ראש הממשלה נתניהו, המבקר בגרמניה, ערך בצהריים מסיבת עיתונאים יחד עם הקנצלרית אנגלה מרקל. במוקד שיחותיהם של השניים כמובן הסערה המדינית סביב שדרוג מעמד הפלסטינים באו"ם והחלטת ממשלת ישראל לבנות יחידות דיור חדשות בשטחי E1.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מרקל הבהירה עוד בתחילת דבריה כי היא ונתניהו לא הגיעו להסכמה על הבנייה מעבר לקו הירוק, אלא החליטו שלא להחליט. "דנו בנושא המדיני", הבהירה מרקל, "והבעתי את דעתי. הסכמנו שלא להסכים. זה לא מונע מאיתנו לחלוק דעות דומות בסוגיות הגדולות בנוגע לישראל. ישראל תחליט בעצמה. היא מדינה ריבונית. אנחנו יכולים רק להמליץ ולהעניק את ההערכות שלנו".
עם זאת הבהירה מרקל, בתשובה לשאלה, כי "לא יהיו שום צעדים נגד ישראל". "הבהרתי את זה", היא אמרה, "ישראל היא זו שצריכה להחליט. אני לא מכתיבה צעדים לאחרים. שוחחנו על ההבדלים בין העמדות. אנחנו צריכים כמובן להמשיך לדבר, אבל היחסים בין ישראל לגמרניה הם ברורים. אנחנו מספיק פתוחים כדי לדבר על הדברים האלה כחברים".
נתניהו הודה למרקל על שיתוף הפעולה בנושאים אחרים, דוגמת מבצע "עמוד ענן", אך במהרה עבר להסביר את החלטות הממשלה. "כבר 45 שנים שכל ממשלה ישראלית בנתה במזרח ירושלים. מה שנקרא כאן התנחלויות, הם בסך הכל פרברים של ירושלים. אין שום שינוי במדיניות שלנו. גם יצחק רבין, וגם אהוד אולמרט אמרו שמדובר בחלק מישראל גם כחלק מהסכם שלום. הפלסטינים עצמם מבינים שהשטח הזה יישאר בשליטת ישראל גם אחרי הסכם שלום", הבהיר נתניהו חד משמעית.
עם זאת מיהר ראש הממשלה גם להבהיר כי היחסים בין ישראל לגרמניה חזקים יותר מאי ההסכמות האלה. "החברות שלנו היא יציבה, גם עם חילוקי הדעות. אמרנו פעמים רבות שאנחנו רוצים להתחיל במשא ומתן ללא תנאים מוקדמים. האירופאים חושבים שעיקר הבעיה עם הפלסטינים הם ההתנחלויות. צריך לפתור את סוגיית ההתנחלויות במשא ומתן לשלום. אנחנו מדברים על בעיות שהחלו לפני יותר משישים שנה. הרצון למחוק את ישראל מהמפה החל עוד לפני ההתנחלויות".
הבוקר: נתניהו תוקף את מרקל בראיון לעיתון די וולט
הבוקר פורסם בעיתוו הגרמני די וולט ראיון שהעניק לו ראש הממשלה נתניהו, ובו, בניגוד לדברים שאמר בפגישה אמש - העביר ביקורת נגד מרקל ואמר: "העם הישראלי מצפה מגרמניה לתמוך בעמדה הישראלית". הפגישה בין שני המנהיגים אמש נמשכה שלוש שעות במקום השעה וחצי שיועדה, ובה שני המנהיגים דנו בנושאי ביטחון, הבנייה בהתנחלויות, הגרעין האירני ונושאים כלכליים.
"אני יודע להעריך את התמיכה של הקנצלרית ושל ממשלת גרמניה במבצע בעזה", אמר נתניהו בריאיון, "בה בעת, אהיה צבוע אם אתכחש לכך שאני מאוכזב מההצבעה הגרמנית באו"ם - כמו רבים בישראל. אנשים משוכנעים שיש יחסים מיוחדים בין גרמניה לישראל".
"מה הפשע הגדול שלנו?", שאל נתניהו בריאיון, "אנחנו בונים בשטחים שיישארו בישראל במסגרת הסכם שלום", אמר, "זו הארץ שבה היהודים חיים זה 4,000 שנה. אנחנו מדברים על פרברים ששייכים לשטחה של ירושלים. כאן לא תשתנה שום מפה. יש עודף רגישות".