בפעם האחרונה בכהונתו, נשיא המדינה נשא נאום בפני שני בתי הקונגרס האמריקנים. במהלך נאומו התייחס פרס ליחסים שבין ישראל לארצות הברית, וכן לתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. "יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, הוא בוודאות פרטנר לשלום", אמר פרס. את הנאום העברנו בשידור חי באתרי חדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
פרס הודה לחברי הקונגרס על אירוחו בפעם האחרונה במסגרת כהונתו כנשיא ה-9 של מדינת ישראל. בנאומו, טען פרס כי הן ארצות הברית והן ישראל צריכות להמשיך לפעול על מנת להשיג התקדמות בתהליך המדיני מול הפלסטינים. "מלחמות יכולות לקרות מעצמן, אך שלום זקוק למאמץ משותף", אמר פרס. "ישראל שעברה דרך שבע מלחמות וחתמה על שני הסכמי שלום, עם מצרים המדינה הערבית הגדולה ביותר ועם ירדן בעלת הגבול המשותף הגדול ביותר עם ישראל. אני מקווה כי נהיה מסוגלים לחדש את תהליך השלום עם הפלסטינים בקרוב. ישראל לא נועדה לשלוט על עם אחר, זה עומד בניגוד למורשת שלנו ולערכים שלנו. ישראל מחויבת לתיקון עולם, להפוך את העולם למקום טוב יותר ולעשות שלום עם שכנינו".
"אבו מאזן הוא בוודאות הפרטנר לשלום", המשיך פרס. "הוא דיבר ברור מאוד בערב הסעודית בערבית נגד החטיפה, נגד הטרור ובעד השלום. אך לא ניתן לשים אש ומים באותה הכוס. חמאס הוא לא פרטנר לשלום וזה ברור. חמאס יורה טילים על אזרחי מדינת ישראל- הם מתנגדים לשלום ותומכים בטרור.
"אירן תיבחן במעשים, ולא במילים"
פרס, אף התייחס ליחסים בין שתי המדינות ולעמידתה של ארצות הברית לצד ישראל. "אם זה באמצעות סיוע צבאי או שיתוף פעולה בטחוני, או דרך תמיכה דיפלומטית שלחתם לעמנו מסר ברור: אנחנו לא לבד", קרא פרס. "בשמם של אזרחי מדינת ישראל, אני רוצה להודות לחברי, וחברה של מדינת ישראל, הנשיא ברק אובמה על שעומד לצדנו ללא כל תנאי למען ביטחון מדינת ישראל. אני רוצה להודות לקונגרס האמריקאי, על התמיכה הבלתי מעורערת בישראל. תודה על העזרה בעת סערות רבות כל כך, ושאתם נותנים לנו כוח להתמודד עם האתגרים שיגיעו בהמשך".
בהמשך, דיבר פרס על האתגרים המשותפים, הביטחוניים והמדיניים שעמם נאלצות ישראל וארה"ב להתמודד. בנושא האירני טען פרס כי יש לבחון את הצעדים שבהם תבחר אירן בנושא הגרעין, ולא להתייחס להצהרות מצד מנהיגיה. "כמו הנשיא אובמה, ישראל מקווה לפתור את העניין עם איראן בשלום", הבהיר פרס. "וכמו הנשיא אובמה, אנו מאמינים שאירן צריכה להישפט על ידי מעשיה ולא על ידי מילותיה. היסודות של מזרח התיכון רועדים כמו שהמבנים המלאכותיים שנבנו ע"י אימפריות קודמות נוטים להתפורר. באותו זמן, כללי המשחק בעולם נכתבים מחדש. בטחון ושגשוג הם כבר לא נושאים לאומיים עיקריים, הם עכשיו תלויים יותר ויותר בכלכלה הגלובלית, והביטחון הלאומי תלוי כעת במלחמה נגד טרור גלובלי".
בשלב זה, התייחס פרס גם למצב המדיני המעורער במזרח התיכון, בעיקר בשל עלייתו של האיסלם הקיצוני והתחזקותו. "בתוך כל הכאוס המתרחש במזרח התיכון קל לשקוע בייאוש. אבל, אני ראיתי יותר מידי בחיי בכדי לאבד תקווה. ראיתי את ישראל מתמודדת מול כל הסיכויים שוב ושוב, ראיתי את ישראל מביסה את אויביה בשדה הקרב ומצילה את השבויים שלה אלפי קילומטרים מביתם. ישראל הראתה שהיא יכולה להגן על עצמה מול אלה שמבקשים את השמדתה".
"נעשה הכל כדי להחזיר את החטופים"
הנשיא פרס ניצל את ההזדמנות כדי להעלות לסדר היום בקונגרס האמריקני את נושא שלושת הנערים החטופים. "ישראל עשתה ותעשה כל שביכולתה בכדי להחזיר את נפתלי, גיל-עד ואייל הביתה", הצהיר הנשיא. נפגשתי עם הוריהם, והייתה להם בקשה אחת - הם ביקשו ממני לדבר כאן בשמם. ושקולכם יישמע בכל העולם ויסייע להביא את הבנים הביתה. אנו מצפים לשמוע קול בכל העולם כנגד הטרור".
"לטרור אין גבולות ואינו מכבד אף חוק", המשיך פרס. "הטרור הורג מאות אלפי בני אדם והופך מיליונים לפליטים. אנו רואים זאת בעירק, סוריה, לבנון, תימן, לוב, סודן, עזה ובכל מקום. הטרוריסטים הינם גלובליים, ולכן יש להילחם בהם בצורה גלובלית. אנו חייבים להילחם לא רק במבצעי הטרור אלא בכל נתיבי הטרור. עלינו להילחם בדרכים צבאיות ובייבוש פיננסי של מקורות הטרור. באמצעות סנקציות על מספקי התחמושת. באמצעות דה-לגיטימציה של מעשיהם הנפשעים. באמצעות פריסת רשת חדשה שתתפוס את הטרוריסטים ותגן על החפים מפשע".