היחסים בין שווייץ וישראל התקררו בשבוע האחרון בעקבות האירוח של מכחיש השואה, נשיא אירן מחמוד אחמדיניג'אד, במדינה הניטרלית. קלמי ריי, שרת החוץ של שווייץ, מבהירה הערב בריאיון מיוחד לחדשות 2 שהיא לא מרוצה מהאופן שבו ניצל אחמדיניג'אד את הוועידה נגד הגזענות בז'נווה.
"הגזענות היא דבר חמור", אמרה ריי. "גזענות ואנטישמיות הם דברים חשובים וחמורים, והוועידה הובילה להחלטה שאימצה פה אחד טקסט ההצהרה המחודשת והנחושה של כל העקרונות הללו. היא הייתה התשובה הטובה ביותר שאפשר היה לתת, במיוחד לאדם שניסה לנצל את הוועידה ולהפוך אותה לבמה לדבריו".
ריי הדפה את הביקורת הישראלית לפיה שווייץ נתנה פתחון פה להכחשת שואה על אדמתה. "אנחנו לא נתנו במה למכחיש שואה", אמרה. "ועידת האו"ם בנושא הגזענות הייתה ועידה מטעם האו"ם. לא אנחנו היינו אלה
שהזמנו לוועידה. ז'נווה היא מקום מושבו של האו"ם באירופה, ולפיכך, אם מארגנים כנס של האום בז'נווה, מגיעים אליו אנשים ונואמים".
בשווייץ לא מתחרטים על האפשרות שניתנה לנשיא אירן לדבר בגנות היהודים בשטחה ואף לאפשר פגישה בין הנשיא השווייצרי לאחמדיניג'אד. "לא היינו נוהגים אחרת כי חשוב היה שהוועידה תתקיים", אמרה ריי. "הגזענות היא דבר רציני וחמור, וכך גם האנטישמיות, ויש לדון בהם. יש לדבר על הנושאים האלה. אסור להניח לאדישות להשתלט ויש לדון בהם גם כדי שמדינות, כדי שהחברה, ינקטו צעדים".
שרת החוץ השווייצרית מקווה שלמרות התקרית הדיפלומטית הזו, שכללה גם את החזרת השגריר הישראלי להתייעצויות, היחסים עם ישראל לא ישתנו. "אני מקווה שלא יהיו לדבר השלכות על היחסים בין שווייץ לישראל כי ישראל היא מדינה שותפה", אמרה רי. "יותר מ-13 אלף שווייצרים חיים בישראל, יש לנו קהילה יהודית גדולה בשווייץ, אנו מהמדינות הראשונות שהכירו במדינת ישראל הצעירה ושווייץ הייתה מגויסת מאוד לטובתה של ישראל בזירה הבינלאומית".