קריאה משותפת לשלום: נשיא מדינת ישראל ויו"ר הרשות הפלסטינית נפגשו היום (א') לתפילה משותפת ביוזמתו של האפיפיור פרנציסקוס, תפילה שהיא הבעת תקווה ל"חידוש התשוקה והאפשרות" לשלום במזרח התיכון. במהלך הפגישה קרא הנשיא פרס לקידום השלום והצהיר: "עלינו לעמול בכל מאודנו כדי להשיגו - גם אם הדבר כרוך בוויתורים ובפשרות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הנשיא הוסיף בנאומו כי "שני העמים - הישראלים והפלסטינים - כואבים את היעדרו של שלום". פרס הבהיר כי יש לנקוט בכל המאמצים להשגת השלום. "אנו חייבים לשים קץ לכאב, לאלימות ולסכסוך", הכריז.
גם האפיפיור פרנציסקוס קרא לשני המנהיגים לפעול למען השלום והפציר בהם לשתף פעולה כדי לסיים את הסכסוך הממושך. "אתם חייבים להגיב לכמיהתם של העמים לשלום במזרח התיכון ולמצוא את הכוח להתמיד בדיאלוג ללא חת", אמר מנהיג הכנסייה הקתולית.
יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן קרא "להביא שלום כולל וצודק למדינה והאזור שלנו, כך שהעמים שלנו ועמי המזרח התיכון והעולם כולו ייהנו מהפרותיו, יציבות ודו קיום".
בוותיקן הנמיכו ציפיות מהתפילה המשותפת
הפגישה והתפילה נערכו בגינת הוותיקן, מתחת לכיפת השמיים, במקום נטול סמלים דתיים, לאחר שהרב הראשי יצחק יוסף דרש כי לא יהיו סימנים נוצריים בטקס - זאת אחרי יותר מחודש של קיפאון במו"מ שהובילה ארה"ב.
למרות זאת בוותיקן ניסו להנמיך ציפיות. בכירי המדינה הקתולית הבהירו היום כי במהלך התפילות "תהיה הפסקה מהפוליטיקה", וטענו שהמנהיגים לא יערכו דיונים מדיניים.
"איש לא מפתח ציפיות שהשלום יפרוץ מחר", אמר האב פייר בטיסטה, ממנהיגי הוותיקן וממארגני האירוע. "הכוונה שלנו ביוזמה הזו היא לפתוח מחדש את הדרך שנסגרה זה זמן מה. אנו רוצים לעורר את התשוקה, את האפשרות להגשים את החלום של האנשים". האב בטיסטה הדגיש כי האפיפיור לא ידון בנושאים כמו גבולות או התנחלויות.
האפיפיור: "לאחד הרוחניות למען השלום"
מוקדם יותר היום, במהלך פנייתו להמונים בכיכר סנט פטרוס לקראת התפילה, הצהיר האפיפיור: "אנו מקווים שהמאמינים מכל הדתות, יאחדו את הרוחניות שלהם למען השלום". פרנציסקוס הזמין את המנהיגים לרומא במהלך הסיור שערך בחודש שעבר בישראל, ברשות הפלסטינית ובירדן.
על פי סוכנויות הידיעות, הפגישה בין פרס ואבו מאזן היא הראשונה שנערכת בשנה האחרונה, וחשוב מכך זו הפעם הראשונה שבה יהודים, נוצרים ומוסלמים מתפלים יחדיו במדינה הזעירה הוותיקן. המשלחות מישראל ומהרשות הפלסטינית כוללות מנהיגים דתיים מכמה זרמים בדתות, הם יתפללו זה אחר זה על פי סדר הופעת הדתות על האדמה - היהדות, הנצרות והאיסלם.