עיקר העניין בביקור ההיסטורי של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 ביד ושם הערב היה בדברים שהוא לא אמר. מי שעומד בראש הכנסייה שלא ממש עזרה ליהודים בשואה ומי שהיה עצמו חבר בארגונים נאצים כמו תנועת הנוער של היטלר ובצבא הגרמני באותם ימים נוראיים בחר שלא להתנצל בנאומו במקום. אותו האפיפיור גם מינה בישופ מכחיש שואה, עד שהלחץ הציבורי גרם לו לחזור בו.
"באתי לעמוד בדממה באתר ההנצחה לאלה שקיפחו את חייהם אך שמם לא יאבד", אמר האפיפיור בפתח נאומו. "מי ייתן ושמות הקורבנות לא יימחה ולא יוכחש, ולא ייעקר מלב האדם כל מה שיכול להוביל לאסון. הכנסייה הקתולית חשה חמלה עמוקה כלפי הקורבנות שסבלם הוא סבלה. הכנסייה מחוייבת להתפלל ולעמול ללא לאות שלעולם לא תהיה שנאה בלב האדם".
בנדיקטוס ה-16 הוסיף: בעודנו עומדים כאן בדומיה, זעקתם של הנרצחים מהדהדת בלבנו. זאת תוכחה מתמדת נגד שפיכת דם של חפים מפשע. הכנסיה מחיובת להתפלל ולעמול כדי להבטיח שלעולם לא תהיה עוד שנאה באדם. לעיתים קשה לנו להבין את דרכיו של האל. הוא התגלה והוא ממשיך לפעול בתוך ההיסטוריה".
האפיפיור הדליק את "אש התמיד"
האפיפיור נשא את הדברים בטקס שנערך באוהל יזכור. לצידו ישבו נשיא המדינה שמעון פרס ויו"ר הכנסת ראובן ריבלין.
במהלך הטקס האפיפיור הדליק את "אש התמיד" ולחץ את ידיהם של שישה ניצולי שואה וחסיד אומות העולם. האפיפיור הוזמן להניח זר פרחים על אפר הקדושים שנרצחו בשואה. את הזר עיטר סרט צהוב-לבן שמסמל את צבעי הוותיקן. וכך מי ששירת בוורמאכט, הצבא הגרמני, חלק כבוד לנרצחים. בהמשך הטקס נאמרה תפילת "אל מלא רחמים".
מתנה קטנה במיוחד
לפני הביקור ביד ושם היה האפיפיור אורח בקבלת הפנים המיוחדת שנערכה לכבודו בבית הנשיא בירושלים. האפיפיור צעד על השטיח האדום לצד נשיא המדינה. שלושה ילדים לבושים לבן ברכו את האפיפיור בעברית. הנשיא הסביר לאפיפיור על זן החיטה המיוחד שנקרא על שמו ונתן לו לטעום מתאנים מנצרת.
"אנו רואים בך איש שלום, מנהיג רוחני גדול, שליח רב עוצמה של מסר השלום לארץ זו ולשאר ארצות תבל", אמר נשיא המדינה פרס לבנדיקטוס ה-16. לאחר קבלת הפנים מחוץ למשכן, נכנסו השניים למשכן הנשיא.
האפיפיור חתם בספר האורחים של הכנסת ומשם המשיכו פרס והאפיפיור לטרקלין האורחים שם הם החליפו מתנות, שנבחרו במיוחד על ידי הנשיא פרס. המתנה המרשימה ביותר שהוענקה לאפיפיור על ידי נשיא המדינה הוא ה"ננו תנ"ך" - תנך שכתוב על חומר בגודל של גרגר חול.
"אני מקווה שביקורי יקדם את השלום"
"נהנתי לקרוא את כתביך, את הכנות והחוכמה שלך", החמיא פרס לאפיפיור. "אני מאוד שמח שאתה המנהיג הרוחני של הדת הגדולה הזאת ואתה עושה כמיטב יכולתך כדי לקדם את השלום. מאוד התרגשנו ממה שאמרת בשדה התעופה, ההתייחסות שלך לשואה ולקורבנות. כיוונת לנקודה הקשה בחיינו ואני מודה לך באופן אישי".
"האנגלית שלי מוגבלת, אבל אני מקווה שאוכל להביע את תחושתי", אמר בנדיקטוס ה-16 בפתח דבריו. "זה מאוד מרגש להתקבל בכזאת קבלת פנים ולקבל את חיטת בנדיקטוס ה-16. הביקור בארץ המובטחת חשוב גם לי, ואני מקווה שיקדם את השלום".
בהמשך נכנסו לחדש נועם ואביבה שליט, הוריו של החייל החטוף גלעד שליט, לשיחה עם בנדטיקטוס ה-16.
פרס: ישראל דבקה בדמוקרטיה
"פילוגים הם עקשניים, עמי אזורנו עייפו ממלחמות", אמר הנשיא בנאומו. "את הפילוגים נשאיר להיסטוריה, ואת ההיסטוריה החדשה נכתוב באותיות של אמונה ושלום. הקורבנות היקרים ביותר אבדו לנו בשדות הקרב והתקוות הטובות ביותר התכנסו סביב שולחנות המשא ומתן. ישראל דבקה בערכי הדמוקרטיה הן בעתות שלום והן בעתות מלחמה".
נשיא המדינה התייחס גם לסוגיית השואה. "אנו עם למוד ייסורים", הזכיר. "אנו עם למוד שואה. מדינתנו קמה מאפר קורבנות השואה ההיטלרית ואת עשן המשרפות במחנות ההשמדה הפכנו לעמוד-אש שלאורו אנו ממשיכים את חיינו. ביתנו בישראל הוא בית החיים לפליטי החרב שראו לנגד עיניהם רק מוות. כצאצאים של קורבנות לבנו פתוח ואנו קשובים לסבלם של האחרים".
"בין הכס הקדוש ליהודים החלו להירקם יחסי פיוס"
האפיפיור אמר בנאומו: "איזו מטרה אנושית אפשר להשיג באלימות? יושבי הארץ הזאת זועקים לשלום וביטחון ולחיי יום יום נטולי דאגות ואני יודע שגברים, נשים וצעירים פועלים למען השלום. אני מתפלל יום יום שהשלום הנובע מצדק ישוב לארץ הקודש ושיישא בחובו ביטחון ותקווה מחודשת. השלום הוא בראש ובראשונה מתת אל משום שהשלום מטפח את האחדות".
הכס הקדוש של הקתולים נחת הבוקר בארץ הקודש לביקור היסטורי ופתח בביקורו הרשמי ראשון כאפיפיור בישראל. כאן בחדשות 2 באינטרנט אנו מלווים את הביקור בשידורים חיים לאורך כל היום.
ביקור האפיפיור: סיקור מיוחד
הווידאופדיה: האפיפיור בנדיקטוס ה-16
האפיפיור בירדן: קשר בלתי נפרד בין הנצרות ליהדות