66% מהישראלים תומכים בקידום החיים המשותפים, אבל רק 13% מוכנים לגור בסמיכות לבני הלאום השני - כך עולה מסקר גבעת חביבה המרכז לחיים משותפים בישראל. לפי הממצאים, שיוצגו מחר (שלישי) בכנס מפת הדרכים לחברה משותפת בכנסת, רק 10% מהיהודים מאמינים שחשוב מאוד להגדיל את מספר העובדים הערבים במערכות הממשלתיות והציבוריות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עם זאת, בין שני המגזרים יש הסכמה כי הדרך לקדם חיים משותפים עוברת דרך חינוך: 71.1% מהנסקרים השיבו כי חשוב להעביר הכשרה חינוכית למורים בנושא חיים משותפים, ו-51.1% מאמינים שניתן לקדם דו-שיח בין יהודים לערבים דרך פורום אנשי רוח ואקדמיה יהודים וערבים. בנוסף, 56.4% מהיהודים מעוניינים שילדיהם ילמדו ערבית מגיל צעיר, ו-84.2% מהערבים מעוניינים שילדיהם ילמדו עברית מגיל צעיר.
נושא נוסף עליו יש הסכמה הוא הפגיעה של הפוליטיקאים במאמצים לקדם דו-קיום: 83.8% מהנשאלים השיבו כי מפלגות מקדמות את המטרה באופן מועט או כלל לא. 40.6% מהציבור אמרו שיתמכו במפלגה יהודית-ערבית שתקדם מטרה זו, אולם הפער בין יהודים לערבים בנושא זה משמעותי: 72.4% מהערבים יתמכו במפלגה כזו לעומת 34.9% מהיהודים בלבד.
"בלבול בציבור לגבי שילובם החברתי של הערבים"
עם זאת, 70% מהיהודים לא תומכים או תומכים במידה מועטה בלבד בהקצאת קרקעות מדינה להגדלת יישובים ערביים - נתון שעולה ל-73% כשמדובר בהקמת יישובים ערביים חדשים לגמרי.
"המחקר מראה כי עדיין לא קיימת בשלות והבנה מספקת בקרב הציבור היהודי למהלכים מעשיים של ממש למען חיים משותפים", מצהיר יניב שגיא, מנכ"ל המרכז לחיים משותפים. "רוב הציבור היהודי אינו מוכן לוותר על משאבים ועמדות כוח למען שוויון כלפי אזרחי ישראל הערבים ובניית שותפויות עמוקות יותר. לעומת זאת, רובו המכריע של הציבור הערבי שואף להשתלבות גדולה יותר במערכות הממשלתיות - מה שמעיד על רצון להשתלב במדינה ולהיות חלק ממנה, בניגוד לטענות הנשמעות כנגד החברה הערבית".
מנהל תחום תכנון, שוויון וחיים משותפים בארגון מוחמד דראושה מוסיף: "תוצאות הסקר מראות בלבול בציבור לגבי שילובם החברתי של האזרחים הערבים: מצד אחד יש נכונות לשיתופי פעולה מסוימים, ומצד שני קיימות הסתייגויות רבות. זה מראה שהצורך בשינויים צריך להתבסס על חיזוק מודלים מוצלחים לחברה משותפת וחשיפתם בפני הציבור, ועל צורך במנהיגות שתוביל את הציבור שעם השנים הפסיק לחלום ולהאמין בחברה משותפת".