המערכת הישראלית של המחסומים בשטחי יהודה ושומרון משפיעה על היכולת של הפלסטינים להתחרות בשוק העולמי, כך קובע דוח של הבנק העולמי, מהארגונים הפיננסיים החשובים בעולם. הדוח מציין השפעות ארוכות טווח של המחסומים הישראליים על הכלכלה הפלסטינית, מהסיבות להצבת המחסומים הדוח דווקא מתעלם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדוח, המחסומים הישראליים גורמים לכלכלה הפלסטינית להתמקד בחקלאות ובתחום התעשייה הקלה, וגורמים לשיעור אבטלה גבוה ולבעיות חברתיות שיקשו על יישום הסכם שלום ישראלי-פלסטיני, אם זה ייחתם. הדוח מציין את הגבלת התנועה הפלסטינית לאחר פרוץ האינתיפאדה השנייה בשנת 2000.
כמעט רבע מהפלסטינים שחיים בשטחי יהודה, שומרון ועזה מובטלים, מה שגורם להצטמצמות המגזר היצרני ברשות. "אחוז הייצוא הפלסטיני מצטמצם בהדרגה מאז 1994, והוא ירד ב-2011 ב-7% נוספים מה שהופך את הייצוא הפלסטיני לאחד הנמוכים בעולם", נכתב בדוח של הבנק העולמי.
"ככל שהמצב יימשך, שיקום הכלכלה ייקח יותר זמן"
"ככל שהמצב הנוכחי והמגביל יימשך, כך שיקום הכלכלה הפלסטינית ייקח יותר זמן ויעלה יותר כסף". שיעור הגידול בכלכלה הפלסטינית ירד משיעור של 11% בשנת 2011 ל-6.1% בשלושת הרבעים הראשונים של 2012, כך לפי משרד הסטטיסטיקה של הרשות הפלסטינית (הצמיחה בישראל בתקופה המקבילה ב-2012 עומדת על 3.5%).
הדוח מציין שהכלכלה הפלסטינית תלויה כמעט לחלוטין בכלכלה הישראלית. בשנת 2011 ישראל קנתה 86% מהייצוא הפלסטיני, וסיפקה 73% מהייבוא לשטחי הרשות, מצב אותו מכנה הבנק העולמי "לא טיפוסי". עוד מציין הדוח אחוז נמוך של השתתפות בשוק העבודה של הנשים הפלסטיניות - 17% בלבד, וכן כי כוח אדם משכיל ומיומן הוא אחד הפקטורים החשובים להשקעה בכלכלה הפלסטינית גם במצב של יציבות פוליטית, כוח אדם שכיום לא קיים ברשות.