אמש (שבת) נחשפו לראשונה ב"חדשות סוף השבוע" העקרונות המובילים במתווה השלום של הנשיא טראמפ, כפי שמבינים אותם גורמים בכירים ביותר בישראל ששותפים לשיחות האינטימיות עם צוות המשא ומתן האמריקני. על פי ההבנה בישראל, טראמפ מתכוון להציע לפלסטינים מדינה - אך בתנאים שונים מבעבר, ויחד עם הצעה כלכלית נרחבת, וללא פינוי יהודים או ערבים בשלב ראשון. ההצעה גררה ביקורת בתוך הממשלה - ואף איום לפרישה ממנה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מה מקבל כל צד במתווה? על פי ההבנה בצד הישראלי, הפלסטינים צפויים לקבל הכרה במדינה פלסטינית, מאות מיליונים לפיתוח כלכלי ותמיכה מארצות ערב. ישראל תקבל הכרה ברוב צרכי הביטחון, נוכחות צה"ל בבקעת הירדן, אין הצעה לפינוי של יישובים, חלוקת ירושלים לא תעלה על הפרק ובהמשך תישקל הכרה כעיר בירה ותוקם בה שגרירות. עוד כולל המתווה מהלך אזורי כולל, הפיכת סעודיה לציר מרכזי וגישושים לוועידת פסגה אזורית
מלשכת נתניהו נמסר בתגובה כי הדיווח אינו נכון: "תשובתו של ראש הממשלה תהיה תלויה בתוכן ההצעה ובראש וראשונה אם היא תענה על האינטרסים הביטחוניים והלאומיים של מדינת ישראל". השר אורי אריאל איים בתגובה לפרסום כי "האיחוד הלאומי" לא יישבו בממשלה שתכיר במדינה פלסטינית.
ראשי שדולת א"י בכנסת, ח"כ יואב קיש מהליכוד וח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי הבהירו הערב כי "לא נסכים בשום אופן להקמת מדינה פלסטינית ממערב לירדן, ו/או להעברת חבלי ארץ נוספים לידי הרשות הפלסטינית". השניים הדגישו כי "תכנית מדינית ברוח אוסלו ג' תיתקל בהתנגדות נחרצת שלנו".
"כשאין יוזמה ישראלית, האמריקנים לוקחים את המושכות"
ראש מועצת יש''ע, חננאל דורני, הבהיר כי "מועצת יש''ע מתנגדת בכל תוקף לכל ויתור על חבלי מולדת. מהלכים מסוכנים שכאלה אינם יכולים להיות לרוחה שלה ממשלה שכזאת. נאבקנו בעבר ונמשיך להיאבק בכל רעיון להקמת מדינה ערבית ממערב לירדן".
מנגד, באופוזיציה המהלך התקבל בשבחים - אך גם בהסתייגויות. ח"כ עמיר פרץ מהמחנה הציוני אמר כי "כשאין יוזמה ישראלית, האמריקנים לוקחים את המושכות ואנחנו עוסקים בניחושים. אין כל צורך במסע הניחושים סביב פרטי המתווה של טראמפ. ממשלה ישראלית אחראית היתה מקדמת בעצמה תכנית שלום להיפרד לשתי מדינות. בלי קשר לממשל טראמפ. מדובר באינטרס הביטחוני, הכלכלי והציוני שלנו".
ח"כ ד"ר נחמן שי, שעומד בראש השדולה ליחסי ישראל ארה"ב, הגיב ואמר: "למרות שהצעה אמריקנית עוד לא הונחה על השולחן, נראה כי יש בה הגיון והיא מבוססת על ההסכמות שהושגו בעבר". שי, גם הוא מהמחנה הציוני, הבהיר כי "בכל מקרה, אסור לישראל להצטייר כמי שדוחה על הסף הצעות חדשות. תחילת הדיאלוג מחדש היא מטרה חשובה בפני עצמה".
י"ר סיעת המחנה הציוני יואל חסון הצטרף לדברים: "טוב שהנושא המדיני חוזר לסדר היום הציבורי ביוזמת ממשל טראמפ, אך ספק אם לנתניהו יהיה האומץ הפוליטי ללכת להכרעות משמעותיות יחד עם הנשיא האמריקאי להסכם". לדבריו, "ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להמשיך ולהתעלם מהצורך ביוזמה מדינית, וכל יוזמה שתתקיים על בסיס רעיון שתי המדינות הוא ריאלי וחשוב. בישראל בכלל ובכנסת בפרט יש רוב מובהק שתומך בפתרון שתי המדינות. אני מקווה כי ראש הממשלה לא ייכנע ללחצים מבית ולא יוותר על הסדר מדיני היסטורי בגלל שיקולים קואליציוניים".
ח"כ קסניה סבטלובה מהמחנה הציוני אמרה כי "נכונותו של הממשל האמריקאי לסייע לפתור את הסכסוך היא מבורכת, אך עלינו לזכור, ולהזכיר לראש הממשלה, כי זהו קודם כל אינטרס שלנו. עלינו להוביל ולא להמתין לפלסטינים ולעולם. לסכסוך פתרון אחד: היפרדות מהפלסטינים לפי נוסחת שתי מדינות לשני עמים. זה הפתרון הציוני היחיד, והדרך היחידה לשמור על ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. מי שימנע מישראל להתקדם בכיוון הזה פוגע קודם באינטרס הישראלי ובמדינת ישראל".
עמר בר-לב, גם הוא מהמחנה הציוני, אמר כי "בעוד נתניהו ממשיך להדיר רגליו מכל ניסיון למו"מ עם הפלסטינים, הנשיא טראמפ מתקדם עוד שלב. ההמתנה הפאסיבית לתכנית אמריקאית רק מדגישה את האימפוטנציה הישראלית. לא היה ולא יהיה על מה לחגוג, כי ביבי שמפחד מנפתלי בנט דואג לכיסאו יותר מאשר למדינה".
עאידה תומא-סלימאן מהרשימה המשותפת אמרה כי "הניסיון לכפות הסכם בין ישראל והעם הפלסטיני דרך איומים וסחיטה והתעלמות מהקמת מדינה פלסטינית יגרום לתסיסה ולהידרדרות שיסבלו ממנו שני העמים".
יו"ר מרצ זהבה גלאון טענה מנגד כי "ממשל טראמפ משחק עם עצמו בנדמה לי. אין ספק שיש חשיבות בתמיכה איזורית במהלך לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני, אך מי שחושב שהסדר בלי סיום הכיבוש, עם השארת ההתנחלויות וריבונות ישראלית בירושלים הוא הסדר, משחק עם עצמו בנדמה לי. מה הפלא שנתניהו מוכן לקנות את היוזמה הזו".
מקור בכיר בבית הלבן מסר בתגובה: "יש ספקולציות מתמשכות לגבי העבודה שאנחנו עושים והדיווח הזה לא שונה בהרבה- הפרטים בעיקרם הם ערבוב של רעיונות שמסתובבים מזה שנים ואינם בהכרח מדויקים. אנחנו נמצאים במהלכו של דיאלוג פרודוקטיבי עם כל הגורמים הרלוונטיים ואנחנו מביאים גישה אחרת ממה שהיה בעבר כדי להשיג עסקת שלום ברת קיימא. אין לנו דד ליין מלאכותי; מעבר להמשך השיחות, כמו שאמרנו, התפקיד שלנו הוא לאפשר עסקה שתעבוד עבור שני הצדדים ואין לנו כוונה לכפות עליהם כלום".