הרשות הפלסטינית החליטה להשעות את השיחות עם ישראל - כל עוד נמשכת הבניה בהתנחלויות, כך הוחלט בשעות הצהריים בישיבת הוועד הפועל של אש"ף שנערכה ברמאללה, בהשתתפותו של יו"ר הרשות אבו מאזן.
"לא יתקיימו שיחות ישירות עם ישראל, כל עוד היא ממשיכה לבנות בהתנחלויות בשטחים הכבושים - המקום בו שואפים הפלסטינים להקים את מדינתם", אמר היום דובר לשכתו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, שיצא מהפגישה במהלכה.
החלטת הוועד הפועל היום באה על רקע הדיווחים בסוף השבוע, לפיהם ישראל והרשות הגיעו למבוי סתום בשיחות, ערב עזיבתו את האזור של השליח האמריקני למזה"ת ג'ורג' מיטשל. בהמשך השבוע צפויה להתכנס גם ועדת המעקב של שרי החוץ הערביים בקהיר, אולם מועד הישיבה נדחה מיום שני למועד שאינו ידוע. הוועדה צפויה לדון אף היא בהמשך ההתנהלות הפלסטינית בשיחות עם ישראל.
"ההנהגה הפלסטינית מאשרת שהמשך השיחות כפוף למספר צעדים מצד ישראל, ביניהם הקפאת הבנייה בהתנחלויות", אמר בכיר אש"ף יאסר עבד ראבו. "ההנהגה הפלסטינית מאשימה את ישראל בניסיון לחבל בשיחות", הוסיף עבד ראבו. "בינתיים נראה שהשיחות מגיעות למבוי סתום", אמר נביל אבו רודיינה, דוברו של אבו מאזן. "לא נמשיך במשא ומתן בצל הבנייה בהתנחלויות", הוסיף.
נתניהו: מקווה שהפלסטינים לא יפנו עורף לשלום
נתניהו הגיב להודעה הפלסטינית וקרא לנשיא עבאס ולהנהגת הרשות הפלסטינית להמשיך בשיחות השלום ברציפות על מנת להגיע להסכם שלום היסטורי תוך שנה. רה"מ נתניהו אמר הערב כי "הדרך להשגת הסכם שלום היסטורי בין שני עמינו היא לשבת סביב שולחן המשא ומתן ברצינות וברציפות, ולא לעזוב אותו, כי זה המקום לפתור את המחלוקות בינינו".
"רק לפני חודש ימים נכנסו הפלסטינים לשיחות שלום ישירות, ללא תנאים מוקדמים, לאחר שממשלתי ביצעה שורת מחוות חד-צדדיות כדי להניע את השיחות הללו", הוסיף נתניהו. "לפני כן, במשך 17 שנים, ניהלו הפלסטינים שיחות ישירות עם ממשלות ישראל תוך כדי בנייה ביהודה ושומרון, כולל בשנה האחרונה לכהונת הממשלה הקודמת. אני מקווה שגם עכשיו הם לא יפנו עורף לשלום, וימשיכו בשיחות על מנת להגיע להסדר מסגרת תוך שנה".
גם שר הביטחון ברק הוציא הודעה מיד עם צאת השבת ובא הוא קורא להנהגה הפלסטינית ולכל הצדדים לגלות אחריות ולא לאפשר את הפסקת השיחות. "על כולנו לנהוג בשיקול דעת ונחישות כדי להתגבר על כל הקשיים ולהמשיך את המו"מ בכדי להגיע לתוצאות", אמר ברק, שהביע את ביטחונו כי בהידברות אינטנסיבית של ישראל, ארה"ב, הפלסטינים ומנהיגים בעולם הערבי, ניתן להגיע במהלך השבוע הקרוב לנוסחה שתאפשר את המשך המו"מ הישיר.
בקדימה מיהרו היום להגיב להודעת הוועד הפועל של אש"ף וקראו לראש הממשלה לקבל את ההחלטות הנכונות שתאפשרנה את המשך המשא ומתן וימנעו את פיצוצו. "נתניהו יודע כי בידיו האפשרות לקבל את ההחלטות שיאפשרו את המשך המשא ומתן", אמר יו"ר המפלגה ציפי לבני, ושבה וחזרה על הבטחתה לתמוך בכל החלטה שתקדם את השיחות.
"על נתניהו לבחור באינטרסים האמיתיים של ישראל לטווח הארוך על פני כל האינטרסים הפוליטיים האישיים", אמרה לבני. יו"ר קדימה הזהירה בנוסף כי לפיצוץ השיחות תהיינה השלכות חמורות על ישראל.
הקפאה בכל זאת?
לאור הלחץ הבלתי פוסק על ישראל בעניין הקפאת הבניה, ולאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו סירב על פי דיווחים שונים לכל הצעות הממשל האמריקני עד כה, פרסם אתמול העיתון "ישראל היום" כי החליטו בממשלה לדון בהצעת פשרה שתמנע את קריסת השיחות הישירות עם הפלסטינים. ההצעה מדברת על ריסון הבנייה ביהודה ושומרון והגבלתה לכדי 1,200 יחידות בשנה.
גורם ממשלה בכיר סיפר לעיתון כי ניסיון הפשרה שהועלה לדיון בימים האחרונים מדבר על בנייה בהיקף דומה לזה שהיה בתקופת ההקפאה. לשם ההשוואה, במהלך עשרת החודשים בהם התחייבה ישראל על הקפאת הבנייה, נבנו בשטחי יהודה ושומרון 950 יחידות דיור.
אם תיפול ההצעה על אוזניים קשובות, יחזור נתניהו על התחייבותו לפלסטינים לא להקים ישובים חדשים ולא להפקיע אדמות לצורכי בנייה. ראש הממשלה גם הסכים למחוות שיכללו הסרת מחסומים.
"הפלסטינים מבינים שאי אפשר לחדש את ההקפאה" סיפר גורם בכיר לעיתון והוסיף כי "הפלסטינים לא מוכנים להודות על האמת שהבנייה הייתה בלאו הכי מרוסנת ובמצב שכזה היא כלל לא מפריעה". עוד הוסיף אותו גורם שנעשים מאמצים קדחתניים מול האמריקנים כדי שהשיחות לא יגיעו למבוי סתום וייאלצו את ממשל אובמה לקבל עליהם את העמדה הפלסטינית הקובעת כי פתרון המשא ומתן בנושא הגבולות יתבסס על קווי 67'.
אובמה: הקפאה ל-60 ימים
במקביל, נמשכים המאמצים מצד נשיא ארצות הברית ברק אובמה כדי להבטיח את המשך ההקפאה. בערב החג פרסם מעריב כי אובמה העביר לראש הממשלה נתניהו מכתב ובו התחייבויות יוצאות דופן של ארצות הברית. הצד השני של המטבע הוא פעולות כואבות של הממשל האמריקני, שכוללות בין השאר הכרה בגבולות 67'.
בתמורה להארכה חד פעמית של ההקפאה ב-60 ימים, התחייב אובמה לספק לישראל סדרה של אמצעי לחימה מתקדמים, בהם היא חושקת בהם מזה זמן רב. בנוסף התחייב הנשיא האמריקני לסכל כל יוזמה ערבית להעלות את סוגיית המדינה הפלסטינית במועצת הבטחון של האו"ם. אובמה אף כתב שנושא ההתנחלויות לא יוכל לעלות שוב בערוץ נפרד, אלא רק במסגרת פתרון הקבע.