פרסום ראשון: אחרי ההסכמות שהושגו עם האמריקנים סביב סוגיית מאגר טביעות האצבע, יש תנאי נוסף, שלא דיברו עליו בפומבי עד עתה, לאישור המהלך להענקת פטור מאשרה לארה"ב לישראלים, תנאי שהוא דרמטי וחשוב לא פחות מבחינת הממשל האמריקני. האמריקנים מבקשים שישראל תאפשר לתושבי הרשות הפלסטינית שיש להם אזרחות אמריקנית להמריא לחו"ל דרך נמל התעופה בן גוריון. הדבר הזה לא מתאפשר כיום, ופלסטינים שטסים עוברים דרך מעבר אלנבי וממריאים לחו"ל דרך ירדן או מדינות אחרות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גורמים שונים בישראל טוענים כי עבור האמריקנים נושא מעבר הפלסטינים בנתב"ג הוא ממש דרישה או תנאי סף. העניין הזה גורר התנגדות משמעותית בישראל משני טעמים: ראשית, מבחינה ביטחונית: מערכת הביטחון חוששת מאיבוד שליטה, והביעה התנגדות גם בהליך דומה שנידון בבג"ץ.
שנית, מבחינה משפטית: החשש המשפטי הוא מפגיעה באלמנט השוויון, לא בין ישראלים לפלסטינים, אלא דווקא בין פלסטינים לפלסטינים. בבחינת, אם האזרחים האמריקנים של הרשות הפלסטינית כן, למה לא פלסטינים עם אזרחות אחרת, אירופית לדוגמא? יחד עם זאת, הסוגיה הזו, כך על פי גורם מדיני, לא עוצרת את התהליך מבחינת ישראל. זאת פשוט עוד סוגיה שיצטרכו ללבן.
בנוסף לדרישה הזו, האמריקנים דורשים כתנאי להתנעת המהלך ששיעור מסורבי הכניסה לא יעלה על 3% מכלל המבקשים. היום, אחוז המסורבים עומד על 4.8%, כדי להצליח ולהוריד אותו בצורה כה משמעותית, הגיעה הצעה מקורית דווקא מחבר קונגרס אמריקני מסגנית השר חוטובלי. ההצעה שלו היא שאכן כלל הישראלים יוכלו לקבל פטור מוויזה – למעט קבוצת הגיל של בני 21-30, שאותם האמריקנים סימנו כ"קבוצה הבעייתית המנסה להגר לצורכי עבודה". ההצעה הזו תידון בהמשך, והיא כמובן רק אחת מבין כמה הצעות שיצטרכו לעלות על השולחן בהמשך הדיונים.
"איזון בין שמירה על פרטיות האזרחים לדרישות ארה"ב"
אמש הכריזה שרת המשפטים איילת שקד בציוץ בטוויטר שלה כי: "סוגרים הסכם לביטול הוויזות". העובדה כי משרד המשפטים נתן את ברכתו להסכם המתגבש היא קריטית למימושו, ומלמדת כי אכן הושגה התקדמות משמעותית בתהליך. "מאז כניסתי לתפקידי אנחנו עובדים מול האמריקנים להצטרף לקבוצה נבחרת של מדינות שאזרחיהן פטורים מהשגת ויזה לכניסה לארה"ב", התגאתה שקד. "מצאנו את האיזון בין שמירה על פרטיות אזרחי ישראל לבין הדרישות האמריקניות".
בשביל להשלים את המהלך, הכנסת צריכה לתקן את חוק המאגר הביומטרי בשלוש קריאות. החוק כרגע אוסר על העברת מידע לחו"ל בצורה גורפת אלא רק לחקירה ספציפית של פשע. בנוסף, הסעיף בחוק לא מאפשר לרשות בחו"ל העברה הלאה של המידע ואגירה שלו אלא רק שימוש חד-פעמי, וגם זה ידרוש תיקון חקיקה. שקד מסבירה כי ההסכמות עם האמריקנים נוגעות להעברת טביעות אצבעות רק במקרה של אנשים עם רקע פלילי, לא באופן גורף - מה שסלל את הדרך להסרת ההתנגדויות המשפטיות.
מדובר בפעם הראשונה בה בישראל מוכנים להגיע להבנות מול ארה"ב בכל הנוגע למאגר טביעות האצבע. את התהליך התחילה סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי כבר מול הממשל הקודם, אולם הוא נתקע בשל חוסר ההסכמה הישראלית למתן גישה למאגר. עם זאת, מול הממשל האמריקני הנוכחי פועל צוות בינמשרדי המשותף למשרדי החוץ, המשפטים ומשרד ראש הממשלה שמינה נתניהו לנושא.
יש לציין כי ביטול הצורך בוויזה לארצות הברית יהווה שינוי משמעותי מאוד עבור הרבה ישראלים. במקביל, בישראל פועלים להוריד את אחוזי הסירוב אותם מקבלים ישראלים שרוצים לטוס לארה"ב אך נדחים מסיבות שונות.