הנשיא האמריקני דונלד טראמפ ממשיך להתעקש על ה"דיל האולטימטיבי" בין ישראל והפלסטינים: לאחר שאתמול (שבת) נחשפו עיקרי המתווה המתגבש בבית הלבן כפי שהוא נתפס בעיני גורמים רשמיים בירושלים, הערב נחשף במהדורה המרכזית חלק מהדיון שהתקיים בין יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן לטראמפ עצמו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שני המנהיגים, האמריקני והפלסטיני, נועדו במהלך ביקורו המדיני של טראמפ בישראל בחודש במאי האחרון. במהלך הביקור הגיע הנשיא האמריקני גם לשטחי הרשות הפלסטינית ובמהלך פגישתו עם אבו-מאזן, תהה טראמפ מדוע יו"ר הרשות לא מסכים למסור את השליטה הביטחונית לישראל, בטענה שהדבר יעניק ביטחון לפלסטינים בחינם.
בתוך כך, מתגלים גם מנופי הלחץ של הבית הלבן על ישראל והפלסטינים כדי להחזירם לשולחן המשא ומתן. אנשי צוותו המדיני של הנשיא האמריקני במזרח התיכון, שניהלו את נכסי הנדל"ן של טראמפ בטרם נבחר לנשיא, מתנהלים כאנשי עסקים - ומציעים לצדדים פיצויים כספיים גדולים כאמצעי שכנוע.
הבוקר התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למתווה השלום של הנשיא טראמפ, שעקרונותיו נחשפו אמש בחדשות סוף השבוע, ואמר כי השיקול היחיד שינחה אותו בקבלתו או בדחייתו הוא האינטרס הביטחוני של ישראל. הדברים נאמרו במהלך ישיבת שרי הליכוד ובתגובה לביקורת מימין שהושמעה נגד המתווה. "אני שומע כל מיני ספקולציות", אמר רה"מ. "אם הנשיא טראמפ יגיש תכנית מדינית, הדבר היחיד שינחה אותי יהיו האינטרסים הביטחוניים והלאומיים של ישראל".
עקרונות המתווה שפורסמו אמש מבוססים על הבנות של גורמים בכירים בישראל השותפים לשיחות האינטימיות עם צוות המשא ומתן האמריקני. על פי ההבנה בישראל, טראמפ מתכוון להציע לפלסטינים מדינה - אך בתנאים שונים מבעבר, ויחד עם הצעה כלכלית נרחבת, וללא פינוי יהודים או ערבים בשלב ראשון. ההצעה גררה ביקורת בתוך הממשלה - ואף איום לפרישה ממנה.
מה מקבל כל צד במתווה? על פי ההבנה בצד הישראלי, הפלסטינים צפויים לקבל הכרה במדינה פלסטינית, מאות מיליונים לפיתוח כלכלי ותמיכה מארצות ערב. ישראל תקבל הכרה ברוב צרכי הביטחון, נוכחות צה"ל בבקעת הירדן, ללא פינוי יישובים, חלוקת ירושלים לא תעלה על הפרק ובהמשך תישקל הכרה כעיר בירה ותוקם בה שגרירות. עוד כולל המתווה מהלך אזורי כולל, הפיכת סעודיה לציר מרכזי וגישושים לוועידת פסגה אזורית.
מלשכת נתניהו נמסר בתגובה כי הדיווח אינו נכון: "תשובתו של ראש הממשלה תהיה תלויה בתוכן ההצעה ובראש וראשונה אם היא תענה על האינטרסים הביטחוניים והלאומיים של מדינת ישראל". השר אורי אריאל איים בתגובה לפרסום כי "האיחוד הלאומי" לא יישבו בממשלה שתכיר במדינה פלסטינית.
ראש מועצת יש''ע, חננאל דורני, הבהיר כי "מועצת יש''ע מתנגדת בכל תוקף לכל ויתור על חבלי מולדת. מהלכים מסוכנים שכאלה אינם יכולים להיות לרוחה שלה ממשלה שכזאת. נאבקנו בעבר ונמשיך להיאבק בכל רעיון להקמת מדינה ערבית ממערב לירדן".
מקור בכיר בבית הלבן מסר בתגובה: "יש ספקולציות מתמשכות לגבי העבודה שאנחנו עושים והדיווח הזה לא שונה בהרבה- הפרטים בעיקרם הם ערבוב של רעיונות שמסתובבים מזה שנים ואינם בהכרח מדויקים. אנחנו נמצאים במהלכו של דיאלוג פרודוקטיבי עם כל הגורמים הרלוונטיים ואנחנו מביאים גישה אחרת ממה שהיה בעבר כדי להשיג עסקת שלום ברת קיימא. אין לנו דד ליין מלאכותי; מעבר להמשך השיחות, כמו שאמרנו, התפקיד שלנו הוא לאפשר עסקה שתעבוד עבור שני הצדדים ואין לנו כוונה לכפות עליהם כלום".