אחרי הגינוי החריף של ממשל אובמה להחלטת הממשלה להקים 98 יחידות דיור חדשות סמוך להתנחלות שבות רחל בבנימין, כחלופה לתושבי עמונה שיפונו, בימין תוקפים חזרה. "הודעת הממשל האמריקני היא כתם שחור על הבית הלבן", הגיבו ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, חברי הכנסת יואב קיש ובצלאל סמוטריץ'. שרת המשפטים שקד: "ישראל צריכה לעשות מה שנכון לה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בריאיון שהעניקה לאילנה דיין בגל"צ אמרה השרה שקד כי "הודעת האמריקנים קצת חסרת פרופורציה בלשון המעטה. אני חושבת שכשהמזרח התיכון עולה באש, כשבגבול לידינו בסוריה נטבחים מדי יום עשרות בני אדם והעולם המערבי לא מצליח למצוא פתרון - ראוי שגם ארה"ב תראה איך היא מצילה את האזרחים בסוריה ולא מוציאה הודעה כזאת חריפה על כמה עשרות יחידות דיור ביהודה ושומרון".
שקד הדגישה את היחסים הקרובים עם וושינגטון אך הבהירה כי לישראל יש את השיקולים שלה: "ארה"ב היא ידידה גדולה, אבל בסופו של דבר ישראל צריכה לעשות מה שנכון לה".
סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה כי "ההתנחלויות אינן מקור הסכסוך ולכן בנייה או הפסקת בנייה הן לא מקור הפתרון. החלטת ממשלת ישראל לבנות 98 בתים בשילה כפתרון בסוגיית עמונה היא החלטה לגיטימית, שאינה מפרה התחייבות כלפי האמריקאים".
ראשי השדולה למען ארץ ישראל בכנסת, הח"כים יואב קיש ובצלאל סמוטריץ' הבהירו כי בכוונתם להמשיך לפעול לחיזוק הממשלה בפעולותיה לקידום ההתיישבות בכל רחבי הארץ. "הודעת הממשל האמריקני היא כתם שחור על הבית הלבן", הם תקפו. "מי שמתיימר לעמוד בראש העולם החופשי - אמור להימנע מנסיונות לרמוס את עצמאותה של ישראל".
גם באופוזיציה התייחסו להודעת הגינוי האמריקנית. ח"כ ציפי לבני מהמחנה הציוני האשימה את התנהלות נתניהו. "מי שלא מוכן לעשות הבחנה בין גושי ההתיישבות לבין התנחלויות מבודדות - פוגע קודם כל בגושים, במדינת ישראל וביחסים בין ארה"ב וישראל - ומכאן פוגע בביטחון", אמרה. "בהתנהלות נכונה, שרון (רה"מ לשעבר) ואני ידענו להשיג מארה"ב התחייבויות: שכל גבול עתידי יצרף את הגושים למדינת ישראל ושלא תהיה זכות שיבה לישראל. את כל זה נתניהו הורס עכשיו תוך כניעה למיעוט מתנחלים ובגלל לחצים פוליטיים".
אתמול פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית הודעת גינוי בה היא מבקרת בחריפות התכנית להקמת התנחלות חדשה עמוק בתוך הגדה המערבית, תכנית שעלולה לפגוע בסיכוי לפתרון שתי המדינות. "על ישראל לבחור הין הרחבת התנחלויות לבין שמירה על הסיכוי לשלום", אמר דובר מחקלת המדינה מארק טונר. "התנחלות עמוק בגדה המערבית תיצור חלון להתיישבות יהודית נוספת שתפלג את השטחים הפלסטינים". טונר הוסיף כי זה "מאוד מטריד" שישראל בחרה לאשר החלטה שכזו זמן כה קצר לאחר החתימה על הסכם הסיוע הביטחוני עם ארה"ב.
גם דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט העביר ביקורת חריפה על החלטת ממשלת ישראל ואמר כי ההחלטה חותרת תחת תהליך השלום. "קיבלנו הבטחה מהממשל הישראלי שסותרת את הודעת אישור תכנית הבנייה", אמר ארנסט. "אני מניח שכשמדברים על איך חברים טובים מתייחסים זה לזה, זה מקור לדאגה לכולנו".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה לגינוי האמריקני כי "98 יחידות הדיור המאושרות בשילה אינן מהוות התנחלות חדשה. דיור זה ייבנה על אדמות מדינה ביישוב הקיים של שילה ולא ישנה את גבולה המוניציפאלי או מיקומה הגיאוגרפי. היחידות מיועדות לספק פתרון דיור עבור תושבי עמונה אשר חויבו לעזוב את בתיהם בהתאם לצו ההריסה שהוציא בית המשפט העליון בישראל.
ישראל נשארת מחויבת לפתרון של שתי מדינות לשני עמים, שבו מדינה פלסטינית מפורזת מכירה במדינה היהודית ישראל. המכשול האמתי לשלום אינו ההתנחלויות - סוגיה שאפשר וצריך לפתור באמצעות משא ומתן בין הצדדים – אך הנשיא הפלסטיני דוחה את קיומה של מדינה יהודית בכל גבול".