120 אזרחי דרום סודן יעלו הלילה על מטוס בדרכם מישראל למולדתם במסגרת מבצע הגירוש "חוזרים הביתה". בפתח ישיבת הממשלה השבועית, הבהיר הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו שהליך החזרתם של המסתננים יבוצע "בצורה מסודרת תוך שמירת כבודם".
על אף הרצון העז לבלום את זרם המסתננים לישראל, נתניהו לא מתעלם מהביקורת הרבה שנשמעה באחרונה נגד פוליטיקאים ישראלים שהתבטאו בחריפות נגד התופעה. "גם כשאנו רוצים להוציא הגר מתוכנו נעשה זאת בצורה אנושית ויהודית", אמר ראש הממשלה וקרא לפוליטיקאים להיזהר בהתבטאויותיהם בנושא.
"החל מהשבוע שעבר כל מסתנן שחוצה את הגבול נכנס מיד למעצר, וזה בהתאם לחוק החדש שהעברנו, שמאפשר לעצור את המסתננים לשנים", הוסיף נתניהו. "כמו כן, אנחנו בונים מתקני שהייה שיוכלו לאכלס עשרות אלפי מסתננים עד להוצאתם מן הארץ. בשבוע שעבר אישרה הכנסת חוק חדש, שמחמיר את הקנסות על מעסיקי מסתננים. המסתננים באים הנה כדי לעבוד, אם לא תהיה להם כאן עבודה, לא תהיה להם סיבה לבוא. אבל בכל מקרה אנחנו נבלום את כניסתם ונחיש את הוצאתם".
על המטוס, שייצא בשעות הלילה מנתב"ג לג'ובה בירת דרום סודן, יהיו 120 אזרחי דרום סודן שבית המשפט קבע שניתן להחזירם לארצם. במשרד הפנים אומרים כי כל האזרחים שיהיו על הטיסה עושים זאת מרצונם החופשי, וכי מדובר בטיסה אחת מתוך מספר טיסות שיצאו מישראל בשבועות הקרובים.
טרם ישיבת הממשלה, התייחס שר הפנים אלי ישי לסוגייה והדגיש את נחישות הממשלה לטפל בתופעה. "לא תהיה מדינה יהודית אם לא נעצור את זרם המסתננים", אמר השר ישי בריאיון לחדשות 2 באינטרנט וציין כי "הרב עובדיה מברך על כך שאנחנו פועלים בנחישות בנושא". כמו ראש הממשלה, גם ישי לא התעלם מהביקורת והדגיש כי המסתננים יוחזרו לארצם "באנושיות ובהומאניות".
הביקורת בנושא המסתננים: "נזק בלתי הפיך לישראל"
בעולם לא רואים בעין יפה את הקמפיין לגירוש המסתננים. בשבועות האחרונה הגיעו לירושלים מסרים בוטים וחריפים מצד הקונסולים הכלליים של ישראל בארצות הברית, שדיווחו בזה אחר זה ובאופן חד משמעי על התחושות הקשות בעקבות המסרים הנשמעים בארץ והנזק החמור שיוצר הדבר בקרב הממשל והקהילות היהודיות.
השוואת המסתננים ל"סרטן" ו"מפיצי מחלות" על ידי פוליטיקאים ישראלים הביאה את הדיווחים בכלי התקשורת האמריקנים על הנעשה בארץ כ"מהומות גזע" ועל פשעי שנאה - מעשים שמעולם לא נשמעו בהקשר לישראל.
לפי ההערכות, עיקר הנזק התדמיתי נגרם בקרב חברי הקהילה האפרו-אמריקנית והליברלית. התסכול הגדול של הדיפלומטים בחו"ל נובע מהידיעה שאת רוב המסתננים לא ניתן לגרש - אי אפשר לעשות, אך גם הדיבורים על כך מסבים נזק כבד, יש אומרים בלתי הפיך.
חברת הכנסת מירי רגב אמנם התנצלה על דבריה אחרי הסערה שעוררו. כזכור, באחת ההפגנות נגד המסתננים שנערכה בדרום תל אביב, כינתה רגב את התפשטות תופעת המסתננים בחברה "סרטן". בהתנצלות שפרסמה בעמוד הפייסבוק הרשמי שלה כתבה "התכוונתי לדימוי של תופעה - תופעת המסתננים המתפשטת בארץ. בשום שלב לא השוויתי סרטן לבני אדם". את הבכירים בארצות הברית, זה כנראה פחות שיכנע.