלומטי עם אירן. פתרון אשר ידרוש פשרה מערבית מסוימת.
"בידוד שכזה הוא אינו חדש לאדם עם מעט מאוד חברים אישיים ואמונה קלושה בבעלי ברית, אדם אשר מתנער מאורחים כל ארוחת שבת, כזה שלא מחמיץ הזדמנות להצהיר על כוונתה של ישראל להגן על עצמה, בעצמה", טוען העיתון.
"הבנה הדדית עמוקה בין המדינית"
"לנתניהו הכי נוח כשהוא חוזה את האסון, כשהוא מפחיד אנשים ובכך גורם להם לעשות משהו", אומר מיטשל ברק, יועץ פוליטי שעבד עבורו בתחילת שנות ה-90 ועוקב אחריו מאז. "הבעיה היא שכעת הוא איבד את המומנטום. המסר שלו ברור, המסר שלו נותר ללא שינוי, גם הסיטואציה נותרה ללא שינוי, אבל הפרספקטיבה של כל שאר השחקנים כן השתנתה. זה כמו להיות היחיד מבין כולם שיש לו פנס בחדר חשוך".
עם זאת, פקידים אמריקנים וישראלים אמרו לעיתון כי הברית בין ישראל לארה"ב הדוקה יותר מאי פעם. "יש הבנה הדדית עמוקה בנינו לבין האמריקנים שאין יחסים כאלה בין מדינות", אמר פקיד ישראלי. "אבל אין פירושו של דבר, שהיחסים בין נתניהו לאובמה הם כמו היחסים בין יצחק (רבין) לביל (קלינטון). וזה לא צריך להיות כמו ביל ויצחק. נתניהו ואובמה מבינים זה את זה".