לאחר שנים של מגעים ותכנונים, צפוי להיחתם היום (ב') בוושינגטון הסכם בין ישראל, ירדן והפלסטינים להנחת צינור שיחבר בין ים סוף לים המלח. במסגרת המיזם יוקם מתקן התפלה בעיר עקבה בירדן, שיזרים מים מתוקים לתושבי העיר וכן לתושבי אילת והערבה. "נחתום היום על הסכם היסטורי שיהפוך את חזונו של הרצל על תעלת הימים למציאות", אמר הבוקר השר לשיתוף פעולה אזורי סילבן שלום בתכנית "בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"פרויקט תעלת הימים מבוסס על שלושה מישורים", הסביר שלום. "כלכלי - מאחר ושאיבת מים מים סוף והתפלת מחצית מהכמות כדי לספק את המים לתושבי עקבה, אילת והערבה תסייע לגידולים חקלאיים טובים יותר ולתפוקות טובות יותר. סביבתי - הצלת ים המלח שמתייבש, מה שמביא לתופעות מסוכנות כמו בולענים, וגם מדיני-אסטרטגי בעקבות שיתוף הפעולה בין כל הצדדים".
"היום נחתום על הסכם המסגרת, שבעקבותיו יתפרסם מכרז בינלאומי להפעלת הפרויקט, בין היתר להקמת מתקן ההתפלה בעקבה וגם להנחת הצינור הראשון", הוסיף השר לשיתוף פעולה אזורי.
"לא היה קל להגיע להסכם"
שלום אמר כי ההחלטה להניח צינור במקום לחפור תעלה בין הימים נועדה לחסוך בעלויות המיזם הענק. "החלטנו על צינור בגלל עלויות יותר נמוכות. נוכל להקים בדרך לים המלח אגמים וימים ואתרים תיירותיים וגם ישנה אפשרות לייצר חשמל. מדובר במהלך פורץ דרך אחרי הרבה מאוד שנים של ויכוחים והתנגשויות בין הצדדים".
"לא היה קל להגיע לסיכום הזה", הדגיש שלום. "עם הירדנים היה יותר פשוט, אבל עם הפלסטינים זה היה מורכב יותר משום שהם מסתכלים על הכל בהיבט הפוליטי ולא רק על המישורים הכלכליים והסביבתיים. בסופו של דבר ההסכם הזה הושג לאחר משא ומתן שנמשך הרבה מאוד שנים. אני עצמי ביקרתי בירדן והם ביקרו פה. הצלחנו לגבש את התכנית שזכתה לברכת המנהיגים נתניהו, המלך עבדאללה ואבו מאזן".