סערת הראיון שהעניק יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בסוף השבוע ל"אולפן שישי" ממשיכה - ועכשיו גם עשויה להביא לתוצאות מדיניות. סוכנות ידיעות פלסטינית דיווחה הערב שנשיא המדינה שמעון פרס שוחח עם אבו מאזן, גם על תהליך השלום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי הדיווח בסוכנות הידיעות "וואפא", הנשיא פרס התקשר ליו"ר הרשות ששוהה כעת בירדן. "השניים דנו במהלך השיחה בתהליך השלום", נכתב - אך לא נמסרו פרטים נוספים. גורמים בבית הנשיא אישרו שהתקיימה שיחה בין השניים, אך לא התייחסו לתוכנה.
אמש התייחס פרס לדבריו של אבו מאזן בראיון. "הוא מוכיח הן בדבריו והן במעשיו כי יש לישראל פרטנר אמיתי לשלום", נכתב בהודעה בשמו. "אבו מאזן, שולל טרור, מתחייב כי תחת הנהגתו הוא לא יאפשר לפרוץ אינתיפאדה שלישית אלימה, הוא מבין היטב כי פתרון בעית הפליטים הפלסטינים לא תהיה בשטחה של ישראל ולא תפגע באופייה של ישראל, ומושיט יד לישראל כדי לחדש את תהליך השלום".
"אלו הם דברים כבדי משקל " הדגיש הנשיא והוסיף, "על כולנו להתייחס אליהם במלוא הרצינות. דברים אלו עומדים בקנה אחד עם עמדת ישראל ועם עמדתו של רוב ברור בעם, התומך בפתרון של שתי מדינות לאום לשני עמים. מדובר בהצהרה פומבית אמיצה וחשובה במסגרתה מבהיר יו"ר הרשות הפלסטינית כי שאיפתו למדינה תתקיים רק בשטחי הגדה ועזה, ולא בשטחי מדינת ישראל".
דיפלומטים אירופים תוקפים את התגובות בישראל
מחיר מדיני מסתמן לתגובות הצוננות, בלשון המעטה, של ישראל. כמעט אף פוליטיקאי, פרט לפרס וללבני שדיברה הערב במהדורה המרכזית, לא דיבר בשבחי אבו מאזן. דיפלומטים אירופיים אומרים היום לישראל כי "התגובות שלכם לא נותנות לנו את האפשרות להתנגד לבקשה הפלסטינית באו"ם. אם אתם אומרים שאין שותף, ואומרים לנו שלא להכיר בפלסטינים כמדינה שאינה חברה. אבל אם אין תהליך - איך נבצע המהלך הזה?".
אולמרט תוקף: "נתניהו מחזק את חמאס"
מוקדם יותר היום שיגר ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הבהרה לדברים שהשמיע אבו מאזן בראיון - וטען שגם הוא שמע התבטאויות דומות בתוכנן במסגרת המשא ומתן שניהל בעת כהונתו. "הדברים שאמר נשיא הרשות הפלסטינית, ד"ר מחמוד עבאס בראיון, זהים בתכנם לדברים שנאמרו בתוך חדרי המשא ומתן והם ידועים לאלו שלקחו חלק במגעים שנוהלו אז, כמו גם לראשי הממשלה הנוכחית בישראל, שאליהם הועבר המידע", נכתב בהודעת ראש הממשלה לשעבר.
"במסגרת המגעים המדיניים הממושכים שהתקיימו בין נשיא הרשות הפלסטינית וראש הממשלה דאז אולמרט, בשנים 2006-2009, נדון הסדר שלום כולל ומקיף בין ישראל לרשות הפלסטינית", נטען בהודעה, "במהלכו הוסכם כי שאלת הפליטים תיפתר במסגרת יוזמת השלום הערבית וכי אין בכוונת הפלסטינים לפעול לשינוי אופייה של מדינת ישראל ע"י חזרה של פליטים לישראל תוך מימוש זכות השיבה".
"למען הסר ספק, דובר אך לא סוכם, על בדיקה שתיערך על בסיס הומניטארי לגבי אלפים בודדים של פליטים", הובהר בהודעה, "אם יבקשו לשוב לתחומי ישראל - וגם זאת במשך תקופת זמן מוגבלת". אחרי פירוט מהלך המשא ומתן פנה אולמרט לתקוף ישירות את ממשלת נתניהו, על רקע הקיפאון המדיני בשנים האחרונות. "לצערנו, מאז חילופי השלטון בישראל הוקפא המו"מ עם הפלסטינים, ונעשה ניסיון להוכיח לציבור בישראל כי "אין פרטנר" בצד הפלסטיני", נמסר בהודעה, "במקום זאת, נעשו על ידי הממשלה בישראל שורת צעדים שיש בהם לחזק את החמאס ולהחליש את הרשות הפלסטינית ברשות מחמוד עבאס - רשות שדוגלת באי אלימות ובמשא ומתן לשלום".
בהמשך ההודעה החריף אולמרט עוד יותר את הטון: "מדיניות זו כלפי הפרטנר היחיד האפשרי לשלום בינינו ובין הפלסטינים איננה אחראית ויש בה כדי לפגוע באינטרסים החיוניים ביותר של מדינת ישראל. הראיונות שהעניק הנשיא הפלסטיני בימים האחרונים יש בהם כדי להוכיח לציבור בישראל שיש עם מי לדבר ויש על מה לדבר במטרה לפתור את סכסוך הדמים בין העמים הנמשך זמן רב מדי", הוא סיים בטון נחרץ.
בליכוד תקפו את ראש הממשלה לשעבר: "אולמרט היה זה שהעלה את חמאס לשלטון בזמן כהונתו", כתבו שם, "אולמרט הוא זה שהבטיח שההתנתקות תביא בטחון לתושבי הדרום. מרגע שאולמרט עזב את תפקידו, בטחונה של ישראל רק הלך והשתפר".