נשיא המדינה שמעון פרס ומזכ"ל האו"ם באן קי מון נועדו הבוקר (ו'), כחלק מסבב פגישותיו של באן בישראל. לאחר הפגישה, התייחס נשיא המדינה להאשמות של נשיא לבנון מישל סלימאן אמש, שרמז כי ישראל מעורבת בפיצוץ אתמול במעוז חיזבאללה בדאחייה בביירות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הפתיע אותי שנשיא לבנון האשים את ישראל", אמר פרס. "למה להאשים את ישראל? בתוך ביתו יש את חיזבאללה שצובר פצצות וטילים והורג אנשים בסוריה - בלי רשותו של הממשל הלבנוני". "לישראל אין שום קשר למצב בלבנון, אנו רוצים לראות את לבנון יציבה ומאוחדת", הדגיש הנשיא.
"שמחתי לשמוע שהאו"ם שלח פקחים כדי לבדוק האם היה שימוש בנשק כימי בסוריה", הוסיף פרס. "נשק כימי יכול להגיע לידיים הלא נכונות כמו אל קאעידה. אני יודע שאתה עושה מאמצים למנוע את שפיכות הדמים בסוריה". "מסביבנו יש הרבה שפיכות דמים, ישראל לא מעורבת בזה ואנו מתפללים לקץ שפיכות הדמים", סיכם הנשיא.
פרס שיבח את החלטת ראש הממשלה נתניהו לשחרר אסירים על מנת לחזור לשולחן המשא ומתן: "זו החלטה קשה בעבורו, וגם עבור יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן -איש מהם אינו יכול להעניק לעמו את כל מה שהוא רוצה, אבל המנהיגים מספקים את מה שהעמים צריכים גם אם זה כולל צעדים לא פופולריים". פרס הוסיף והדגיש כי "אין אלטרנטיבה לשלום", והצהיר כי "אסור לאיחוד האירופי ולקהילה הבינלאומית לשים מכשולים".
מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר בהודעה המשותפת כי "שלום אמיתי דורש מנהיגות ופשרות", ושיבח את קיום השיחות בחשאי: "מעטה החשאיות סביב השיחות מעיד על רצינות שני הצדדים". "עלינו להתגבר על הסקפטיות העמוקה שנובעת מ - 20 שנים של חוסר התקדמות וקפאון - זהו רגע קריטי לישראל ולאזור כולו, והאו"ם לא יחסוך בשום מאמץ בכדי לתמוך בתהליך", הוסיף באן.
מזכ"ל האו"ם הגיע אתמול לאזור, וכבר נפגש עם ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה ועם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. במרכז השיחות של באן באזור צפויות לעמוד הסוגיות המרכזיות על שולחן המשא ומתן - הגבולות, הסדרי הביטחון ומעמדה של ירושלים, והוא ייפגש גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ועם יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ'. בנוסף, כמאה סטודנטים ברי מזל מהארץ ומחו"ל המשתתפים בפרוייקט "מודל האו"ם" יזכו לפגוש את מזכ"ל האו"ם בשעות אחר הצהריים במטה האו"ם בירושלים.
אתמול נפגש באן עם אבו מאזן ברמאללה, וגינה את המשך הבניה בהתנחלויות: "אני מוטרד מאוד מהפעילות המתמשכת של ישראל בהתנחלויות, בגדה המערבית וכן במזרח ירושלים. הפעילות בהתנחלויות מעמיקה את חוסר האמון של הפלסטינים ברצינותה של ישראל להשיג שלום". "בסופו של דבר, זה יהפוך את פתרון שתי המדינות לבלתי אפשרי", הוסיף בדאגה מזכ"ל האו"ם.