צעד נוסף ב"צונאמי המדיני" נגד ישראל - וגם נגד ארה"ב? פעילים פרו-פלסטינים הגישו תביעה נגד משרד האוצר האמריקני, במטרה למנוע העברת כספי קרנות לישראל ובעיקר להתנחלויות. מדובר בסכומים שמוערכים במאות מיליארדי דולרים, ולטענת התובעים התרומות הללו "מנוגדות לחוק". בארצות הברית מיהרו להתנער ולהכריז: "תומכים בישראל, לא בהתנחלויות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
התביעה למעשה מבקשת לעצור את פעילות הקרנות שלא למטרות רווח - תרומות פטורות ממס שמיועדות לתמיכה בהתנחלויות ולצבא הישראלי. הפעילים מתלוננים על כך שעל פי חוק המס האמריקני, התורמים לארגונים או העמותות האלה מקבלים פטור מתשלום מס על כספי התרומות או זכאים לקבוע ניקוי מס על המתנות שלהן.
קבוצת האזרחים האמריקנים שהגישה את התביעה טוענת ש-150 ארגונים או קרנות שונות שלחו כ-280 מיליארד דולרים לישראל במהלך שני העשורים האחרונים. לדבריהם, התרומות הן "מסדרון או משפך של תמיכה בצבא ובהתנחלויות הלא חוקיות בשטחים הכבושים של המדינה הפלסטינית".
"לאלץ את הארגונים לשלם פיצויים לקורבנות של ישראל"
התובעים, בהם אזרחים פלסטינים-אמריקנים ופעילים פרו-פלסטינים, מצביעים על הקלות המס שמקבל בין השאר שלדון אדלסון, אחד מעשירי ארצות הברית שמחזיק בבעלותו רשת בתי הימורים. בין הארגונים שמוזכרים כבמקבלי הטבות במס נמצא "קרן המשפחה", ה-FIDF (ידידי צבא ההגנה לישראל), "ידידיה האמריקנים של אריאל", "הקרן למען גוש עציון", ידידיה האמריקנים של שכונת הר חומה וקרן חברון.
בתביעה מוזכרים עוד מספר אנשי עסקים אמריקנים-יהודים נוספים, אבל הם לא אלו שנתבעים: משרד האוצר האמריקני הוא זה שייאלץ להגן על עצמו. באוצר לא השיבו בינתיים על ההאשמות, ולבכיריו יש 60 יום להגיב לתביעה על פי החוק.
סוזן אבולהאווה, סופרת פלסטינית אמריקנית ופעילת זכויות אדם שחתומה על התביעה, אומרת שהמטרה היא "צדק למען העם הפלסטיני". מטרת התביעה, לדבריה, היא "שיאלצו את הארגונים האלה שמסייעים לישראל לשלם פיצויים לקורבנות הפעולות שלהם".
ארה"ב: "מעולם לא תמכנו בהתנחלויות"
הפעילה טענה שהתרומות לצה"ל ולהתנחלויות תורמות באופן ישיר להפרה של החוק האמריקני והחוק הבינלאומי ומנוגדות למדיניות החוץ האמריקנית: "כבר שלושים שנה משלם המס האמריקני מממן או מסבסד פעילות פושעת מעבר לים, ברצח, חימוש, הרס רכוש מכוון, תקיפה, טיהור על רקע אתני וביצוע מעשי טרור בינלאומיים".
מרטין מקמהון, עו"ד שמייצג את התובעים, אמר כי משרד האוצר לא צריך רק לבטל את ההקלות במס אלא גם לדרוש את מאות מליוני הדולרים שלא שולמו. רשת אל ג'זירה הגישה שאילתא בנושא למחלקת המדינה האמריקני, שכתב בתגובה כי "ממשל אובמה, כמו כל ממשל מאז 1967, רואה בפעילות ההתנחלויות פעילות לא לגיטימית שנוגדת את מאמצי השגת השלום. ארצות הברית מעולם לא הגנה או תמכה בהתנחלויות או בפעילויות הקשורות אליהן".