בבית הלבן יוועדו הערב בשעה 18:00 (שעון ישראל) ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית אובמה, לפגישה שצפויה להיות מתוחה במיוחד על רקע נאומו של הנשיא האמריקני על המזרח התיכון אמש.
במהלך הפגישה צפוי ראש הממשלה נתניהו לדרוש מאובמה לשמור על גושי ההתנחלויות, גם אם ייצא בסופו של דבר לפועל תהליך של חזרה לקווי 67', לדרוש הכרה פלסטינית בישראל כמדינת הלאום היהודי, וכן שכל הסכם שלום עתידי יכלול את סיום התביעות של הפלסטינים מישראל.
טרם המראתו לארצות הברית, מתח נתניהו ביקורת חריפה על הכרזתו של אובמה בדבר הקמת מדינה פלסטינית על בסיס גבולות 1967. בסביבתו של נתניהו אמרו אמש כי דברי אובמה עומדים בניגוד להתחייבותה של ארצות הברית כלפי ישראל משנת 2004, לפיה יישארו מרכזי אוכלוסיה ישראליים גדולים ביהודה ושומרון - מחוץ לגבולות 67', וכמו כן בניגוד לאמירה אמריקאית ברורה לפיה הפליטים- הפלסטינים לא יורשו לשוב חזרה לגבולות ישראל.
נתניהו אף ניהל שיחת שהוגדרה "רגוזה" עם הילרי קלינטון, כמה שעות לפני הנאום, וזמן קצר לפני שיצא לארה"ב, ודרש למחוק את האיזכור של קווי 67', אך לשווא - הממשל לא ויתר, זאת אף על פי שדיפלומטים ישראליים הוסיפו ללחוץ על עמיתיהם האמריקניים לעשות כן - ממש עד לרגע שבו עלה אובמה על דוכן הנאומים.
"אובמה אמר שאינו מאמין שנתניהו יסכים לוויתורים"
הנשיא אובמה, מצידו, חדור אמונה עמוקה שנתניהו אינו המנהיג שיוביל את ארצו לשלום. "לפי כל הדיווחים, הם אינם בוטחים איש ברעהו", כותב היום ה"ניו יורק טיימס". "אובמה אמר לעוזרים ולמקורבים כי הוא אינו מאמין שנתניהו יסכים אי פעם לעשות את הוויתורים הגדולים שיובילו להסכם שלום".
מקורבי נתניהו אמרו ל"טיימס", שרה"מ "רוצה נואשות" שאובמה יפעיל את שריריה הדיפלומטיים של ארה"ב כדי לסוכך על ישראל מפני תוצאות ההצבעה בעצרת הכללית, בספטמבר, שצפויה להעניק הכרה למדינה פלסטינית. הוא יבקש שוושינגטון תטיל וטו בהצבעה במועצת הביטחון על ההכרה, הצבעה שתבוא בעקבות ההצבעה בעצרת הכללית. נתניהו גם יבקש שארה"ב תלחץ על בעלות בריתה באירופה שלא לתמוך בהחלטה. אובמה כבר התחייב בנאומו להתייצב בצד ישראל נגד מאמצים לשלול את הלגיטימציה שלה במוסדות בינלאומיים, אבל לא ברור עד כמה הנשיא יהיה מוכן להרחיק לכת כדי לשכנע את בריטניה, צרפת ומדינות אחרות באירופה להסתייג מהכרה במדינה הפלסטינית העתידית.
נתניהו גם יביע בפגישה את מורת רוחו מאיזכור קווי 67. "בעוד שאנו מעריכים, ומקבלים בברכה, נקודות רבות בנאום הנשיא, יש היבטים מסוימים, כמו השיבה לגובלות 67, שסוטים מהמדינות האמריקנית הוותיקה, לרבות השיבה לגבולות 67", אמר ל"טיימס" שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן. "ראש הממשלה יעלה את הנושא באזני הנשיא. כפי שאובמה אמר, ארה"ב וישראל הן ידידות אמת וחברים צריכים להיות מסוגלים לדבר זה עם זה בגילוי לב".
הרפובליקנים: "הנאום המסוכן ביותר של נשיא אמריקני אי פעם"
גם בוושינגטון נשמעים הלילה קולות ביקורת על נאום אובמה - מרביתם של פרשנים ופוליטיקאים רפובליקנים שטענו כי הנחית ביקורת קשה מדי על ישראל. העיתון "וול סטריט ג'ורנל" אף דיווח הלילה כי מספר תורמים יהודים שסייעו לאובמה במערכת הבחירות הקודמת שלו מאיימים כעת שלא לתרום לקמפיין הבחירות הבא שלו, באם לא ירכך את עמדתו כלפי ישראל.
"אובמה זרק את ישראל מתחת לגלגלי אוטובוס", אמר מיט רומני, אחד המועמדים הרפובליקנים לנשיאות ב-2012. "הוא פוגע בכבודה של ישראל ופוגע ביכולת שלה לנהל מו"מ לשלום. הוא גם הפר את הכלל הראשון במדיניות החוץ האמריקנית – להתייצב לצד ידידינו".
מועמד אחר מטעם הרפובליקנים לנשיאות, ניוט גינגריץ', כינה את נאומו של אובמה "הנאום המסוכן ביותר של נשיא אמריקני אי פעם בהקשר להישרדות ישראל". גם אריק קנטור, מנהיג הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים, תקף את הנשיא אובמה. "הוא מזלזל ביחסים המיוחדים שלנו עם ישראל ומחליש את יכולתה להגן על עצמה", לדברי קנטור. "ההרגל של הנשיא ליצור משוואה בין מעשי הפלסטינים והישראלים, מבלי להתייחס למי אשם בקונפליקט, פוגע בסיכויי השלום".
באתר האינטרנט של רשת הטלוויזיה "פוקס ניוז" נערך הלילה סקר מיוחד בעקבות נאום אובמה, וממנו עלה כי 90% מהאמריקנים מתנגדים לנסיגה ישראלית לקווי 67'. לשאלה "האם ישראל צריכה לסגת לגבולות 67' על מנת להקים מדינה פלסטינית?", השיבו 89.42% מהנשאלים (יותר מ-130 אלף גולשים) כי הם מתנגדים וכי "ישראל היא בת ברית של ארה"ב באזור ועל העם האמריקני לעמוד לצדה". 7.34% בלבד (כ-10,000 גולשים) השיבו כי על ישראל לסגת וכי "המצב הקיים אינו יכול להימשך עוד".
בהכנת הידיעה השתתפו שליח חדשות 2 בוושינגטון אהרון ברנע, וכתבי "גלובס" רן דגוני ולילך וייסמן