בית המשפט בספרד הודיע היום כי תימשך חקירת פרשת חיסולו של בכיר החמאס סלאח שחאדה ב-2002 על ידי צה"ל - פעולה במהלכה נהרגו בנוסף 14 פלסטינים. השופט הספרדי פרננדו אנדראו לא קיבל את בקשת התביעה בספרד להשהות את החקירה, ודחה את גם הלחץ הישראלי המופעל זה זמן רב להפסיק את החקירה - והורה היום להמשיך לחקור את הפרשה.
ב-22 ביולי 2002 תקפו מטוסים של חיל האוויר בית בעזה, בו שהה שחאדה, מפקד גדודי "עז א-דין אל-קסאם" באותה התקופה. יחד עימו שהו בבית גם סגנו וכמה אזרחים. בתקיפה חוסל שחאדה ו-14 בני אדם נוספים, שמונה מהם ילדים. הביקורת כבר אז החלה להישמע, בעיקר בשל העובדה שמטוסי ה-F16 הישראליים הטילו פצצה במשקל טון על הבית.
במשרד המשפטים לא אהבו לשמוע היום על ההחלטה הספרדית. "טרם קיבלנו את ההחלטה, אך אנו מצרים על החלטתו של השופט שניתנה - בניגוד לעמדתו הברורה של התובע הספרדי", אמר היום דובר משרד המשפטים משה כהן. "אנו מאמינים שההחלטה תבוטל לאחר ערעור התובע כמתבקש", הוסיף כהן.
ביקש פרטים נוספים - ולא קיבל תשובה
בראשית השנה הודיעה ספרד כי היא פותחת בחקירה נגד השר בנימין בן אליעזר, ששימש כשר ביטחון באותה תקופה, וגם נגד הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ - שכיהן באותה התקופה כמפקד חיל האוויר. כבר אז איימה ספרד כי נגד השניים ייתכן וייוחסו "ביצוע פשעים נגד האנושות".
השופט אנדראו טען כי הוא פועל תחת דוקטרינה שמאפשרת לו להאשים גורמים בפעולות של טרור, פשעים נגד האנושות או רצח עם, גם אם לא התרחשו על אדמת ספרד. אותם "פשעים" מיוחסים גם לרא"ל במיל' משה (בוגי) יעלון, מפקד פיקוד דרום לשעבר, האלוף במיל' דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר אלוף במיל' גיורא איילנד, ראש השב"כ לשעבר השר אבי דיכטר ומזכירו הצבאי של שר הביטחון לשעבר תא"ל מייק הרצוג.
התביעה באה בעקבות תלונה שהגיעה מארגון ערבי למען זכויות חמאס. השופט אנדראו טוען כי הוא ביקש מהממשל הישראלי פרטים נוספים על החיסול, ואף שאל אם נערכה חקירה בנושא, אבל לדבריו הוא לא קיבל תשובה. בית המשפט הספרדי כבר העלה האשמות קודמות בנושא פשעים נגד האנושות, אך עד עכשיו הוא התרכז בדרום ובמרכז אמריקה.
2005: צו מעצר לדורון אלמוג בבריטניה
בחודש ספטמבר 2005 טס האלוף במיל' דורון אלמוג, אלוף פיקוד הדרום לשעבר, לבריטניה. שעה שעשה את דרכו לנמל התעופה הית'רו, הגיע לשגריר ישראל בבריטניה דיווח על הליך משפטי שנפתח נגדו בחשד להפרת אמנת ז'נבה במספר אירועים בעזה, וגם בחשד למעורבות בחיסול סלאח שחאדה.
משרד החוץ הזהיר את אלמוג באמצעות רשת הקשר של המטוס, וזה שב לישראל - מבלי לרדת מהמטוס בבריטניה.