בית המשפט בטורקיה הוציא היום (ב') צווי מעצר לארבעה קצינים בכירים ישראלים לשעבר בשל פרשת המרמרה: הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (במיל') גבי אשכנזי, מפקד חיל הים לשעבר אלוף (במיל') אליעזר (צ'ייני) מרום, ראש אמ"ן לשעבר אלוף (במיל') עמוס ידלין וראש להק מודיעין חיל האוויר תת-אלוף (במיל') אבישי לוי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדיווח ב"הורייט" הטורקי, בית המשפט באיסטנבול העביר בקשה לאינטרפול לעצור את הקצינים הבכירים לשעבר, שנשפטו בהיעדרם. התביעה בטורקיה דורשת מאסרי עולם לארבעת הבכירים הישראלים בשל מעורבותם בפעולה הצבאית נגד משט המרמרה. זאת בעקבות תלונות שהתקבלו מ-33 קרובי משפחותיהם של תשעת ההרוגים בפרשה.
"המשמעות העיקרית היא שהם לא ייסעו לטורקיה", הסבירה לחדשות 2 Online אלוף-משנה במיל' פנינה שרביט, לשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית בצה"ל. "זה לא הליך שניתן לאכוף אותו מחוץ לגבולות טורקיה".
לדבריה, הדילמה כעת היא האם לשכור את שירותיהם של עורכי דין מקומיים ולטעון לגופם של דברים בבית המשפט הטורקי, או לאמץ עמדה של התעלמות מאותו הליך. "אם ההחלטה של בית המשפט בטורקיה מסתמכת רק על צד אחד וראיות לכאורה, יש סיכוי לפעולה בערוץ המשפטי הטורקי", הסבירה שרביט, "אבל אם מתרשמים שזה הליך שהוא כולו משפט ראווה ולא הולך להיות רציני, יכול להיות שאין טעם לשתף עם זה פעולה".
שלשום, על רקע מאמצי הפיוס בין ירושלים לאנקרה והדיווחים על סיכום באשר לפיצויים למשפחות הקורבנות ולמתווה ההסכם, פרסמה התקשורת הטורקית כי מניין ההרוגים באירועי המרמה עלה. זאת לאחר שאדם נוסף, גבר בשנות ה-50 לחייו שנפצע באורח אנוש באירועי, מת מפצעיו בבית החולים, ארבע שנים לאחר הפרשה.
האיש, אוגור סולימאן סוילמז, נפצע לפני ארבע שנים מאש צה"ל בעת ניסיון ההשתלטות על כלי השיט. הוא טופל במקום ובמהשך הועבר לטורקיה - שם שהה בתרדמת בבית החולים באנקרה. בסוף השבוע קרסו מערכות גופו בעקבות זיהום, דבר שהוביל למותו. בכך עלה מספר ההרוגים במשט לעשרה.
המשבר בין שתי המדינות הגיע לשיאו בשלהי חודש מאי 2010, כשלוחמי השייטת פשטו על המשט שניסה לשבור את המצור הישראלי על עזה, מצור שהגיע בתגובה לעלייה המפתיעה של החמאס לשלטון. כשעלו חיילי צה"ל לסיפון האנייה, הם הופתעו לגלות כי לא מדובר בפעילי זכויות אדם בלבד, אלא בחבורה אלימה המצויידת בנשקים חמים וקרים, ומספר מחבריה פעילים בארגון ה-IHH הקיצוני. הכוח שנתקל בתגובה עוינת נאלץ להשיב באש חיה, דבר שהביא למותם של תשעה בני אדם ולפציעה של עוד מספר פעילים.
בהכנת הידיעה השתתף מתן חצרוני.