ההודעה על מכרזי הבנייה החדשים ביהודה ושומרון ממשיכה לגרור ביקורת וגינויים. סעיב עריקאת, בכיר הרשות הפלסטינית והאחראי על המשא ומתן עם ישראל, אמר היום (ה') שההכרזה על הבנייה בהתנחלויות "היא סימן ברור שישראל הולכת לכיוון של הסלמה דרמטית". הוא טען שהפלסטינים עדיין לא החליטו כיצד להגיב בשטח להסלמה הזו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בכירת הפת"ח חנאן אשראווי אמרה לסוכנות רויטרס כי "עכשיו , כשישראל הרגה את היוזמה של קרי, הם מנסים להכתיב בכוח את השלטון הישראלי על השטחים הפלסטינים בעזרת צעדים חד צדדיים מחושבים, במקביל להאשמת הצד הפלסטיני. אנחנו נחשוף את המדיניות הזו , ישראל מוציאה לפועל הרחבה עצומה של ההתנחלויות כדי לחסל את פתרון שתי המדינות ולהרוס את היכולת להקים מדינה פלסטינית".
היא קראה לפנות למוסדות הבינלאומיים: "אנחנו חייבים לגשת עכשיו לאו"ם, למועצת הביטחון ולאסיפה הכללית כדי להתעמת עם התכנית הזו (התכנית להרחבת ההתנחלויות) ולהציב מחסום להפרות האלה, לבודד את ישראל ולרדוף אותה בבתי המשפט".
"מפולת מוחלטת של מדיניות החוץ"
גם במערכת הפוליטית עוררה ההודעה של משרד השיכון סערה. ראש האופוזיציה יצחק הרצוג כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "ביממה האחרונה חזינו במפולת מוחלטת של מדיניות החוץ של ישראל. נתניהו וליברמן נכשלו בהבנת הזירה וההיחלשות של ישראל בזירה הבינלאומית, ועליהם לשאת באחריות לכישלונם".
הרצוג המשיך לתקוף בחריפות את נתניהו: "הכישלון המדיני המתמשך של נתניהו הכניס את החמאס אל הגדה בדלת הראשית. האיש שאומר על עצמו שהוא חזק מול החמאס מתגלה כחזק בעיקר בדיבורים ומביא לכך שאפילו ארצות הברית מוכנה לעבוד מול ממשלת האחדות של חמאס-אש"ף. נתניהו מדבר והעולם כבר לא מקשיב".
"כל עוד ראש הממשלה לא מציג תכנית מדינית ברורה הוא מוביל אותנו אל עבר מדינה דו-לאומית עם מיעוט יהודי", הזהיר הרצוג. "עליו להבין שאנחנו בזמן פציעות מדיני ואם הוא לא ינקוט יוזמה, נאבד גם את תמיכת הקהילייה הבינלאומית וגם את היכולת לשמור על מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית".
ארה"ב: "לא נעבוד עם ממשלה בה יושב ארגון חמאס"
חברו לסיעת העבודה, ח"כ נחמן שי, הגיב גם הוא להחלטה לחדש את הבנייה באזור יהודה ושומרון. "הודעת הממשלה מדרדרת בעוד מדרגה את מצבה הבינלאומי של ישראל והיא מרחיבה את מעגלי הבידוד שלה", טען שי בעמוד הפייסבוק שלו. "לאחר שארצות הברית הסירה את כיפת הברזל המדינית מעל ישראל, יצטרפו מדינות מפתח נוספות והאיחוד האירופי. הממשלה נכשלה כישלון דיפלומטי חרוץ בניווט ענייני החוץ שלה. היא מסרבת לקרוא את המציאות החדשה ומפקידה את גורלה של ישראל בידי מיעוט קיצוני מתלהם".
מוקדם יותר הבוקר הבהיר שגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו כי ארצות הברית לא תעבוד עם ממשלה בה יושב ארגון חמאס. בריאיון לתכנית "בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל, טען שפירו כי יש בישראל אי הבנה בנוגע לעמדת וושינגטון על ממשלת המעבר החדשה.
שפירו ניסה להסביר ולהבהיר את דבריו של מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, לפיהם ארצות הברית תשתף פעולה עם הממשלה הפלסטינית החדשה, וטען: "קרי אמר שזאת לא הכרה בממשלת האחדות של פת"ח וחמאס, קיבלנו החלטה להמשיך ולעבוד עם הממשלה הטכנוקרטית שתקום".
בנוגע להודעת משרד השיכון על פרסום מכרזים לבניית 1,500 יחידות דיור בשטחים, אמר שפירו כי "ארצות הברית בכל מקרה מתנגדת לבנייה הזאת". עם זאת, הבהיר כי בממשל האמריקני לא מתרגשים מהמהלך הישראלי, שנבע מהאיחוד הפלסטיני, והדגיש כי "הודעות לגבי בנייה ביהודה ושומרון היו מתפרסמות, עם או בלי המחלוקת לגבי ממשלת האחדות הפלסטינית".