גולשי חדשות 2 באינטרנט מקבלים הזמנות חד פעמית לשיחה ישירה עם סגן שר החוץ דני אילון, בין יתר התפקידים שלו במשרד, פועל בימים אלה לשיפור תדמיתה של מדינת ישראל. את הווידאו צ'אט העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
מאז ההשתלטות על המרמרה והתקרית עם שר החוץ הטורקי, נדמה שהמלחמה על התדמית הפכה קשה יותר. בשיחה ישירה עמו, ינסה סגן שר החוץ לספק לגולשים תשובות על הדרך שבה זה נעשה.
בתחילת השיחה, אילון חשף שהוא חוגג היום את יום הולדתו. לצד החגיגות, אילון התייחס למותו של מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג איל. "למרות שצפון קוריאה היא מדינה רחוקה ביותר, העולם הגלובלי וההשפעות הפוליטיות הופכים להיות מאוד חזקים. צפון קוריאה הייתה ציר מרכזי במערך הרשע מבחינת אספקת ידע וחומרים כולל חומרים גרעיניים לאירן וסוריה. כל תכנית הגרעין הסורית נבנתה באמצעות מדענים צפון קוריאניים, ולכן אני מניח שזה ישפיע גם עלינו, אבל עוד מוקדם לדעת איך", אמר אילון.
שאלת הגולשים הראשונה שהופנתה לסגן השר עסקה בנושא אירן. "צריך לדעת שאפשר לעשות ובשבועות הקרובים אפשר יהיה לעצור את הגרעין האירני באמצעים דיפלומטיים", אמר אילון. "בסופו של דבר, למרות הקיצוניות הרבה ביותר שלהם, יש להם שרידות פוליטית, ואני מאמין שבאמצעים משותפים של סנקציות כלכליות יהיה אפשר להביא לשינוי אצלם. חשוב מאוד להדגיש שאירן היא לא רק בעיה ישראלית, אלא בעיה כלל עולמית".
"האינטרס הביטחוני קודם לתדמית של ישראל בעולם"
למרות העדפתו לפעול באמצעים דיפלומטיים, אילון הודה שלא בטוח שאותם אמצעים ישיגו את התוצאה הרצויה. "אם האמצעים הדיפלומטיים לא יעבדו, אני חושב שכמו שאמר נשיא ארצות הברית 'כל האופציות נמצאות על השולחן'", אמר אילון והוסיף כי הוא מאמין שביכולתה של הקהילה הבינלאומית לעצור את תכנית הגרעין האירנית.
בנושא הבידוד של ישראל ותדמיתה השלילית בעולם, אמר אילון "תפקידי הוא לא למדוד תחושות, אלא למדוד מעשים ולתכנן טווח פעולה של ישראל. לישראל ולאירופה יש יחסים מצוינים שנמדדים ביחסי סחר וביחסים ביטחוניים טובים מאוד. יש הבדל בין העולם המעשי שתיארתי, לבין העולם הווירטואלי, שבו ארגונים כמו האו"ם ועמותות בינלאומיות שונות, פועלים".
אילון הבהיר את סדר העדיפויות שעומ דלנגד עיניו ואמר: "זה לא נעים לנו כמדינה, אבל האינטרס שלנו הוא קודם כל האינטרס הביטחוני המדיני, ולפעמים יש התנגשות בין שמירה על האינטרסים שלנו לתדמית שלנו בעולם. אבל ברור שהביטחון כאן עדיף על התדמית".
שאלות הגולשים הפנו את אילון להתייחס גם לנושא "האביב הערבי" שלדברי אילון ולשמחתו, לא השפיע על ישראל. אילון חלק שבחים לפעילות משרדו גם בנושא התהליך שניהלו הפלסטינים בפנייתם לקבל הכרה באו"ם. "גם גולסטון חסר בו מרוב המסקנות נגד ישראל בדוח שלו - וזה לא נעשה סתם".
"אבו מאזן הוא לא פרטנר לשלום"
יחד עם ההצלחות בזירה ההסברתית, אילון מכיר גם בכישלונות המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים, שאותו הוא תולה ביו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, שלדברי אילון הוא אינו פרטנר לשלום. "ממשלת ישראל עשתה מחוות רבות ומגוונות כולל הקפאת של הבניה לעשרה חודשים, מחוות כלכליות שונות, קראנו (לאבו מאזן) לבוא למשא ומתן והוא, בתירוצים שונים, סירב".
"כנראה שהוא לא מוכן כרגע להגיע לפיתרון קבע, כי את מי הו מייצג? את חמאס? את פת"ח? יש לו מנדט? יכול להיות שאלו בעיות פנימיות שמונעות ממנו להתקדם", אמר אילון. "אם מסתכלים על מה שהנוצע להם והם לא קיבלו, מבינים שזו לא בעיה טריטוריאלית. עד היום לא הייתה הנהגה מספיק חזקה כדי להגיע להסכם, כיוון שברשות שוללים את זכותה של ישראל להתקיים".
מרכז הפעילות של משרד החוץ בשנתיים האחרונות, מתמקדת ביחסי ישראל-טורקיה. "האמריקנים מנסים לקרב את שני הצדדים, אבל צריך שניים. הנושא ישראלי טורקי הוא רק חלק אחד בפאזל הגדול יותר של טורקיה, ולאן שהיא צועדת", אמר אילון. "צריך לשאול לאן טורקיה הולכת, וזה תלוי בטורקים".
"אחנו מושיטים את הידיים כדי לחזור ליחסים נורמליים עם טורקיה. זה אינטרס ישראלי, טורקי ומערבי", הוסיף אילון בנושא. "קיבלנו על עצמנו ועדת בדיקה בינלאומית של תקרית המרמרה, וקיבלנו את המסקנות במלואן. לצערנו הטורקים לא קיבלו את המסקנות ולכן הדרישה להתנצל על דבר שאינו ראוי להתנצלות הוא לא נכון, ואני מקווה שנמצא את שביל הזהב. אני מעריך שהנסיונות יימשכו ומקווה שנמצא שותף גם בצד הטורקי".