באו"ם מתנגדים להכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל - אך ארה"ב בלמה את ההחלטה: מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה היום (שני) על מנת לדון בהצעה המצרית, שקוראת לארה"ב לסגת מההצהרה שנשא טראמפ. 14 מדינות החברות במועצת הביטחון תמכו בהצעה, אך ארצות הברית הטילו וטו - בפעם הראשונה מזה שש שנים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נתניהו הודה לשגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי על החלטתה להטיל וטו: "בחנוכה, דיברת כמו מכבית אמיתית והארת נר של אמת כדי לגרש את החושך. אחת הביסה רבים, האמת מביסה את השקר. תודה לך הנשיא טראמפ ותודה לך ניקי היילי".
הפלסטינים איימו קודם לכן כי אם ארה"ב תטיל וטו על ההחלטה - הם עשויים לפנות לעצרת הכללית של האו"ם, בה אין וטו לארה"ב. בכניסה לדיון אמרו שגרירי בריטניה וצרפת באו"ם כי אם ההחלטה, שזוכה לתמיכה נרחבת, תעלה להצבעה - הם יצביעו בעדה.
עם זאת, שגרירת ארה"ב באו"ם כינתה את היחס במועצת הביטחון לישראל "צבוע", והודיעה מראש כי ארצה תטיל וטו על ההחלטה. עוד אמרה היילי כי אם הייתה לה האפשרות, היא הייתה מטילה וטו גם על החלטה 2334 שאושרה באו"ם - ההחלטה שמגנה את ההתנחלויות - ואמרה כי ההתנחלויות "אינן מכשול לשלום".
"נחושים ללכת שוב לאו"ם"
בתוך כך, אבו מאזן נשא דברים ברמאללה ואמר: "מהיום ואילך אנו מתנגדים לכך שארה"ב תהיה מתווך או שותף לתהליך השלום". נשיא הרשות הפלסטינית הוסיף: "אנו נחושים ללכת פעם נוספת או אף כמה פעמים לאו"ם כדי לקבל מעמד של חברות מלאה בארגון. בכוונתנו עכשיו להגיש בקשת הצטרפות ל-22 ארגונים בינלאומיים שזכותנו להיות חברים בהם".
בפתח הדיון שגריר ישראל לאו"ם דני דנון תקף בחריפות את הצעת ההחלטה: "חברי מועצת הביטחון יכולים להצביע עוד מאות פעמים כדי לגנות את נוכחותנו בירושלים, אך ההיסטוריה לא תשתנה. בימים אלה כשהעם היהודי חוגג את חג החנוכה המסמל את הקשר הנצחי לירושלים יש מי שחושב שהוא יכול לשכתב את ההיסטוריה. הגיע הזמן שכל המדינות יכירו שירושלים תמיד היתה ותמיד תהיה בירת העם היהודי ובירת ישראל".
דנון הוסיף: "לכל מדינה יש את הזכות הבסיסית לקבוע את בירתה, אך כשהנושא מגיע לישראל יש מי שחושב שהוא יכול להטיל ספק בהחלטותינו. אנחנו מודים לארה"ב על עמידתה האיתנה לצד מדינת ישראל ולצד האמת המוסרית".
ריאד מנסור, הנציג הפלסטיני באו"ם אמר הבוקר בריאיון שפורסם בתקשורת הסעודית כי ההנהגה הפלסטינית שוקלת פנייה לעצרת הכללית של האו"ם על מנת לקיים דיון חירום בסוגיה.
לדבריו, הפלסטינים והמצרים "פעלו בתיאום" עם חברות נוספות במועצת הביטחון בזמן ניסוח ההחלטה - על מנת להבטיח תמיכה רחבה למהלך. "האירופאים ביקשו מאיתנו במפורש להימנע ממונחים כמו 'לגנות' ו'להתנער' ולא להזכיר את ארצות הברית בשמה", אמר מנסור. "נענינו לבקשתם אך השארנו את הסעיפים שדוחים כל שינוי בנושא ירושלים ומאשרים את ההחלטות הקודמות".
הצעת ההחלטה שגובשה על ידי המצרים הופצה בסוף השבוע בקרב 15 החברות במועצת הביטחון, והיא איננה מזכירה באופן מפורש את ארה"ב או את דונלד טראמפ. על פי טיוטת ההצעה, "כל ההחלטות והפעולות שעשויות לשנות את מצבה, אופיה או הרכבה הדמוגרפי של העיר הקדושה ירושלים הן בטלות, חסרות תוקף והשפעה משפטית - ויש לבטל אותן".