נתניהו ומיי בפגישתם בלונדון (צילום: רויטרס)
שיחה נוקבת בין מיי לנתניהו | צילום: רויטרס

למרות שהיו אמורים להיפגש באופן רשמי בעוד כשבועיים, התעקשה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי לשוחח בטלפון כבר היום (שני) עם ראש הממשלה נתניהו. השניים ערכו שיחה שהבריטים הגדירו כשיחה כנה ופתוחה, אך למעשה הייתה שיחה נוקבת. בשיחה ביקשה מיי להבהיר לנתניהו את התנגדות הממשל הבריטי לביטול הסכם הגרעין עם אירן: "אין לנו ספק שמדובר בהסכם טוב ואסור לבטל אותו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"עמדת ישראל תגביר את האיום הגרעיני האירני ותוביל לאי יציבות אזורית", אמרה מיי לנתניהו. בתגובה אמר נתניהו שאת ההסכם צריך לתקן, וציין כי בריטניה יודעת, כפי שישראל יודעת, שלא ניתן לפקח על אתרי הגרעין של אירן - והוסיף כי הטילים האירניים יכולים לאיים על האזור כולו ולא רק ישראל.

לאחר הפגישה המשותפת, פרסם משרדה של מיי הודעה רשמית בה לא צויינה הגישה התקיפה של מיי, אלא רק נכתב כי השניים הסכימו לחזק את מערכת היחסים בין המדינות ולהמשיך את שיתוף הפעולה הביטחוני בין הצדדים, בעיקר בתחום המלחמה בטרור.

ארכיון (צילום: סוכנות הידיעון האירנית maher)
"אסור לבטל את הסכם הגרעין" | צילום: סוכנות הידיעון האירנית maher



"ראשת הממשלה מיי הדגישה את החשיבות של הסכם הגרעין עם אירן שנטרלה את האפשרות שהאירנים ישיגו נשק גרעיני למשך יותר מעשור", נכתב בהודעה. "ראשת הממשלה הבהירה כי בריטניה תישאר מחוייבת להסכם והיא מאמינה שהוא חשוב מאוד לביטחון האזורי".

"אי אפשר לבטל את הישגי הסכם הגרעין"

שישה ימים נותרו לנשיא טראמפ עד התאריך שבו הוא מחויב לדווח בפני הקונגרס האמריקני האם הוא מאשרר את הסכם הגרעין עם אירן. בכיר בממשלו של טראמפ טען השבוע כי הנשיא מתכנן להגיד שאירן לא ממלאת את חלקה ושההסכם לא משרת את האינטרסים של ארה"ב. מדובר בהכרזה שעשויה לחדש את הסנקציות ואולי לפורר את ההסכם.

"במו"מ על הגרעין וההסכם, הגענו לסוגיות והקלות שאי אפשר לסגת מהם, איש לא יכול לסגת מהם", אמר הנשיא האירני, שאיים לבודד את ארה"ב אם לא תעמוד בתנאי ההסכם. "גם לא הנשיא טראמפ וגם לא 10 טראמפים יבטלו את ההישגים של ההסכם".

עו"ד לטראמפ: אל תעיד בפני מולר (צילום: רויטרס)
יאשרר את ההסכם? טראמפ | צילום: רויטרס

במידה וטראמפ לא יאשרר את ההסכם, לקונגרס האמריקני יהיה 60 יום להחליט האם לחדש את הסנקציות, למרות עדויות מאנשי האו"ם שטוענים שאירן עומדת בתנאי ההסכם. טראמפ יכול להגיד שאירן אינה עומדת ב"רוח" ההסכם ואז יכול הקונגרס להציב סנקציות, לא בגלל תכנית הגרעין אלא בגלל התמיכה בטרור או פיתוח הטילים. אז, כביכול , ארה"ב לא תיסוג מההסכם.

גם אם טראמפ יגיד שההסכם נוגד את האינטרסים האמריקנים ואירן לא עומדת בתנאים שלו, הקונגרס לא מוכרח לפעול ולחדש את הסנקציות. הנושא יכול לעמוד כאיום או כסוגיה תלויה באוויר שתשמש, וודאי, במו"מ על פעולות נוספות של אירן וניסיון לגייס מדינות נוספות ללחץ כזה.

טראמפ שרמז על "סופה שבדרך" צפוי למסור את החלטתו כבר בנאום שיישא ביום חמישי הקרוב, כשהתאריך בו הוא צריך לעדכן את הקונגרס הוא ה-15 באוקטובר. כך שאין ספק שימשיכו להתרכז בגרעין האירני בוושינגטון, בפריז ובירושלים, גם בשבוע הבא.