בדרך למשבר נוסף? מצרים הודיעה רשמית בימים האחרונים לישראל כי היא מתנגדת להשתתפותו של שר החוץ אביגדור ליברמן בכינוס "האיחוד למען הים התיכון", שצפוי להתקיים בחודש הבא באיסטנבול - כך מדווח הבוקר העיתון "אל-חייאת" היוצא לאור בלונדון.
העיתון ציטט מקור דיפלומטי מצרי באומרו כי "מצרים אינה מעוניינת לשלוח הזמנה לשר החוץ הישראלי בשל הצהרותיו האחרונות נגד מצרים".
מאז ראשית השנה לא קיימו מדינות האיחוד כינוס - בשל "המלחמה על עזה", כפי שמדווח העיתון. בכיר ישראלי ששוחח עם כתב העיתון דחה את הטענות לפיהן הבעיה היא ליברמן, ואמר כי הדבר נובע מ"התנגדותה של מצרים ושל מדינות ערב נוספות לדון בפרוייקטים משותפים עם ישראל".
לוקחים צעד אחד אחורה
אם אכן נכון הדיווח, נראה כי עיתוי ההחלטה אינו מקרי, והסתכלות על ה"דמויות הפועלות" בסיפור הזה גם כן אינה מפתיעה. מצרים עומדת בראש כינוס המדינות יחד עם צרפת, עימה מתפתח בימים האחרונים "מיני-משברון", על רקע ביקורו של שר החוץ הצרפתי בארץ. גם מיקום היערכותו של הכינוס בחודש הבא - טורקיה, עשוי לספק תירוץ להחלטתה של מצרים.
"ייתכן שנקבל את השתתפותה של ישראל בכינוס, בדרג כזה או אחר", אמר המקור הדיפלומטי המצרי לעיתון, ולא הוסיף. עם זאת, נראה כי מצרים הבהירה היטב את עמדתה בנושא, והדגישה כי "אין היא מעוניינת בהשתתפותו של ליברמן", לדברי אותו המקור.
במקביל, מדווח הבוקר העיתון "אל-קודס אל-ערבי", הרואה אף הוא אור בלונדון, על שינוי בעמדת הנהגת החמאס, בכל הנוגע למדיניות החוץ של הארגון. על פי הדיווח, המתבסס על מקורות בהנהגת הארגון בדמשק, החליט ראש הלשכה המדינית של החמאס חאלד משעל, לאמץ ולחזק את המגעים עם טורקיה, במיוחד לאור עמדותיה הפומביות בעניין מבצע "עפרת יצוקה" והתקררות יחסיה עם ישראל.
סיבה נוספת להחלטתו של משעל היא אכזבתו מסעודיה ואף ממצרים, שמתחו בחודשים האחרונים ביקורת חריפה על התנהלות הארגון ונקטו עמדה ברורה לטובת הפתח.
משרד החוץ: ישראל משתתפת באירועים - לפי הדרג המתאים
מאז מבצע "עופרת יצוקה", נחשבה מצרים לאחת ממדינות ערב שדווקא שימרה את מערכת היחסים הדיפלומטיים מול ישראל. זאת, בעיקר על רקע המגעים המתמשכים לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט. בכירים מצרים, ובראשם ראש המודיעין המצרי עומר סולימאן, ביקרו בארץ מאז המבצע, וגם לאחר כניסתו של שר החוץ ליברמן לתפקיד.
עם זאת, על רקע התקררות היחסים בין ישראל לטורקיה בשבועות האחרונים, לקחה מצרים "צעד אחד אחורה", וכבר הספיקה לאסור על רופאים ישראלים להיכנס לכינוס רפואה עולמי שצפוי להיערך בקרוב בקהיר.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה לידיעה: "ישראל היא אחת מ-43 מדינות החברות בארגון "האיחוד למען הים התיכון" ובמסגרת הזו היא נוטלת חלק בכל האירועים לפי הדרג המתאים. ישראל סבורה כי הדרך היחידה לשלב בין מדינות האיחוד האירופי והים התיכון היא באמצעות הידברות ישירה, דיאלוג קונסטרוקטיבי ופתיחות רעיונית".
מצרים נגד ישראל גם בזירה הכלכלית