ארצות הברית מצטרפת לקטטה המדינית בין ישראל לאירופה. אחרי שאירופה גינתה את פעולות "תג מחיר" והבנייה בהתנחלויות, הגיבו משרד החוץ וראש הממשלה בחריפות. ארצות הברית התייצבה לצד ישראל, אך הבהירה כי אינה תומכת בבנייה בהתנחלויות.
"צעקות מגג מועצת הביטחון לא ישנו את המצב בשטח", אמרה ויקטוריה נולנד דוברת מטעם מחלקת המדינה האמריקנית, "הצדדים חייבים לחזור לשולחן המשא ומתן ולפתור את הנושאים הללו ביחד, וכך נשיג שלום יציב וארוך שנים".
"שייתמקדו בסוריה - לא בישראל"
ראש מערך ההסברה במשרד ראש הממשלה, יועז הנדל, תקף אמש את הודעת הגינוי וקרא לקהילה הבינלאומית לעסוק בעניינים מהותיים יותר העומדים על סדר יומה - מאשר ישראל.
"ביחס לכיבוד זכויות אדם ושמירה על שלטון החוק, מוטב היה לו הקהילה הבינלאומית הייתה מתמקדת קודם במה שקורה בסוריה ובשאר חלקי המזרח התיכון - לפני שהיא מבקרת את ישראל", הודיע הנדל.
עם זאת, באופוזיציה דווקא מתחו ביקורת כלפי מדיניות נתניהו. "ישראל פותחת במלחמה מול הידידות הגדולות ביותר שלה באירופה. הן גינו את ישראל ואף אחד כאן לא ידע כלל שהן יעשו זאת", אמרה בתגובה יו"ר האופוזיציה ציפי לבני. "המצב שקורה כאן בשל מדיניות הממשלה הוא בבחינת פגיעה בביטחון של ישראל. ללא לגיטימיות מהעולם לא נוכל לפעול נגד הטרור כפי שעשינו בעבר. אין היום אמון ברה"מ והמצב עלול להגיע למקום שבו תיפגע גם הדרך שבה ידידינו בעולם תופסים את ישראל".
"המדינות הופכות ללא רלוונטיות"
כתבנו המדיני אודי סגל דיווח אמש במהדורה המרכזית על עימות דיפלומטי חסר תקדים בין ישראל ל-3 מדינות חשובות באירופה: בריטניה, צרפת וגרמניה. השלוש הביעו שלשום ביקורת חריפה על המשך מדיניות ההתנחלויות ו"תג המחיר", אמש הגיעה התגובה החריגה של משרד החוץ בירושלים - ובה נאמר כי "המדינות מאבדות את אמינותן והופכות ללא רלוונטיות".
מדובר בעדות לכך שישראל מבודדת מבחינה מדינית. הדבר החמור עוד יותר הוא שישראל לא ידעה על כך שום דבר - והופתעה מכך בתום דיון שגרתי של מועצת הביטחון. גרמניה, צרפת ובריטניה - יחד עם פורטוגל, הוציאו הודעה חריגה מאוד, מסולפת מאוד ובעייתית מאוד שהתייחסה להתנחלויות ולתג המחיר - ודיברה על ישראל כעל מדינה בה שורר משטר כמו זה של אסד.
הנהלת משרד החוץ התכנסה אתמול על מנת לדון בהודעה החמורה הזאת, והחליטה להוציא הודעה חסרת תקדים המדברת על "סילוף עובדות היסטוריות": הן בהתייחסות להתנחלויות, הטלת הספק בשלטון החוק בישראל בטיפול בפורעי "תג מחיר" והן בדרישה להציג עמדות בפני הקוורטט. רוסיה הביעה עמדה דומה אף היא - אבל בישראל עדיין לא מתייחסים לעמדה שלה בעניין.