עליית מדרגה במתיחות בין ירושלים לוושינגטון? שעות לאחר שמשרד הבינוי והשיכון פרסם מכרזים לבניית כ-20 אלף יחידות דיור בהתנחלויות, בבית הלבן הבהירו כי ידרשו הסברים מממשלת ישראל. במקביל, הודיע ראש צוות המשא ומתן מטעם הפלסטינים כי הרשות שוקלת לפנות למועצת הביטחון של האו"ם על מנת על מנת לערער על המשך הבנייה הישראלית בשטחים. "בשעות הקרובות המנהיגות הפלסטינית תחליט אם לפנות למועצת הביטחון ולארגונים בינלאומיים נוספים", אמר עריקאת לסוכנות AFP.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו מודאגים מאוד מהדיווח לפיהם אלפי יחידות דיור ייבנו בהתנחלויות. הופתענו מהידיעה ואנו מצפים להסברים מירושלים", אמרה הערב (ג') ברנדט מיהאן, דוברת המועצה לביטחון לאומי. "עמדתנו לגבי ההתנחלויות ברורה - איננו מקבלים את הלגיטימיות של המשך הבנייה. אנו סבורים שגם תכנון התנחלויות, אפילו בשלבים מוקדמים, אינו צעד שיוצר אווירה חיובית למשא ומתן".
אחר הצהריים דווח כי מרגע שפרסום המכרזים הובא לידיעת ראש הממשלה נתניהו, הוא הורה שלא לקדם את הליכי התכנון ב-E-1. "אין שום צורך לשלם מחירים בינלאומיים על תהליך שאין לו משמעות של ממש", אמרו גורמים בסביבת ראש הממשלה.
1,200 יחידות דיור ב-E-1
בין אלפי יחידות הדיור שפורסמו מכרזים לבנייתן: 4,000 יחידות דיור בעטרות, 3,500 במזרח מעלה אדומים, 520 בגבעת המייסדים במעלה אדומים, 1,200 יחידות דיור בגבעות ו-840 באפרת. עוד 1,200 יחידות תוכננו להיבנות בשטח E1 - בין מעלה אדומים לירושלים - אותו שטח שגרם למתחים בין וושינגטון לירושלים בשנה האחרונה, אך ראש הממשלה הורה להקפיאם. על פי הודעת משרד השיכון, העלות התקציבית של כלל התוכניות מסתכמת בכ-49 מיליון שקלים.
בשיחה עם חדשות 2 Online תקף מזכ"ל "שלום עכשיו" יריב אופנהיימר את הממשלה שמנהלת לדבריו משא ומתן לצרכי ראווה בלבד. "מאחורי הקלעים הממשלה מתכננת להרוס את הסיכוי לשתי מדינות ולהציף את השטחים במתנחלים חדשים. הוצאת המכרזים היא ראייה חד משמעית לכוונתו של נתניהו לטרפד את הסיכוי להסדר", טען אופנהיימר.
רה"מ: "מכירים היטב את ההסכם עם אירן - הוא רע"
ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם הערב בוועידה הבינלאומית לתחליפי דלקים בתל אביב והתייחס לחתירה להסכם עם אירן. "ההצעה שמונחת על השולחן, שאותה אנחנו מכירים לפרטים, היא עסקה רעה", הבהיר אחרי שמזכיר המדינה האמריקני טען כי אינו בקי בפרטי ההסכם. "זה משאיר את אירן עם יכולות הגרעין למטרות צבאיות, ומעניק לה הקלות משמעותיות בסנקציות".
נתניהו קרא לנצל את הזמן שהושג לעסקה טובה שמפרקת את יכולות הגרעין הצבאי של אירן. "המועד להשגת עסקה שכזאת הוא היום שבו תושג עסקה כזאת", ציין והבהיר כי הוא אינו פוסל את הערוץ הדיפלומטי. "ישראל מעדיפה את האופציה הדיפלומטית על האופציה האחרת. אבל אנחנו רוצים פיתרון דיפלומטי אמיתי שמפרק את יכולות הגרעין הצבאי של אירן".
עוד הוסיף ראש ממשלה כי סכנה נוספת הטמונה, בהסכם שהתהווה, היא לגיטימציה לאירן להיות מדינה סף-גרעינית. "זה נגד האינטרס של הקהילה הבינלאומית", הדגיש, "בכל יום שעובר, אירן נמצאת תחת לחץ כלכלי גובר. לא צריך להיחפז לעסקה רעה".