הוועד המנהל של ארגון אונסק"ו, ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם הצביע היום (חמישי) במטה הארגון בפריז והעביר הצעה אנטי ציונית שהוגשה על ידי ירדן והרשות הפלסטינית. ההצעה מטילה ספק בקשר בין היהדות לכותל המערבי, ועברה ברוב של 24 מדינות שתמכו בה ושש מדינות שהתנגדו לה. 26 מדינות נמנעו בהצבעה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בהצבעה היום לא הייתה אף מדינה אירופית שתמכה בהחלטה. בהצבעה המקדימה בחודש אפריל בנושא תמכו שבדיה, צרפת, סלובניה, הודו, ארגנטינה וטוגו, אך היום עברו להימנעות. בין המדינות שתמכו בהחלטה היו גם מרוקו, אלג'יר, סודן ומצרים. בהחלטה, עם זאת, צוינה גם העובדה כי לירושלים יש חשיבות עבור כל הדתות.
"אונסק"ו מועלים בתפקידם ומוציאים שם רע לדיפלומטיה, לאחריות ולמוסדות הבינלאומיים", אמר בתגובה להחלטה יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג. "מי שרוצה לספר את ההיסטוריה מחדש, לסלף ולהמציא נרטיב הזוי כאילו לכותל המערבי ולהר הבית אין קשר לעם היהודי משקר במצח נחושה שקר נורא שרק יגביר את השנאה".
"אונסק"ו הפך עצמו היום לארגון שהוא חרפה לאו"ם", תקף שר הפנים אריה דרעי. "אם ליהודים אין קשר לכותל המערבי אזי לאונסק"ו אין קשר לחינוך, מדע ותרבות".
שר החקלאות אורי אריאל (הבית היהודי) שלח מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו דרש לפעול נגד הארגון בעקבות ההחלטה. "עליך כשר החוץ לדרוש ממדינות העולם לגנות החלטות אנטישמיות אלו", כתב. "יתר על כן, דווקא בימים אלו, עלינו בממשלה לפעול ביתר שאת בניגוד גמור להחלטות אלו, לחיזוק הר הבית והגברת המשילות והנוכחות היהודית בהר הבית".
הכול החל במסמך שנשלח על ידי ממשלת ירדן והרשות הפלסטינית כחלק מהליך בירוקרטי, שמטרתו היא הכרזה על ירושלים העתיקה כאתר מורשת עולמי לשימור. הירדנים והפלסטינים שלחו מסמך שתוקף את פעילות ישראל במקום והציגו ממצאים ארכיאולוגיים שלכאורה מראים שאין הוכחות לקשר היהודי לכותל המערבי.
"הצעת החלטה מבישה שנועדה ללחוץ על ישראל ומנסה למחוק את הקשר ההיסטורי המוכח בין העם היהודי להר הבית ולכותל", צייצה חברת הכנסת ציפי לבני בטוויטר. "מצבנו המדיני מעולם לא היה רע יותר". ח"כ קסניה סבטלובה מהמחנה הציוני פנתה במכתב לאונסק"ו בדרישה להסיר מסדר היום את ההחלטה המדוברת. "הצעת החלטה אומללה זו, המבקשת לנתק את הקשר של העם היהודי להר הבית ולכותל המערבי היא אבסורד מוחלט", כתבה. "חוששני כי כל קשר בין המניע לקבלתה לבין ענייניות הוא מקרי בהחלט, ובסיסה מדיניות מכוונת אותה יש לשנות".
"הצעת החלטה אומללה זו, המבקשת לנתק את הקשר של העם היהודי להר הבית ולכותל המערבי היא אבסורד מוחלט", אמרה חברת הכנסת קסניה סבטלובה (המחנה הציוני). "חוששני כי כל קשר בין המניע לקבלתה לבין ענייניות הוא מקרי בהחלט, ובסיסה מדיניות מכוונת אותה יש לשנות. את המחלוקות יש לפתור בהסכמה בין בני הדתות ולא בהצעות החלטה שיזיקו למאמץ להגיע לפתרון מדיני".
גם חברת מפלגה של סבטלובה, איילת נחמיאס ורבין, מתחה ביקורת על ההחלטה הצפויה. "מדובר בהחלטה אנטישמית שמלמדת עד כמה הארגון הזה מחויב למאבק בישראל והיהדות, הרבה לפני החינוך המדע והתרבות אותם לכאורה הוא נועד לקדם", טענה.
"להתנגד להחלטה המבישה"
גם בארצות הברית לא חסכו בביקורת. הסנטור טד קרוז שהתמודד על מועמדות המפלגה הרפבוליקנית לנשיאות וחברת הקונגרס אילנה רוס ליטנן מפלורידה שלחו מכתב לוועד המנהל של אונסק"ו במחאה על ההצעה. "נועדה להעצים את ההיסטוריה המוסלמית בירושלים ולהמעיט בערכן של השפעת המורשת היהודית והנוצרית בעיר", נכתב במכתב.
"אני גאה להוביל את היוזמה הזו יחד עם טד ועוד עמיתים משתי המפלגות שחתומים על המכתב לחברי הוועד המנהל של אונסק"ו", אמרה רוס לעיתון "וול סטריט ג'ורנל". עוד הוסיפה שהיא מקווה שיצליחו לעודד אותם לעשות את הדבר הנכון ולהתנגד להחלטה המבישה. על המכתב חתומים 35 חברי קונגרס בהם גוס בילירקיס, קרלוס קורבלו, רון דה-סנטיס והדמוקרטים טד דויטש, לואיס פרנקל, אלסי האסטינגס ודבי ווסרמן שולץ.