ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט הגיע הבוקר להעיד בפני ועדת החקירה הממלכתית לבדיקת התנהלות הממשלה בנוגע למצבם של מפוני גוש קטיף.
אולמרט דוחה את הטענה לפיה ההתנתקות היתה כישלון ואמר כי היא היתה הכרחית. "ההחלטה היתה בלתי נמנעת", ציין. "גם בדיעבד, לטעון שהטרור ברצועת עזה המשיך, אולי מערער את תבונת ההחלטה מלכתחילה - אני לחלוטין לא מקבל את ההחלטה הזאת. היה טרור לפני כן, הטרור ממשיך".
"למדינת ישראל אין שום אינטרס להיות בחיכוך יום יומי עם אוכלוסיה שעוינות את נוכחותנו שם", הוסיף אולמרט. "אלה גם היו הטענות לאלו שהתנגדו לנסיגה בלבנון. הוכחנו שאפשר להביא לשינוי יסודי במצב ביטחוני בלי להביא לשינוי בשטח".
"היכולת לקבוע מודל שעל פיו אפשר ללכת היא כמעט בלתי אפשרית בגלל נסיבות פוליטיות ובינלאומיות", אמר. "לא באנו להעניש אותם, באנו לעשות את מה שצריך באהבה ובנחישות מקסימלית".
"אף אחד לא התפנה מרצון"
עדותו של אולמרט צפויה להימשך כשעתיים. אל האולם הקטן במלון רייך בבית הכרם הגיעו כ-50 אנשים, רובם עיתונאים, שבאו להתעניין בראש הממשלה לשעבר בהופעה ציבורית כמעט ראשונה מאז הוחלט להגיש נגדו כתב אישום. "אף אחד לא התפנה מרצון, אף אחד לא רצה, הממשלה כפתה את זה מכוח זכותה, חובתה", אמר אולמרט בפתח דבריו.
"אני מאמין שאנחנו צריכים ליישב את אזור לכיש, יש בהם פוטנציאל אדיר שלא לדבר על הנגב", הוסיף אולמרט. "אחד הלקחים שאנחנו צריכים לגבש היא הצעת חוק לגבי פינוי פיצוי שאי אפשר לשנות אותה ברוב של שלושה רבעים מחברי הכנסת. החוק צריך להיות מנוסח ושישאיר מרחבי גמישות סבירים לממשלה כי שום חוק לא יכול לצפות את כל הנסיבות הפוליטיות".
לדברי אולמרט, כדי שיהיה אפשר להגיע להבנות על בסיס של אמפתיה, ממשלת ישראל עשתה שגיאות קשות ביותר ב-40 השנים האחרונות בכל מה שקשור להתנחלויות. "השגיאות עלולות, חס וחלילה לגרום לכך שהציבור הערבי יגיד אנחנו תומכים בליברמן - one man one vote - אז ימיה של ישראל יהיו ספורים", אמר ראש הממשלה לשעבר.
"אנחנו צריכים להגיע לוויתורים קורעי לב שלא האמנו שנצטרך להציע אותם", הוסיף. "אם לא נוכל להגיע להסכם כזה נצטרך לעשות עוד צעדים חד צדדים, שהם יותר חשובים מהצעדים הבטחוניים הכרוכים בהם".
נתניהו: הפינוי החד צדדי לא הביא לביטחון
"הפינוי החד צדדי מרצועת עזה לא הביא לא לשלום ולא ביטחון" - כך הצהיר בחודש יולי ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה השבועית שבה ציינו השרים ארבע שנים להתנתקות. "לא נחזור על הטעות הזו".
על הסדר מול הפלסטינים אמר ראש הממשלה: "אנחנו רוצים בהסכמים דו-צדדיים שיש בהם הכרה אמיתית וסידורי ביטחון שניתן להבטיח את קיומם ואכיפתם".
יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני ציינה כי ההתנתקות סיפקה לישראל את מרחב התמרון ואת היכולת להגיב לירי בשטחה וזה מה שהיא צריכה לעשות. "ההתיישבות מעולם לא נועדה לענות לצורכי הביטחון של ישראל. פינוי הישובים מעזה היה מעשה נכון מבחינה היסטורית וביטחונית".
לפני הישיבה התייחס השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לוועידת הפת"ח שהתקיימה בשבוע שעבר בבית לחם. "אין הבדל מהותי בין חמאס לפת"ח", אמר השר. "זה מצער מאוד ואולי כדאי שאובמה ישים לב איפה להפעיל לחצים".
פרס בפברואר: "לא נחזור על הטעות שעשינו כשעזבנו את עזה"
נשיא המדינה שמעון פרס אמר בהתבטאות יוצאת-דופן בוועידת הנשיאים בחודש פברואר השנה כי "לא משנה מה יקרה בעתיד, לא נחזור על הטעות שעשינו בזמן שעזבנו את עזה".
"הייתי בעד היציאה מעזה", הוסיף פרס, "ואני מרגיש כאחד האנשים שטעו - אז אני חושב שבהתחלה היינו צריכים לעשות את זה בצורה אחרת". עם זאת, יש לציין כי פרס כבר אמר בעבר שתכנית ההתנתקות מעזה "הייתה הכרחית".
בבית הנשיא הבהירו אז כי נשיא המדינה תומך בהליך ההתנתקות ומדגיש כי הליך זה היה חיוני עבור מדינת ישראל למען אובדן חיי אדם של תושבים וחיילים רבים.