משיקים יוזמה מדינית חדשה: במכון למחקרי ביטחון לאומי עמלו במשך שנתיים יחד עם כל מי שהיה מעורב במשאים ומתנים הקודמים בישראל על תכנית שלום חדשה שמושקת כעת. מאחורי הקלעים היו שותפים גם הרמטכ"לים לשעבר בני גנץ וגבי אשכנזי, כשראשי מדינות ערב כבר נחשפו אליה, וכך גם ראש הממשלה נתניהו והבית הלבן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כשהנושא המדיני עושה קאמבק ורגע לפני שטראמפ יוצא עם עסקת המאה שלו, במכון למחקרי ביטחון לאומי מנצלים את המומנטום ומניחים על השולחן תוכנית מדינית חדשה, שאמורה להחזיר את היוזמה לידי ישראל ולהוציא אותה מהמבוי הסתום אליו היא צועדת. על התוכנית עבדו מומחי המכון במשך שנתיים, כשברקע מלווים אותה הרמטכ"לים לשעבר: יעלון, אשכנזי וגנץ, שעומדים מאחוריה אבל בינתיים מעדיפים שלא לאמץ אותה בפומבי.
זה גם הרושם שקיבלו במכון מראשי מדינות ערב שנחשפו לתוכנית בין באופן ישיר על ידי ידלין ובין באמצעות שליח. אם זה נשיא מצרים א-סיסי, יורש העצר הסעודי ובמדינות המפרץ, שלא לדבר על המערכת הפוליטית כאן אצלנו.
בלב התוכנית ההבנה שהזמן דוחק, וישראל חייבת להתחיל ולהיפרד מהפלסטינים, איתם או בלעדיהם, אבל תוך שמירה מוחלטת על הביטחון, לקח מההתנתקות. ומה זה אומר בפועל?
עיקרי התכנית:
- ישראל תסמן את גדר הביטחון כתוואי ההיפרדות ותגדיר מחדש את שטחי יהודה ושומרון, כשהיא מחלקת אותם מחדש בין השטחים שיועדו למדינה הפלסטינית - כ-65% מהגדה - לבין השטחים שיישארו בידי ישראל - הגושים והשכונות היהודיות בירושלים, שם תימשך הבנייה בלי הפרעה. זאת, לעומת הקפאת הבנייה בהתנחלויות המבודדות כדי להשאיר פתח למשא ומתן העתידי.
- בקעת הירדן תישאר בשליטה ביטחונית מלאה של ישראל, וכך גם חופש הפעולה של צה"ל בשטחים.
- אין פינוי יישובים בשלב זה
- ישראל תפעל לגייס את הקהילה הבינלואמית לחיזוק הכלכלה הפלסטינית
- ירושלים ועזה בשלב הזה לא על השולחן וההתמקדות לא מותנית בהסכמה פלסטינית, אם לא תהיה כזאת ישראל תתקדם בעצמה בגיבוי בינלאומי
האלוף במילואים עמוס ידלין, מי שעומד בראש המכון, אומר שזו התוכנית היחידה שיכולה להצליח ובטוח שהיא תאומץ בישראל אחרי הבחירות. "למדינת ישראל אין ווייז מדיני, אנחנו מציעים לה ווייז מדיני", הוא מסביר. "אנחנו מציעים לנסוע בדרך אזורית, אנחנו מציעים לנסוע בדרך עצמאית. אנחנו יכולים לנוע כמו ווייז בין הדרכים, לפי ההתפתחויות, אבל הדבר החשוב שאתה יודע איזו מטרה שמת בווייז, ובווייז שלנו שמנו מדינה יהודית, מדינה דמוקרטית, מדינה בטוחה ומדינה מוסרית".
"אנחנו צריכים לעצב את המדינה שלנו. אם הם יכולים לעשות מדינה פלסטינית שתחיה בשלום על ידנו, אני ממש בעד זה, אבל אני לא מתנה את זה בהסכמה שלהם", מסביר ידלין. "אני מוכן להסתכן ולהגיד לך, דנה, שאחרי בחירות האמצע בארצות הברית, ואחרי הבחירות בישראל ב-2019 זאת תהיה התוכנית שמנהיג אחראי בישראל ייקח ויממש אותה".
בינתיים המטרה היא לנסות ולגייס מחדש את הציבור הישראלי שכבר איבד עניין, התייאש מהנושא ובעיקר הלך ימינה. ולכן, אומרים במכון, זו לא תוכנית ימנית או שמאלנית, זו תוכנית ישראלית שנועדה לאפשר לישראל לא לפספס את חלון ההזדמנויות הנדיר שנוצר.