פסגה מדינית מכרעת: הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארצות הברית ברק אובמה החלה ברגל ימין, עם התבטאותו של אובמה בעד ישראל רגע לפני תחילתה. "ארצות הברית תמיד תתמוך בישראל", אמר אובמה. בפגישה משתתפים גם מזכירת המדינה הילרי קלינטון ושר ההגנה האמריקני לאון פאנטה.
"ברור שהחלק העיקרי של השיחה יעסוק בנושא אירן", אמר אובמה והדגיש את דאגתו מפיתוח היכולות הגרעיניות האירניות. "כפי שהבהרתי אתמול, האינטרס האמריקני הוא שאירן לא תחזיק ביכולות גרעיניות". אובמה ציין את הברית החזקה בים ארצות הברית וישראל ואמר כי היא אינה ניתנת לפירוק. "יש לנו מחויבות יציבה לביטחונה של ישראל. הקשרים בי ישראל מבוססים על אינטרסים וערכים משותפים, ואני מחכה לדעותיו של רה"מ בדרכים להגביר את השלום והשגשוג באזור ועל הדרכים שבהן נוכל לחזור לשיחות בין הפלסטינים לישראל".
"יש חלון שמאפשר פתרון דיפלומטי בכיוון הזה. כדי למנוע מהאירנים לקבל את ההחלטה שהם עדיין לא קיבלו בנוגע לנשק הגרעיני", הוסיף אובמה.
נתניהו: לישראל יש את הזכות להגן על עצמה
בפתח דבריו, הודה נתניהו לאובמה על המילים החמות. "הברית בין המדינות שלנו, מוערכת מאוד על ידי כל אחד בישראל. ישראל וארה"ב חולקות ערכים משותפים, וגם האירנים יודעים זאת", אמר נתניהו. "אתם 'השטן הגדול' ואנחנו 'השטן הקטן', אתה יודע מה אדוני הנשיא? אני חושב שהם צודקים. מה שברור עכשיו במזרח התיכון זה שישראל וארה"ב עומדיות יחדיו".
נתניהו מבחינתו הדגיש את האפשרות שבה ישראל בכל זאת תפעל לבד. "ישראל חייבת להיות בעלת יכולת להגן על עצמה, בעצמה ולהיות ריבונית לקבל את ההחלטות בנוגע לעצמה, וההחלטות הקשורת בהגנתה, העם היהודי שולט בעתידו, ולכן מחוייבתי כראש ממשלת ישראל זה לדאוג שישראל תוכל לקבל בעצמה את ההחלטות הקשורות בעצמה", אמר ראש הממשלה.
בתום הפגישה בין השניים, יארח אובמה את נתניהו לאחרות צהריים בבית הלבן. אל נשיא ארה"ב יתלוו מזכירת המדינה קלינטון שר ההגנה פאנטה. לאחר מכן יעזוב נתניהו את הבית הלבן ויקיים פגישה בארבע עיניים עם פאנטה. בערב יישא נתניהו נאום בוועידת איפא"ק.
המסר של הבית הלבן: יותר זמן לסנקציות
הפגישה הדרמטית עם הנשיא האמריקני ברק אובמה צפויה לעסוק במדיניות המשותפת של שתי המדינות בנושא תכנית הגרעין האירנית, והמהלכים למנוע אותה. ראש הממשלה עקב אמש בדריכות אחר נאום אובמה בפני השדולה היהודית איפא"ק ובירך על התבטאויותיו התקיפות של הנשיא האמריקני כלפי אירן. "אני מעריך את זה שהוא שב והדגיש את עמדתו שאסור לאפשר לאירן לפתח נשק גרעיני וכל האופציות על השולחן בנושא זה", אמר אמש נתניהו.
עיקר המחלוקת בין הצדדים צפויה להיות סביב השאלה של הצעדים הבאים שיינקטו כלפי טהרן. הנשיא האמריקני לא הצהיר על קו אדום מבחינתו, המסר העיקרי שעולה מהבית הלבן הוא שהם זקוקים לזמן נוסף על מנת לתת לסנקציות הכלכליות על אירן להשפיע.
ראש הממשלה נתניהו צפוי להתעקש ולנסות ולסחוט מהנשיא האמריקני התחייבות לגבי לוחות זמנים ודרכי פעולה, לרגע שבו האירנים יגיעו לנקודה שממנה העולם יהיה חייב לפעול.