על רקע הדיווחים על כך שהמשא ומתן בקהיר בין נציגי ישראל לפלגים הפלסטינים נתקל בקשיים מהותיים, מדגיש היום (א') ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל לא תוכל להתפשר על הסכם שאינו מבטיח את צורכי הביטחון של המדינה. "אם הם חושבים שעל ההפסד הצבאי הם יחפו בהישג מדיני, הם טועים", הדגיש נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "כל עוד לא ישוב השקט, חמאס ימשיך לספוג מכות קשות מאוד".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי נתניהו, ישראל נמצאת בעיצומה של מערכה צבאית-מדינית משולבת. ראש הממשלה הדגיש את הפגיעות שספג חמאס, בראשן השמדת מערך המנהרות, פגיעה במאות מחבלים ויירוט מרבית הרקטות שצבר הארגון בשנים האחרונות. "אם החמאס חושב שבאמצעות טפטוף הירי הוא יגרום לנו לעשות ויתורים - הוא טועה", הבהיר נתניהו.
עוד קודם לכן, אמר שר המודיעין יובל שטייניץ כי הדרישות של חמאס להקמת נמל ימי ונמל תעופה בשטח הרצועה אינן מקובלות. "נמל ימי או אווירי הוא בעצם דיוטי פרי לטילים ורקטות", אומר שטייניץ. "אסור לנו לוותר על פירוז הרצועה בשום אופן. זוהי דרישה עקרונית", הדגיש השר.
דברי השניים נאמרים שעות ספורות לאחר שהמשלחת הישראלית שבה לקהיר, ובפתח ישיבת הממשלה שבה עדכן נתניהו את השרים בהתפתחויות האחרונות במשא ומתן המתנהל בתיווך מצרי. במקביל, מדווחים כלי תקשורת ערביים כי האמריקנים מנסים לסייע למגעים, ומבטיחים לספק לישראל ערבויות על ביטחונה בכל הסכם עתידי.
ההצהרות התקיפות של נתניהו ושטייניץ מגיעות פחות מיממה לאחר שיו"ר הלשכה המדינית של הארגון חאלד משעל פרסם הודעה, לפיה הארגון יתעקש על הקמת נמל ועל הסרת המצור מעל הרצועה. בנוסף הודיעו נציגי החמאס כי אין בכוונתם לקבל את ההצעה המצרית. המשמעות של המהלך היא שהצדדים חוזרים אל נקודת הפתיחה בשיחות, שמטרתן להאריך את הפסקת האש שתסתיים ביום שני בחצות.
בריאיון לרשת אל-ג'זירה באנגלית טען משעל בסוף השבוע כי ארגונו "לא ייתן שאחרי הפשעים שישראל ביצעה בעזה היא תנקה עצמה מאחריות לנעשה ברצועה אבל תמשיך לשמור על המצור. הפלסטינים רוצים להפסיק את המלחמה היום, לא מחר. אבל גם רוצים להשיג את הדרישות שלנו".
בסוף השבוע חשף גורם מדיני בישראל כי משעל אכן היה הגורם שמנע את הסכמת הצדדים. "משעל היה ונותר הגורם המפריע והמטריד שטרפד הסדר בקהיר". לדבריו, המשלחת הישראלים דיווחה כי הצדדים היו קרובים להסדר שיביא לנצירת אש ארוכת טווח, אך ראש הלשכה המדינית של החמאס מנע זאת תוך שימוש באמתלות שונות.
גם בישראל נראה שמתקשים להסכים לדרישות הפלסטינים שהקשיחו עמדות. אמש הבהיר גורם מדיני נוסף כי "ישראל לא הסכימה לאף הצעה שהוצגה עד כה, היא תסכים להבות אך ורק אם יהיה בהן מענה ברור לאינטרסים הביטחוניים של ישראל. אנשי המשלחת הם אנשי ביטחון, ההנחיה שהם קיבלו עם צאת למצרים היא לעמוד בתוקף על צרכי הביטחון שלנו".