ביקור מדיני אחרון בארה"ב לפני סיום הקדנציה - ויוזמה שתביא בעתיד לשחרור פולארד? בשלהי כהונתו כנשיא המדינה, במה שהוא אולי ביקורו הרשמי האחרון כנשיא מעבר לים, הגיש נשיא המדינה שמעון פרס לנשיא ארה"ב ברק אובמה יוזמה חדשה ושונה מקודמותיה לשחרור המרגל היהודי ג'ונתן פולארד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרס נפגש הערב (ד') עם אובמה בבית הלבן, ושוחח עמו על שלל נושאים - בהם גם סוגיית פולארד, שעומדת במחלוקת בין ישראל לארה"ב קרוב ל-30 שנה. פרס העלה את הנושא בפני אובמה בזהירות המתבקשת והעלה הצעה חדשה לשחרור פולארד שתואמת גם את דעתה של משפחת המרגל היהודי הכלוא.
הנשיא הגיש לאובמה מתווה של מסלול חדש שיוביל לבקשה שתקצר את עונשו של פולארד, ותוביל לחנינה באמצעים משפטיים. אובמה, בתגובה, אמנם לא הבטיח לפרס שפולארד ישוחרר - אבל אמר כי הוא יעביר את הבקשה לתובע הכללי האמריקני על מנת שידון בכך.
אובמה על הנערים החטופים: "לבנו עם המשפחות"
במהלך השיחה העלה פרס בפני אובמה גם את סוגיית החטיפה של שלושת הנערים. בתגובה אמר אובמה: "לבנו עם המשפחות של הנערים החטופים ועם מדינת ישראל. מרגע שהתרחשה החטיפה ארצות הברית מתואמת עם ישראל- ארצות הברית תמשיך לסייע ולעשות כל ביכולתה יחד עם מדינת ישראל כדי להשיב את הנערים החטופים לביתם". פרס עדכן את הנשיא אובמה במהלך המבצע הצבאי להחזרתם של החטופים והדגיש שמדינת ישראל לא תרפה עד שישובו לביתם.
בסוגייה האירנית, הזהיר פרס מפני "הסכם רע" בין הרפובליקה האיסלמית למעצמות. לצד העמדות היוניות שהביע מול ממשלת האחדות הפלסטינית, הנשיא פרס הבהיר לאובמה בצל המגעים בין המעצמות לאירן את העמדה הישראלית לפיה עדיף שלא יהיה הסכם עם אירן על פני הסכם שיהפוך אותה למדינת סף גרעינית. עמדה זו מהווה חיזוק לדברי נתניהו, שמזהיר במשך חודשים ארוכים מפני הסכם שלא יפרק את נשקה של אירן.
במקביל, שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר הוזעק כדי לדון בהתפתחויות הבינלאומיות סביב המשך השיחות בין המעצמות לאירן, לקראת הדד-ליין למגעים - ה-20 ביולי. ראש הממשלה נתניהו שוחח היום עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, והבהיר שההסכם צריך לגרום לכך שהיכולת של אירן לפרוץ לגרעין תדרש שנים ולא חודשים.
על רקע הביקורת של נתניהו: פרס ייעץ לאובמה בעניין עירק
פרס ואובמה שוחחו גם על המשבר בעירק. בשיחה אמר הנשיא הישראלי לעמיתו האמריקני כי אם ניתן היה להמשיך ולשמור על עירק מדינה מאוחדת - מה טוב, אולם להערכתו הדבר אינו אפשרי וכי "יש להכיר בעובדות בשטח".
לדברי פרס, יש מדינה בפועל בשטח עירק ששמה כורדיסטן, מדינה שיש בה מיליונים של אנשים ואף שוויון זכויות לנשים. למשה, פרס אמר לאובמה כי יש להכיר במציאות בשטח ולמעשה, ביטא תמיכה ישראלית זהירה בכך שכורדיסטן תהפוך למדינה עצמאית. פרס אף הציע לאובמה שהליגה הערבית תתערב עם כוחות צבא בעירק - כיוון שיש לה את היכולת לעשות כן.
אתמול פורסם בחדשות 2 כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מתח ביקורת חריפה על מדיניות ארצות הברית בעירק. בשיחה עם בכיר אמריקני הזהיר נתניהו כי זו תהיה טעות חמורה להקל על אירן בשיחות הגרעין בתמורה לסיוע במלחמה נגד פעילי אל קאעידה בעירק. דוברת המועצה לביטחון לאומי בארה"ב דחתה את הטענות. "אין שום קשר בין שיחות הגרעין עם אירן לבין ההידרדרות במצב בעירק", אמרה ברנדט מייהן.
אובמה לפרס על פועלו הנרחב: "איך עושים את זה?"
עם הגיעו של פרס לבית הלבן אמר לו אובמה: "זה כבוד גדול לארח את הנשיא פרס בבית הלבן, וזה כבוד גדול שהקונגרס האמריקאי העביר חקיקה להענקת מדליית הזהב של הקונגרס לשמעון פרס. אין מישהו ראוי יותר מהנשיא פרס לקבל את מדליית הקונגרס", אמר והוסיף כי זה נדיר כי אותו אדם מקבל הן את מדליית החירות ואת מדליית הקונגרס. "אתה אדם המבטא את רוח ישראל וערכיה", אמר הנשיא אובמה והוסיף בחיוך: "אחרי כל הדברים שעשית עם העבר העשיר שלך, חייבים לשאול שאלה- מה אתה אוכל? איך עושים את זה?".
פרס הודה לאובמה ואמר: "היתרון שלי שאני הכי זקן בחדר". פרס הדגיש כי עבד עם עשרה נשיאי ארצות הברית מקנדי ועד אובמה: "מקנדי ביקשתי נשק והפסקת האמברגו על ישראל, וכעת אני יושב עם נשיא שעשה כל שמה שניתן לסייע לביטחונה של ישראל, ותחת הנהגתו הגיעו היחסים האסטרטגיים והביטחוניים בין ישראל לארצות הברית לשיאים חדשים. רוצה להודות לך לא רק על זה אלא גם על הידידות לעם היהודי".
מאוחר יותר היום יהיה הנשיא פרס אורח הכבוד באירוע לקידום יחסי ישראל - ארה"ב שיערוך לכבודו שגריר ישראל בארה"ב בהשתתפות הצמרת המדינית של וושינגטון בראשה היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס, חברי קונגרס, שופטי בית המשפט העליון, עשרות סנאטורים ומובילי דעת קהל. מחר, יום חמישי, צפוי הנשיא פרס לשאת דברים בפני הנהגת שני בתי הקונגרס האמריקאי ובמסגרת האירוע יקבל את "מדליית הזהב של הקונגרס".