בהתכנסות שרי החוץ היום בבריסל בירת בלגיה, קראו השרים להתחיל במשא ומתן על מעמדה של ירושלים ואמרו שיש למצוא דרך להפוך את העיר לבירתן של שתי מדינות - ישראל, והמדינה שתקום בעתיד - פלסטין.
"אם יהיה יום אחד שלום אמיתי, חייבים למצוא דרך באמצעות משא ומתן, לפתור את סוגיית מעמד ירושלים כבירתן של שתי המדינות", שרי החוץ של האיחוד כתבו והסכימו בהצהרה שפורסמה היום. הפלסטינים זוכים בכך להצהרה אירופית חסרת תקדים.
ביוזמה המקורית אותה הציעה שבדיה היו אמורים שרי החוץ להחליט על הכרזה על מזרח ירושלים כַּבּירה העתידית של המדינה הפלסטינית. ההחלטה שעברה בסופו של דבר היא תוצר של המדינות המתנגדות ליוזמה (ובהן צרפת, איטליה וגרמניה) שיזמו נוסח מרוכך של ההצעה לפיו ירושלים מוזכרת כבירתן העתידית של שתי המדינות.
פרס: "תנו לנו לדבר ישירות עם הפלסטינים"
הנשיא פרס התייחס מוקדם יותר היום לדיונים שעורכים שרי החוץ האירופים בבריסל ואמר: "לקיחת התפקיד של שרים באיחוד האירופי את תפקיד האו"ם היא מצב מבלבל. אני מאמין שאנחנו צריכים לדבר ישירות עם הפלסטינים. תנו לנו לדבר ישירות עם הפלסטינים. דיברנו ישירות עם המצרים ועשינו שלום, ועם הירדנים, ודיברנו ישירות עם הפלסטינים בהסכמי אוסלו ויצרנו בסיס לשלום".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה להחלטת שרי אירופה: "הודעת מועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי מתעלמת מהמכשול העיקרי להשגת הסדר בין ישראל לפלסטינים - סירובם של הפלסטינים לשוב לשולחן המו"מ. לאור מאמציה של ממשלת ישראל לתרום לחידוש המו"מ אנחנו מצרים על כך שהאיחוד האירופי בחר לאמץ טקסט, שגם אם אין בו כל חידוש, הרי שאיננו תורם דבר למטרה זו".
"לאור הטיוטה הקיצונית שהגישה הנשיאות השבדית למדינות הא"א בתחילת הדיונים, אנחנו יכולים רק לברך על כך שבסופו של התהליך, גבר קולן של המדינות האחראיות והשקולות באיחוד האירופי, שאיזנו ושיפרו הניסוחים. אנו מברכים על ההכרה בצעדים ובמאמצים שעושה ישראל בכדי לאפשר חידוש המו"מ, על האמירה בנוגע להמשך פיתוח והעמקת היחסים בין ישראל לאירופה, על ההכרה בחומרת בעיית התחמשות החמאס ועל הבעת המחויבות של הא"א לבטחון ישראל והתערותה המלאה באזור".
ליברמן: "מרוצה שלא קיבלו החלטה מתלהמת וחד-צדדית"
שר החוץ אביגדור ליברמן מסר בתגובה כי הוא "מרוצה מכך ששרי החוץ של האיחוד האירופי לא קיבלו החלטה מתלהמת וחד צדדית כפי שהוצע בהתחלה. ההחלטה הקובעת כי סוגיות מרכזיות בהסדר הסופי בין ישראל לפלשתינים ייקבעו רק במו"מ בין הצדדים, מהווה אפילו שיפור מסוים ביחס לעמדות שהציגה אירופה בעבר". ליברמן הוסיף: "ישראל מעריכה את המדינות שהובילו לקבלת הנוסח הסופי ומנעו בכך הקצנה בעמדות הפלשתינים ופגיעה באפשרות לחדש את המו"מ".
לעומת שר החוץ, דווקא ראש עיריית ירושלים ניר ברקת תוקף את ההחלטה. "החלטה זו הינה סכנה אמיתית לעתיד ירושלים", אמר ברקת, "דווקא ההיסטוריה של ברלין, שזה עתה חגג העולם 20 שנה לאיחודה, מלמדת אותנו שאין עיר שחולקה והצליחה לתפקד".