בצל המתקפה הדיפלומטית על ישראל ברחבי העולם ייפגש הערב ראש הממשלה נתניהו עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שהצטרפה גם היא למגנים את ההחלטה לבנות באזור E1. העיתון הגרמני דר שפיגל משרטט את ההידרדרות ביחסים בין ממשלת נתניהו לגרמניה - הנחשבת אחת הידידות הקרובות של ישראל באירופה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ביום רביעי בשבוע שעבר, יום לפני ההצבעה באו"ם על בקשת השדרוג של הפלסטינים, ערך קריסטוף הוסגן, היועץ למדינות החוץ של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שיחה קשה עם יעקב עמידרור, ראש המטה לביטחון לאומי. הבכיר הגרמני אמר לעמידרור שגרמניה מתכוונת להימנע בהצבעה. "כך החליטה הממשלה של מרקל", הבהיר.
עמידרור הביע אכזבתו והדגיש היטב מה הוא חושב על ההחלטה הגרמנית. ראש הממשלה בנימין נתניהו ציפה מגרמניה להצביע "לא", ובישראל ראו בהודעה של הוסגן עלבון.
עמדתה של גרמניה בסוגיה הזו מראה עד כמה ממשלת גרמניה מתוסכלת מהמדיניות של נתניהו. ההצבעה באו"ם הייתה תבוסה לישראל. בסופה 138 מתוך 193 החברות באו"ם תמכו בהצעה הפלסטינית, כולל צרפת ועוד 13 מדינות אירופאיות. להימנעותה של גרמניה יש משמעות מפני שכך, רק קנדה וארצות הברית נותרו כמעצמות מערביות שניצבות לצידה של ישראל.
קלף מיקוח
הערב יגיע נתניהו לברלין, מלווה בכמה משריו, כדי לדון עם הגרמנים במגוון נושאים ובהם סוגיות ביטחוניות אזוריות, נושאים כלכליים וקשרי מסחר. אבל, היחסים בין אנגלה מרקל לראש הממשלה נתניהו מעולם לא היו גרועים כל כך. מרקל זועמת מפני שהיא סבורה שנתניהו לא עושה דבר כדי להניע את תהליך השלום עם הפלסטינים. נתניהו סבור שמרקל לא מבינה לעומק את המצב המסובך שבו נמצאת ממשלתו.
באמצע נובמבר מרקל עדיין אמרה, בדיונים סגורים, שלא צריך לאפשר צעדים חד צדדיים של הפלסטינים, זו הייתה הסיבה שהממשל שלה הצביע נגד הבקשה של הפלסטינים להתקבל כחברים מלאים בארגון התרבות של האו"ם - אונסק"ו באוקטובר 2011 .
אבל בסופו של דבר, הטקטיקה והתמרונים של הממשל הישראלי עודדו את מרקל לסגת מהעמדה הקשוחה הזו. כשהיא ראתה את מדינות אירופה מביעות תמיכה בבקשה הפלסטינית לקבל מעמד של מדינה משקיפה, ישראל ביקשה מגרמניה להפעיל לחץ על מדינות הגוש כדי שימנעו. נתניהו עדיין ביקש ממרקל לייצר כמה שיותר "מתנגדים" מתוך האיחוד האירופי בהצבעה.
מרקל חשבה שישראל מתייחסת לגרמניה כקלף מיקוח
הבקשה הישראלית הגיעה מאוחר מדי. מרבית מדינות אירופה, כולל צרפת, החליטו לתמוך בפלסטינים והאפשרות שהאיחוד האירופי יימנע - ירדה מהשולחן.
בנקודה הזו, השאלה הייתה איך על גרמניה לפעול. מנקודת מבטה של ישראל, התשובה הייתה ברורה: ברלין פשוט תצביע "נגד", אבל לממשל בגרמניה, הייתה דעה אחרת - מרקל התעצבנה ואמרה שהישראלים מתייחסים להצבעה של גרמניה כמו אל קלף מיקוח.
הקנצלרית התעצבנה במיוחד מפני שנתניהו לא גילה שום נכונות לוויתורים. בכמה הזדמנויות מרקל ניסתה לעודד את רה"מ לבצע מחוות בנושא הבנייה בהתנחלויות כדי לתת סימן חיובי כלשהו לפלסטינים. עם היה עושה כך, למרקל היה קל יותר לתמוך ולשכנע את חבריה להצביע בעד העמדה הישראלית. אבל נתניהו פשוט התעלם מהבקשה.
השיחות הקשות שבדרך
דניאל ברנבוים, המנצח הישראלי שמנהל את האופרה של ברלין שוחח בשבוע שעבר עם הקנצלרית, ומקורות מקורבים למרקל טוענים שיעץ לקנצלרית לא להצביע נגד שדרוג מעמדה של פלסטין . על פי המקורבים, ברנבוים אמר למרקל שההצעה הפלסטינית מדגישה את הצורך בפתרון של שלום לשני העמים ולכן, בהצעה, ניתן למצוא גם הכרה פלסטינית מלאה בזכות הקיום של מדינת ישראל.
ברנבוים הוא לא הישראלי היחיד שחושב כך. מרקל שמעה גם את אהוד אולמרט קורא בפומבי לתמיכה ביוזמה של אבו מאזן. מרקל שמעה והחליטה שהפעם, היא לא נכנעת לנתניהו. הממשל שלה צריך להכין את עצמו עכשיו לכמה שיחות לא פשוטות עם נתניהו וצוותו. "זה עומד להיות מכני" אמר גורם בכיר לדר שפיגל, שציין כי בברלין חשבו אפילו על ביטול הפגישות.
גרמניה מקווה שהמכה באו"ם תביא לשינוי בעמדת ישראל
אבל המהלך הלא צפוי של מרקל באו"ם לא מנבא שינויים מרחקי לכת במדיניות שלה. לדוגמה, בפגישה שנערכה ביום שני האחרון של מרקל ומועצת הביטחון שלה, הבהירה הקנצלרית כי היא שוקלת בחיוב את העמדה הישראלית שדחתה בקשה מצרית לקניית צוללות גרמניות. גרמניה גם מתייצבת חד משמעית לצידה של ישראל בנושא הגרעין האירני.
מרקל מקווה שהמכה שהממשל הישראלי חטף באו"ם יגרום לנתניהו לשקול שוב את עמדתו. "אולי עכשיו הוא ימצא יותר מוטיבציה לאותת לפלסטינים", אמר לדר שפיגל חבר בכיר בממשל של מרקל. אבל, גם הוא יודע שהסיכויים לשינוי בעמדה הישראלית קלושים.