בדרך לרגיעה: הקבינט יתכנס הבוקר (ג') לדון בהצעה המצרית לפיה הפסקת האש בין ישראל לחמאס תיכנס לתוקפה כבר בשעה 9:00 בבוקר, כשעל פי הערכות ראש הממשלה נתניהו נוטה לקבל את ההצעה. בשלב זה נראה שבישראל הרשמית לא פוסלים אף אחד מהסעיפים של המתווה המצרי, כולל פתיחה עתידית של חלק מהמעברים לסחורות. "חמאס יוצא מוחלש מהמבצע", הדגיש גורם מדיני בכיר. גם בחמאס התייחסו למהלך ואמרו: "המאמצים להשכנת רגיעה נמשכים, אבל אין עדיין שום הסכמה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ישיבת הקבינט תתכנס כבר בשעה 07:00 בבוקר, שעתיים לפני כניסת מועד הפסקת האש. בישראל מתייחסים ברצינות להצעה, ונראה ששרי הקבינט יאשרו אותה. גורמים מדיניים טוענים כי ההצעה המצרית מחזירה את השטח למצב של לפני המבצע, כשארגון הטרור העזתי מוחלש, הן מבחינה ציבורית בעזה והן מבחינה צבאית לאחר שתשתיות רבות ואמצעי לחימה השומדו. "ההצעה המצרית לא נותנת לחמאס את מה שהוא רצה", הדגיש גורם מדיני בכיר.
"ישראל תפעל בזירה הבינלאומית בכפוף להפסקת האש לפירוז הרצועה ולאיתור מנהרות נוספות", הסבירו גורמים מדיניים נוספים שכבר מתייחסים להפסקת האש כעניין מוגמר. "ההצעה משאירה את חמאס פגוע, מבודד ומתקשה לגייס דעת קהל מקומית ועולמית". ישראל לא נתבעת על פי המתווה לשחרר את משוחררי עסקת שליט שנאסרו מחדש או לבטל צעדים אחרים שננקטו כלפי הפלסטינים, דבר שיקל את קבלתה.
בנאום מעט היסטרי של מנהיג החמאס איסמעיל הנייה, ששודר ממקום מחבואו, הוא חזר וטען שסבב הלחימה הנוכחי הוא תוצאה של יוזמה והכנה ישראלית. הוא דחה את ההאשמות כלפי ארגונו, לפיהן הם אלה שאחראים ללחימה שגרמה לנזק גדול בעזה. "אנחנו אומרים את זה באופן פשוט וברור: הבעיה איננה הרגיעה, הבעיה היא המציאות בעזה - הסגר, ההפצצות ואי הגעת המשכורות לפקידים", טען הנייה.
עוד קודם לכן, בהודעה רשמית של מצרים, נכתב כי היא קוראת לישראלים ולפלגים הפלסטינים בעזה לעצור מיד את האש בטענה שנפילת קורבנות נוספים אינה פועלת לטובת אף אחד מהצדדים. "ישראל תפסיק את ההתקפות בעזה, בתמורה להפסקת הירי של הפלגים הפלסטינים מעזה, כולל הפסקת השימוש במנהרות", כך על פי התכנית המצרית. עוד על פי היוזמה: מעברי הגבול בין רצועת עזה לישראל ייפתחו, כולל מעבר רפיח למצרים, שבו תוקל התנועה למעבר של אנשים וסחורות. שאר הסוגיות יידונו לאחר מכן בין הצדדים. על פי היוזמה, ההבנות הללו ייכנסו לתוקף היום בשעה תשע בבוקר.
אובמה: "מעודד מההצעה המצרית"
נשיא ארצות הברית ברק אובמה, בירך על ההצעה המצרית להפסקת האש בין ישראל והפלסטינים. במהלך אירוע לציון סוף חודש הרמדאן אמר הנשיא אובמה כי הוא מעודד מהצעתה של מצרים. בהמשך, התייצב הנשיא לצד ישראל נגד מה שכינה כ"התקפות בלתי מוצדקות". "אף מדינה לא יכולה לקבל ירי חסר הבחנה לעבר אזרחיה", הצהיר אובמה.
המצרים מזמינים משלחות של נציגים ישראלים ונציגים מהפלגים הפלסטינים לפגישה בקהיר שתיערך ב-48 השעות הקרובות, על מנת להשלים את הדיון בשאר הסוגיות שיועלו אחרי הפסקת האש המיידית. על פי הדיווח, השיחות בין הצדדים לא ייעשו בפגישה ישירה, אלא בנפרד באמצעות מתווכים. מוקדם יותר דווח במצרים כי מזכיר המדינה ג'ון קרי נמצא בדרכו לקהיר, דבר המעיד על רצינות המהלך, שצפוי לזכות לגיבוי מלא מהאמריקנים.
המצרים מציגים - המתווה להפסקת האש
במסמך שהגיע לידי חדשות 2 Online ממקורות רשמיים במשרד החוץ המצרי נכתב כי "הצדדים צריכים לבצע את הדברים הבאים במהלך תקופת הפסקת האש", כך נראית היוזמה:
א. ישראל תפסיק את כל פעולות התוקפנות נגד רצועת עזה ביבשה, בים ובאוויר, תוך שימת דגש על אי ביצוע פלישות קרקעיות לרצועת עזה או תקיפה של אזרחים.
ב. כל הפלגים הפלסטינים ברצועת עזה יפסיקו את כל פעולות התוקפנות ברצועת עזה כלפי ישראל באוויר, בים וביבשה, וגם מתחת לפני הקרקע, תוך שימת דגש על הפסקת שיגור הרקטות מסוגיהן השונים והמתקפות על הגבול או תקיפת האזרחים.
ג. פתיחת המעברים בהקלת מעברם של אנשים וסחורות באמצעות מעברי הגבול לאור היציבות הביטחונית בשטח.
ד. אשר לסוגיות הנוספות לרבות נושא הביטחון אלה יידונו בין הצדדים.
על פי המתווה, זהו מנגנון ביצוע היוזמה:
א. נקבעה השעה 06:00 בבוקר על פי שעון גריניץ' (09:00 שעון ישראל) ליום ה-15 ביולי, כשעת כניסתן לתוקף של הבנות הרגיעה בין הצדדים, כך שהפסקת האש תיכנס לתוקף בתוך 12 שעות מרגע הכרזת היוזמה המצרית בקבלת שני הצדדים את היוזמה ללא תנאים מוקדמים.
ב. משלחות רמות דרג של ממשלת ישראל והפלגים הפלסטינים תגענה למצרים בתוך 48 שעות מאז תחילת ביצוע היוזמה לצורך השלמת השיחות, לייצוב הפסקת האש ולהמשך הצעדים לבניית האמון בין שני הצדדים. השיחות יתקיימו עם כל אחד מהצדדים בנפרד (בהתאם להבנות ייצוב הרגיעה בקהיר משנת 2012).
ג. שני הצדדים מחויבים לא לבצע אף מעשה שעשוי להשפיע לרעה על ביצוע ההבנות. מצרים תקבל ערבויות משני הצדדים למחויבות כלפי מה שיוסכם עליו, היא תעקוב אחר הביצוע ותזמן להתייעצות כל אחד מהצדדים במידה ויתבצעו פעולות שיערערו את יציבות ההסכם".
בהכנת הידיעה השתתפו אהוד יערי, אודי סגל, עמית סגל, ירון שניידר וגלעד גמליאלי.