שעות ספורות אחרי שנחתם הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני בין חמאס לפת"ח בקהיר, מלשכת ראש הממשלה נמסר היום (חמישי) בתגובה כי כל פיוס בין הצדדים חייב לכלול עמידה בהסכמים בינלאומיים, עמידה בתנאי הקוורטט ובראשם הכרה בישראל ופירוק חמאס מנשקו, זאת לצד קריאה מחודשת לשחרור הישראלים המוחזקים בעזה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"המשך חפירת מנהרות, ייצור טילים וייזום פעולות טרור כנגד ישראל מנוגד לתנאי הקוורטט ולמאמצי ארצות הברית לחידוש התהליך המדיני", נמסר מלשכת נתניהו. "כל עוד חמאס לא יתפרק מנשקו וממשיך לקרוא להשמדת ישראל, ישראל רואה בו אחראי לכל פעולות טרור שמקורן בעזה".
בלשכה הדגישו מחדש את הדרישה הישראלית לשחרור מידי של חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין ז"ל שגופותיהם מוחזקים בידי חמאס מאז מבצע "צוק איתן", וכן של האזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד המוחזקים בידי חמאס באכזריות.
עוד מסרו בלשכת נתניהו כי ישראל עומדת על כך שהרשות הפלסטינית לא תאפשר מאחז כלשהו לפעולות טרור של החמאס משטחי הרשות ביו״ש וכן מעזה, אם אכן הרשות הפלסטינית תקבל אחריות על שטחה. ישראל תבחן את ההתפתחויות בשטח ותפעל בהתאם".
"פרק חדש בהיסטוריית העם הפלסטיני"
הדברים מגיעים זמן קצר לאחר שבקהיר הושג פיוס פנים-פלסטיני בין חמאס לפת"ח. על פי דיווח בסוכנות הידיעות הפלסטינית מען, הושגה הסכמה בשלושה נושאים: יישוב ופתרון המשבר ההומניטרי בעזה; מסירת המעברים והגבולות לטיפול המשמר הנשיאותי; והקמת ועדות מעקב משותפות שיאחדו את הסמכות, המשפט והנשק ברשות. סוגיית מעמדה של הזרוע הצבאית של חמאס טרם התבררה.
שני הארגונים הסכימו, לפי ההצהרה, על הכרזת צעדים שיאפשרו ממשלת פיוס לאומי לממש את תפקידיה לקחת אחריות מלאה לניהול ענייני עזה בגדה המערבית תוך כדי עבודה - כדי להסיר את כל הבעיות שנגרמות מהחלוקה בין עזה לגדה. מצרים קראה לפגישה בקהיר ב -21 לחודש הבא, וציינה כי כל הפלגים הפלסטינים חתמו על הסכם ההסכמה הלאומית.
לפי הדיווח, 3,000 שוטרים יעברו מהגדה המערבית לעזה והם יהיו האחראיים על מעברי הגבול. עם זאת, טרם ידוע אם הושגה הסכמה כלשהי על פירוק חמאס מנשקו, ומי בפועל יהיה אמון על ביטחונה של הרשות.
עוד דווח כי אבו מאזן יגיע לביקור בעזה כבר בחודש הקרוב. הצדדים הדגישו שב-1 בנובמבר המציאות תשתנה בעזה, ובעיקר במעברים. מי שחתם על ההסכם משני הצדדים שהגיעו לשיחות בקהיר הם עזאם אל-אחמד וסאלח אל-ערורי, בכיר חמאס שקודם רק לאחרונה.
עזאם אל אחמד אמר: "נפתור את כל הבעיות בסופו של דבר", והודה לערב הסעודית, ירדן ומצרים שליוו את המגעים. "נלך יד ביד עם הקהילה הבינ"ל שדואגת לעם הפלסטיני", הוסיף. מנגד, אל-ערורי אמר: "חמאס מודה לאל, לעם הפלסטיני שמגלה סבלנות ותקווה להשגת הפיוס".
"נעשה כל מאמץ לפתוח פרק חדש"
ברשת אל ג'זירה נטען שהייתה "חתימה חגיגית והסטורית". אבו מאזן אמר שהוא התעדכן מחברי המשלחת בקהיר וסבור שההסכם יסיים את היריבות בין הפלגים. במהלך מסיבת העיתונאים שנערכה בקהיר הושמעו תודות רבות למצרים, ונציגי פת"ח וחמאס הוסיפו: "הסוגיה הפלסטינית - היא סוגיה מצרית".
ההודעה על הסכם הפיוס בין שני הארגונים שוחררה הבוקר, על ידי איסמעיל הנייה, ראש הזרוע המדינית של חמאס. יו"ר הרשות אבו מאזן מיהר לברך על כך. "אנו מברכים את העם הפלסטיני על הסכם הפיוס", אמר דובר חמאס. "נעשה כל מאמץ ליישם אותו כדי לפתוח פרק חדש בהיסטוריה של העם שלנו".
"אנחנו נפגשים בקהיר בתקווה לנסח מפת דרכים שכותרתה פיוס לאומי", כתב השבוע נציג החמאס עזאט רחייק בחשבון הטוויטר שלו. "אחדות ופיוס לאומי בקרב כל העם הפלסטיני היא האופציה האסטרטגית שלנו להתקדם". במקביל, אחד מראשי המשלחת של פת"ח, עזאם אחמד, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי המשא ומתן יכלול גם את ניהול משרדי הממשלה בעזה - אך נושא הביטחון וכוחות הביטחון נותר שנוי במחלוקת.
שיתוף הפעולה הביטחוני כולל בין היתר פריסה אפשרית של 3,000 קציני ביטחון של פת"ח, שיצטרפו אל משטרת עזה במשך השנה הקרובה ויחזירו את מרבית השפעתו של אבו מאזן לעזה על חשבון החלשת שליטת חמאס ברצועה. בפת"ח טוענים כי מעבר רפיח צריך להיות מנוהל על ידי השומרים הנשיאותיים של אבו מאזן ובפיקוח של האיחוד האירופי אשר יחליפו את אנשי החמאס שמוצבים שם כעת. עוד טוענים בארגון כי הממשלה הפלסטינית תיישם בהמשך הסדר דומה גם במעברים ארז וכרם שלום.
השיחות בקהיר התקיימו לאחר מספר ניסיונות של מצרים ליישוב את הסכסוך בין התנועות וליצור ממשלת אחדות בעזה ובגדה המערבית. בשנת 2014 הסכימו פת"ח וחמאס להקים ממשלת פיוס, אך למרות זאת ממשלת חמאס עדיין שולטת ברצועת עזה. לקראת השיחות, הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני "פיוסים מזויפים" וחזר על הדרישה הישראלית לפרק את הזרוע הצבאית של חמאס, שמנגד הודיע שהנחת הנשקים כלל לא נמצאת על הפרק.