גם ישראל בדרך לפרישה מאונסק"ו: בעקבות ההחלטה ההיסטורית של ארה"ב לפרוש מארגון התרבות, המדע והחינוך של האו"ם, ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך הערב (חמישי) על המהלך והנחה את משרד החוץ להכין את הקרקע לקראת פרישה ישראלית מהארגון, במקביל לזו של ארה"ב. "זו החלטה אמיצה ומוסרית", כינה נתניהו את ההחלטה של ממשל טראמפ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
התנעת המהלך בירושלים מגיעה שעות ספורות אחרי שארה"ב הודיעה באופן רשמי כי החליטה לפרוש מהארגון, שקיבל לאחרונה מספר החלטות אנטי-ישראליות. מחלקת המדינה האמריקנית אישרה את הדיווחים וגם בארגון אישרו שקיבלו הודעה רשמית על נסיגת ארה"ב מהארגון, שתיכנס לתוקף ב-31 בדצמבר 2018 לכל המאוחר. במקביל, גורם מדיני מעריך כי מועד הפרישה האמריקנית - רק בסוף 2018 - "מעניק לאונסק"ו מספיק זמן לשנות את פניו".
"זוהי לא החלטה שהתקבלה בקלות", נכתב בהודעת מחלקת המדינה שפורסמה על ידי הדובר הת'ר ניוארט. "המהלך משקף את דאגותיה של ארה"ב מענייניו הכספיים של הארגון, הצורך ברפורמה וההטייה המתמשכת נגד ישראל". הצעד יאפשר לארה"ב להישאר כמדינה משקיפה בארגון שהיא עצמה הקימה לאחר מלחמת העולם השנייה.
ארה"ב הודיעה למזכ"ל האו"ם על כוונתה להישאר מעורבת בפעילות אונסק"ו בתור מדינה משקיפה שאינה חברה על מנת לתרום את השקפותיה, עמדותיה וניסיונה בעניין מספר נושאים חשובים בטיפול הארגון - ובהם שמירה על המורשת העולמית, שמירה על חופש העיתונות וקידום שיתופי פעולה מדעיים וחינוכיים.
אונסק"ו בתגובה: "מביעים צער עמוק על הפרישה האמריקנית"
השר לביטחון הפנים ולנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן בירך את ההחלטה האמריקנית. "אין מוצדקת מהחלטת הפרישה האמריקנית שהוכיחה את עומק הידידות לישראל", מסר. "זה הזמן להודיע רשמית לאו"ם שאם תפורסם על ידו 'הרשימה השחורה' של חברות בעלות פעילות כלכלית גם ביהודה ושומרון - יופסק לחלוטין המימון לאו"ם על-ידי ארה"ב וישראל. האו"ם הופך לארגון BDS ואין סיבה שמשלמי המיסים יישאו במימונו".
גם שר הביטחון אביגדור ליברמן שיבח את ההחלטה וכינה אותה "צעד חשוב ונכון ערכית ומוסרית של בת בריתנו הגדולה ארה"ב כלפי ארגון אנטישמי ומוטה פוליטית, שהפך את השקר למנהג, ואיבד את הדרך ואת הרלוונטיות".
שר החינוך נפתלי בנט, שמשמש כנשיא הוועד הישראלי של אונסק"ו, השעה כבר לפני שנה וחצי כל פעילות בעקבות ההחלטות החד צדדיות נגד ישראל.
באונסק"ו, ארגון בת של האו"ם, אמרו כי ההחלטה מהווה "הפסד למשפחת האומות המאוחדות ולפעולה בינלאומית משותפת". אירינה בוקובה, המנכ"לית היוצאת, הביעה צער עמוק על הפרישה האמריקנית.
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הגיבה לפרישתה של ארה"ב מאונסק"ו. "אנחנו מחוייבים לחברות שלנו בארגון", אמר דובר מטעמה. "מערכת היחסים של ארה"ב עם אונסק"ו זה עניין שלהם".
עמית ולדמן השתתף בהכנת הידיעה.